Δείτε πόσα χρήματα παίρνουν οι Δήμαρχοι και οι Αντιδήμαρχοι στους Δήμους της Θεσπρωτίας

Τρίτη, Οκτωβρίου 28, 2014
Δείτε πόσα χρήματα παίρνουν οι Δήμαρχοι και οι Αντιδήμαρχοι στους Δήμους της Θεσπρωτίας


Η «αντιμισθία» των αιρετών ή «έξοδα παράστασης» όπως λεγόταν παλιότερα, για να φτάσει εδώ που είναι, και όπως είναι, σήμερα, πέρασε από 40 κύματα, ειδικά τα τελευταία 4 χρόνια. Αντιμισθίας δικαιούνται να παίρνουν οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι, και οι πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων. Οι πρόεδροι νομικών προσώπων (πχ ΠΑΚΠΟ) και ΝΠΙΔ (π.χ ΔΕΥΑΗ) αμείβονται με διαφορετικό τρόπο. Ας ξεκινήσουμε όμως από εδώ που είμαστε και βλέπουμε στην πορεία και τι γινόταν παλιότερα.

Πολύ κουβέντα γίνεται για τους άμισθους και έμμισθους αντιδημάρχους που κάπου όλοι μας, ακόμη και οι γνωρίζοντες, στο τέλος θα μπερδευτούμε. Ο νόμος λέει ότι στον Δήμο Ηγουμενίτσας που δικαιούται να έχει 6 αντιδημάρχους τους οποίους ορίζει ο δήμαρχος (του νυν δημάρχου μάλλον του επαρκούν οι 5 που όρισε), έμμισθοι αντιδήμαρχοι μπορούν να είναι οι 4, ενώ στους άλλους δύο δήμους που δικαιούνται να έχουν από 4 αντιδημάρχους, έμμισθοι αντιδήμαρχοι μπορούν να είναι οι 2. Κάποιος εύκολα θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι π.χ στο δήμο Φιλιατών 2 πληρώνονται από τον δήμο και 2 όχι!!

Αμ δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα. Όσοι αντιδήμαρχοι (και ο δήμαρχος και ο πρόεδρος Δ.Σ) είναι δημόσιοι υπάλληλοι, υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ., υπάλληλοι κρατικών Ν.Π.Ι.Δ. και δημοσίων επιχειρήσεων ή υπάλληλοι Ν.Π.Ι.Δ γενικά, λαμβάνουν ειδική άδεια από τις υπηρεσίες τους για να ασκήσουν τα καθήκοντα τους ως αιρετοί. Για όλο το διάστημα της θητείας τους, εφόσον δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς που δικαιούνται αντιμισθίας, λαμβάνουν τις πλήρεις αποδοχές της οργανικής τους θέσης. Το παράξενο όμως που είναι? Τις σχετικές αυτές δαπάνες των αποδοχών της οργανικής τους θέσης, καθώς και τις ασφαλιστικές εισφορές του εργοδότη, όπου αυτές προβλέπονται, τις πληρώνει ο δήμος. Σε περίπτωση δε που είναι συνταξιούχοι και επιλέξουν να λαμβάνουν απλά τη σύνταξή τους οι σχετικές δαπάνες βαρύνουν τον δικό τους ασφαλιστικό οργανισμό.

Στην ουσία δηλαδή οι αντιδήμαρχοι, που είναι υπάλληλοι ορίζονται ως άμισθοι, και συνεχίσουν να λαμβάνουν τις αποδοχές της οργανικής τους θέσης όπως μέχρι τότε, αλλά αυτές πλέον επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του δήμου. Η έννοια του «άμισθου αντιδημάρχου» ουσιαστικά ισχύει μόνο στην περίπτωση κάποιου ελεύθερου επαγγελματία (όπως ο δήμος Ηγουμενίτσας που έχει 5 ελεύθερους επαγγελματίες) και από ότι φαίνεται ο ένας θα πληρώνεται μόνο ως πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ.

Φυσικά οι δημοτικές αρχές, εφόσον έχουν τη δυνατότητα, ορίζουν και αντιδημάρχους που έχουν και την υπαλληλική ιδιότητα και άλλους αυτή του ελεύθερου επαγγελματία. Ορίζοντας δε οι δήμοι ως έμμισθους τους ελεύθερους επαγγελματίες ή γενικά όσους δεν είναι υπάλληλοι και ως άμισθους όσους έχουν την υπαλληλική ιδιότητα καταλήγουμε, με αυτόν τον τρόπο, να είναι όλοι «έμμισθοι»...

Έτσι λοιπόν, και σύμφωνα με τα παραπάνω, το ύψος της αντιμισθίας με το οποίο αμείβονται οι αιρετοί, οι οποίοι μνημονεύονται ως δικαιούμενοι αντιμισθίας, και το οποίο είναι συνάρτηση και του πληθυσμού του κάθε δήμου, διαμορφώνεται ως εξής:
Για τους δήμους Φιλιατών και Σουλίου η αντιμισθία του δημάρχου είναι 2.565 ευρώ το μήνα, των αντιδημάρχων με 1282,50 ευρώ και του προέδρου Δ.Σ 540 ευρώ. Για τον δήμο Ηγουμενίτσας (>20.000 κατοίκους) του δημάρχου 3.420 ευρώ το μήνα, των αντιδημάρχων 1710 ευρώ ενώ του πρόεδρου Δ.Σ 720 ευρώ.
Για τους προέδρους των νομικών προσώπων (Ν.Π.Δ.Δ και Ν.Π.Ι.Δ) δεν προβλέπεται αντιμισθία αλλά αποζημίωση η οποία είναι σε αντιστοιχία με τον προϋπολογισμό τους!!!! Αυτό όμως, σε συνάρτηση με τις απολαβές γενικότερα των νομικών αυτών προσώπων, απαιτεί περαιτέρω έρευνα σε άλλη δημοσίευση.
Για τους συνταξιούχους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, μια αλλαγή που επήλθε πρόσφατα, (1-1-2013) και μετά από πολλές παλινδρομήσεις, δίνει ξανά μπόνους το 30% της σύνταξης σε όσους συνταξιούχους δημάρχους, αντιδημάρχους ή προέδρους Δ.Σ επιλέξουν την αντιμισθία αντί της σύνταξης, αποκομίζοντας έτσι ένα μικρό σχετικά όφελος στις περισσότερες των περιπτώσεων. Ο χρόνος θητείας τους στη θέση του αιρετού δεν λογίζεται συντάξιμος από το Δημόσιο, εκτός εάν ζητήσουν την αναστολή καταβολής της σύνταξής τους. Για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που λαμβάνουν αντιμισθία και είναι κάτω από 55 ετών, αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης, ενώ αν έχουν συμπληρώσει τα 55, περικόπτεται το ποσό της ακαθάριστης κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα τριάντα ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη.

Οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι, καθώς και οι πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων και οι σύμβουλοι που έχουν περισσότερα από ένα αξιώματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, λαμβάνουν τις απολαβές μόνο από ένα αξίωμα. Αυτό χωρίς να φαίνεται παράξενο ισχύει μόνο από 1-1-2011!!! Πριν την εφαρμογή του είχαμε περιπτώσεις δημάρχων που έπαιρναν σύνταξη από το δημόσιο, την αντιμισθία (έξοδα παράστασης τότε) από το δήμο και όριζαν και τον εαυτό τους πρόεδρο σε καμιά δημοτική επιχείρηση για να καλύψουν τα μικροέξοδα. Τα μικροέξοδα που, όπως διαπίστωσα, στις περισσότερες των περιπτώσεων, τα φόρτωναν και αυτά στο δήμο!!!Το να λαμβάνει κάποιος και το μισθό του, από την θέση του ως υπάλληλος, και τα έξοδα παράστασης, προβλεπόταν έτσι κι αλλιώς από το νόμο πριν την 1-1-2011.

Η συμμετοχή στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων, των οικονομικών επιτροπών, καθώς και της επιτροπής ποιότητας ζωής των δήμων, αποζημιώνεται και την αποζημίωση αυτή δεν δικαιούνται να λαμβάνουν ο δήμαρχος, σε κάθε περίπτωση, καθώς και οι έμμισθοι αντιδήμαρχοι και οι πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων οι οποίοι λαμβάνουν αντιμισθία.

Προσωπικά θεωρώ ότι κάθε παρεχόμενη υπηρεσία πρέπει και να αμείβεται. Δεν πρέπει να έχουμε από τους αιρετούς την απαίτηση να προσφέρουν στα κοινά χωρίς έστω κάποια ανταμοιβή, η οποία θα καλύπτει είτε τα έξοδά τους, σε κάποιες περιπτώσεις, είτε τα έξοδα επιβίωσης τους, σε κάποιες άλλες, χωρίς ποτέ να καταλήγουμε σε υπερβολές. Και οι διπλοί μισθοί, πριν το 2011, είναι υπερβολή, αλλά και η απαίτηση μας κάποιοι να προσφέρουν στα κοινά χωρίς καμία ανταμοιβή είναι λάθος. Η οργάνωση που απαιτείται και η δουλειά που πρέπει να γίνει για να διορθωθούν κάποια κακώς κείμενα δεν βγαίνει χωρίς την αποκλειστική ενασχόληση με τα κοινά όσων εκλέγονται.

Η περιστασιακή συμμετοχή και ενασχόληση έχουν συνήθως τα αντίθετα αποτελέσματα, παρόλη την επιθυμία και την βούληση κάποιων να προσφέρουν. Η προσωπική μου εμπειρία με δίδαξε ότι αυτοί που ασχολούνται κάνα δυο ώρες τη μέρα για να κάνουν «πολιτική» και να εκφέρουν την άποψή τους, μόνο κακό κάνουν και όχι καλό. Το να έχω την επαγγελματική μου απασχόληση, να έχω παράλληλα την απαίτηση να ορισθώ σε θέσεις ευθύνης και να πετάγομαι καμιά ώρα την ημέρα στο Δημαρχείο, για να πω την γνώμη μου και να εκφέρω την άποψή μου, δεν αρκεί!!! Ειδικά αν προέρχεται από άτομα που δεν έχουν καμία εμπειρία είτε στην Διοίκηση, είτε στην Αυτοδιοίκηση, είτε στα Οικονομικά, είτε στην Διαχείριση γενικότερα.

Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει επιτέλους να ξεχωρίσουμε τις περιπτώσεις που απαιτούν Πολιτικές Αποφάσεις από αυτές που απαιτούν Λήψη Αποφάσεων Διοίκησης και Διαχείρισης!!

Read More »
Δείτε πόσα χρήματα παίρνουν οι Δήμαρχοι και οι Αντιδήμαρχοι στους Δήμους της Θεσπρωτίας Δείτε πόσα χρήματα παίρνουν οι Δήμαρχοι και οι Αντιδήμαρχοι στους Δήμους της Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 28, 2014 Rating: 5

Παρέλαση 28ης Οκτώβριου στην Παραμυθιά (ΒΙΝΤΕΟ)

Τρίτη, Οκτωβρίου 28, 2014
Παρελαση 28ης Οκτωβριου στην Παραμυθια (ΒΙΝΤΕΟ) 
 
 
Με λαμπρότητα και την καθιερωμένη παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας παρουσίας πλήθους κόσμου, κορυφώθηκαν στην Παραμυθιά το πρωί της Τρίτης, οι εκδηλώσεις για την επέτειο του ΟΧΙ.

Είχε προηγηθεί δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δονάτου, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Σουλιωτών, από τη Δήμαρχο, τις πολιτικές, στρατιωτικές, αστυνομικές και λοιπές αρχές, από την εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς και εκπροσώπων οργανώσεων φορέων και συλλόγων.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί την παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας επί της Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Παραμυθιά: 


Read More »
Παρέλαση 28ης Οκτώβριου στην Παραμυθιά (ΒΙΝΤΕΟ) Παρέλαση 28ης Οκτώβριου στην Παραμυθιά (ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 28, 2014 Rating: 5

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΡΕΠΑΝΟΥ - ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ

Τρίτη, Οκτωβρίου 28, 2014
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΡΕΠΑΝΟΥ - ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ


Στο Δ.Σ Ηγουμενίτσας συζητήθηκε το θέμα «Έγκριση μεταβολής νομικής μορφής της Εταιρείας με την επωνυμία “Κώτσιου Αμαλία-Μπαρκαμπάς Αχιλλέας Ε.Ε.” και τροποποίηση του μισθωτηρίου συμβολαίου»

Στην εισήγηση αναφέρεται ότι έγινε η τροποποίηση της Εταιρείας από Ε.Ε. σε Ο.Ε. και ζητείται η έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή και το Δ.Σ. αυτής της αλλαγής προκειμένου να αντικατασταθεί η άδεια λειτουργίας καταστήματος και να υπαχθεί στις διατάξεις του Ν.4257/2014 και στην ρύθμιση των 100 δόσεων των ωφειλομένων μισθωμάτων στον Δήμο με απαλλαγή κατά το ποσοστό 10% από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και των προστίμων.

Πως έχει όμως η ιστορία της υπόθεσης ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΔΡΕΠΑΝΟΥ.

· Στις 28/07/2009 υπογράφηκε η μισθωτήρια σύμβαση μεταξύ του Δήμου και της Εταιρείας. Το μίσθωμα καθορίστηκε μετά από δημοπρασία στα 120.000 ευρώ τον χρόνο. Σημειωτέο ότι ο Αχιλλέας Μπαρκαμπάς μέχρι τότε ήταν αντιδήμαρχος στον Δήμο μας και παραιτήθηκε από το Δ.Σ. λόγω ασυμβίβαστου.

· Η σύμβαση αυτή ,που είχε απαράδεκτους όρους υπέρ της Εταιρείας, κατάπεσε από την περιφερειακή διοίκηση.

· Κατόπιν τούτου υπογράφεται νέα σύμβαση στις 22/06/2010.

· Η Εταιρεία, μολονότι υπέγραψε την νέα σύμβαση, έσυρε τον Δήμο στα δικαστήρια ζητώντας την εφαρμογή της παλιάς. Το Δικαστήριο δικαίωσε τον Δήμο.

· Κατά το διάστημα που διαρκούσε η δικαστική διαμάχη ,η Εταιρεία δεν κατέβαλε στον Δήμο τις οικονομικές της υποχρεώσεις .Αντίθετα απαιτούσε χρήματα από τον Δήμο για «έργα» που έκανε στο ΚΕΝΤΡΙΚΟ.

· Το 2013 το Δ.Σ. έκανε δεκτή την αίτηση της Εταιρείας για μείωση κατά 20% του μισθώματος λόγω κρίσης ,κάνοντας χρήση σχετικό νόμο, μολονότι ο Δήμος δεν είχε εισπράξει ούτε ένα ευρώ από αυτήν. Η Λ.Σ. καταψήφισε αυτή την ρύθμιση.

· Το 2014 ο Δήμος κάνει δεκτή την αλλαγή των εταίρων της Ε.Ε. δηλαδή την αντικατάσταση της Αμαλίας Κώτσιου με την Σπυριδούλα Μπαρκαμπά. Με το αιτιολογικό ότι παραμένει διαχειριστής ο Αχιλλέας Μπαρκαμπάς, ακίνητο του οποίου στα Σύβοτα αποτελεί την εγγύηση της Εταιρεία προς τον Δήμο.

· Το 2014 η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου ,και ενώ η Εταιρεία εξακολουθεί να μην πληρώνει, εγκρίνει την αντικατάσταση στη υποθήκη του ακινήτου των Συβότων με άλλο στην Πλαταριά του ίδιου ιδιοκτήτη μετά από αίτηση του, προκειμένου να πουληθεί αυτό των Συβότων. Το αιτιολογικό ήταν να διευκολυνθεί ο επιχειρηματίας «μια και τα ακίνητα είναι ίσης αντικειμενικής αξίας». Πρόκειται για μια σκανδαλωδώς ευνοϊκή ρύθμιση υπέρ του ιδιοκτήτη γιατί στην αγορά δεν μετράει αντικειμενική αξία αλλά η εμπορική. Είναι δε σε όλους γνωστό ότι η εμπορική αξία των ακινήτων στα Σύβοτα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτήν της Πλαταριάς. Το ακίνητο πουλήθηκε χωρίς να εξοφληθεί ο Δήμος.

· Ο κ. Μπαρκαμπάς για να πουλήσει το ακίνητο χρειάσθηκε φορολογική ενημερότητα την οποία και πήρε μολονότι τα χρέη του ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ είχαν βεβαιωθεί στην Εφορία από τον Δήμο.

Είναι φως φανάρι ότι υπήρξε διαχρονικά, είτε διοικούσε η Ν.Δ. είτε το ΠΑΣΟΚ, μια σκανδαλώδης εύνοια από την Τοπική άλλα και την Κεντρική Διοίκηση υπέρ του επιχειρηματία και κατά των συμφερόντων του Δήμου. Τόσο η αρχική σύμβαση ,όσο και η αλλαγή της υποθήκης αποφασίστηκαν από όργανα του Δήμου μετά από την σχετική ψηφοφορία. Ωστόσο αν μια απόφαση παίρνεται νομότυπα, δεν σημαίνει ότι είναι πάντα δίκαιη ,ότι είναι σωστή και ότι διασφαλίζει τα συμφέροντα των κατοίκων του Δήμου. Άλλωστε στην βουλή καθημερινά ψηφίζονται αντιλαϊκοί νόμοι .

Αυτός είναι και ό λόγος που η «Λαϊκή Συσπείρωση» τοποθετείται δημόσια για το συγκεκριμένο θέμα. Γιατί η ιστορία του ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ του Δρέπανου αποδεικνύει ότι μέσα στα καπιταλιστικά πλαίσια δεν μπορεί να υπάρξει αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου υπέρ των κατοίκων του τόπου. Εκείνο που πρώτιστα προστατεύεται είναι το κέρδος του επιχειρηματία. Οι υποστηρικτές του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» και της «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑΣ» του Δήμου μέσω της «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ» της περιουσίας του και των «Σ.Δ.Ι.Τ.», καλό είναι να μελετήσουν την πείρα που βγαίνει από την μίσθωση του ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ του Δρέπανου.

Η Δημοτική Αρχή επικαλούμενη προσωπικά δεδομένα δεν ενημέρωσε το Δ.Σ. για το ύψος του χρέους της Εταιρείας προς τον Δήμο. Ωστόσο αν λάβουμε υπόψη το ετήσιο μίσθωμα ,και το τι έχει καταβληθεί ,προκύπτει πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό.

Τι έκανε η Εταιρεία για αυτό το χρέος;

Άλλαξε νομική μορφή από Ε.Ε. σε Ο.Ε. προκειμένου να κάνει χρήση τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Ν.4257/2014 για να απαλλαγεί από πρόστιμα και προσαυξήσεις και να εξοφλήσει το χρέος της μέχρι και το 2013 σε 100 δόσεις.

Δηλαδή, στην καλύτερη περίπτωση ,ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι.

Η αλλαγή αυτή έγινε ερήμην του Δήμου. Εκ των υστέρων ζητιέται η νομιμοποίηση της σαν τετελεσμένο γεγονός.

Η εισήγηση αναφέρει «Η Νέα Εταιρεία έχει υπαχθεί στις ρυθμίσεις του Ν4257/2014(ΠΩΣ;) και ήδη καταβάλει τις δύο (2) πρώτες δόσεις»(ΠΟΥ;). Η «Νέα Εταιρεία» πληρώνει με δόσεις το χρέος της «παλιάς», αλλά ο Δήμος δεν μπορεί να τα εισπράξει γιατί η σύμβαση έχει υπογραφεί με την «Παλιά Εταιρεία». Άρα κακώς η «Νέα Εταιρεία» εκμεταλλεύεται το ΚΕΝΤΡΙΚΟ όλο σχεδόν το καλοκαίρι, αφού ο Δήμος έχει σύμβαση με την «Παλιά Εταιρεία». Για αυτό ζητείται τώρα από το Δ.Σ. να νομιμοποιήσει αυτήν την αλλαγή, να γίνει τροποποίηση του μισθωτηρίου συμβολαίου.

Αναφέρθηκε στο Δ.Σ. ότι ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να δεχθεί αυτήν την ρύθμιση γιατί μόνο έτσι μπορεί να εισπράξει τα χρέη, να διαφυλάξει τα συμφέροντα του. Αλλιώς φτάνουμε σε αδιέξοδο. Αυτή είναι η λογική των τετελεσμένων, ουσιαστικά είναι εκβιασμός. Αδιέξοδα όμως δεν υπάρχουν. Η σύμβαση προβλέπει, με μεγάλη ακρίβεια, τι γίνεται σε περίπτωση που η Εταιρεία δεν πληρώνει το μίσθωμα.

Το Δ.Σ. δεν πήρε απόφαση ,γιατί βρήκε τα πράγματα πολύ μπερδεμένα. Ανέβαλε το θέμα μέχρι να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε την προτεινόμενη ρύθμιση.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα του Δήμου, αυτούς που πιέζονται οικονομικά από χίλιες μεριές να βγάλουν τα συμπεράσματα τους από αυτήν την ιστορία. Να συγκρίνουν πως τους αντιμετωπίζει το αστικό κράτος ,τοπικό και κεντρικό, και πως τους επιχειρηματίες. Να αναλογιστούν ότι, αν γίνονται τέτοιου είδους διευκολύνσεις σε επιχειρηματίες τοπικού επιπέδου, τι είδους «διευκολύνσεις» θα γίνονται στις μεγάλες επιχειρήσεις ,στα μονοπώλια. Να δουν πώς δημιουργείται το περίφημο κρατικό χρέος, που καλείται ο λαός να πληρώσει...
 
Είναι καθαρό ότι η «ανάπτυξη» που έχει σαν στόχο και σκοπό την μεγιστοποίηση του κέρδους του καπιταλιστή επιχειρηματία, οδηγεί τα φτωχά λαϊκά στρώματα στην φτώχια και στην εξαθλίωση. Η συνέχιση της σημαίνει καταστροφή για τον λαό και τον τόπο.

Από αυτό προκύπτει και η ανάγκη για τους εργαζόμενους να οικοδομήσουν μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα την δική τους συμμαχία, και με τους αγώνες τους να βάλλουν πλώρη για την λαϊκή εξουσία. Όπου το κριτήριο για την ανάπτυξη θα είναι η ικανοποίηση των διαρκώς διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών.
Για την «Λαϊκή Συσπείρωση»
Δώρης Δήμας
Read More »
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΡΕΠΑΝΟΥ - ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΡΕΠΑΝΟΥ - ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 28, 2014 Rating: 5

Συνεληφθησαν 26χρονος Αλβανος και 23χρονη ημεδαπη, διακινητες κοκαϊνης, και τεσσερις ημεδαποι, οι οποιοι προμηθευτηκαν τις ναρκωτικες ουσιες

Τρίτη, Οκτωβρίου 28, 2014
Συνελήφθησαν 26χρονος Αλβανός και 23χρονη ημεδαπή, διακινητές κοκαΐνης, και τέσσερις ημεδαποί, οι οποίοι προμηθεύτηκαν τις ναρκωτικές ουσίες



Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, στο πλαίσιο των εξειδικευμένων δράσεών τους για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, σήμερα (28-10-2014) τα ξημερώματα πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική αστυνομική επιχείρηση στα Ιωάννινα, όπου συνέλαβαν έναν 26χρονο υπήκοο Αλβανίας και μία 23χρονη ημεδαπή, που δραστηριοποιούνταν στην εμπορία και διακίνηση κοκαΐνης στην πόλη των Ιωαννίνων.

Επίσης, συνελήφθησαν τέσσερις ημεδαποί, ηλικίας 28, 39, 37 και 38 ετών, οι οποίοι προμηθεύτηκαν ναρκωτικές ουσίες από τους παραπάνω δράστες.

Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί σήμερα τα ξημερώματα πραγματοποίησαν έρευνα σε σπίτι, όπου διαμένουν ο 26χρονος Αλβανός και η 23χρονη ημεδαπή, το οποίο χρησιμοποιούσαν σαν κρύπτη και χώρο αγοραπωλησίας ναρκωτικών ουσιών.

Στην κατοχή τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
(25) αυτοσχέδιες συσκευασίες (φιξάκια) με κοκαΐνη, συνολικού βάρους (26,9) γραμμαρίων.
μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας.
το χρηματικό ποσό των (200) ευρώ, ως προερχόμενο από την εμπορία ναρκωτικών ουσιών.
τρία (3) κινητά τηλέφωνα.

Επίσης, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν και τέσσερις ημεδαποί, οι οποίοι προμηθεύτηκαν από τους παραπάνω δράστες ένα φιξάκι με κοκαΐνη, βάρους (0.9) γραμμαρίων.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.
Read More »
Συνεληφθησαν 26χρονος Αλβανος και 23χρονη ημεδαπη, διακινητες κοκαϊνης, και τεσσερις ημεδαποι, οι οποιοι προμηθευτηκαν τις ναρκωτικες ουσιες Συνεληφθησαν 26χρονος Αλβανος και 23χρονη ημεδαπη, διακινητες κοκαϊνης, και τεσσερις ημεδαποι, οι οποιοι προμηθευτηκαν τις ναρκωτικες ουσιες Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 28, 2014 Rating: 5

Για να ομιλουμε Ελληνικα: Ο ΝΕΚΡΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΙΚΟΣ

Τρίτη, Οκτωβρίου 28, 2014
Για να ομιλούμε Ελληνικά: Ο ΝΕΚΡΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΙΚΟΣ

Γράφει ο κ. ΗΛΙΑΣ Κ. ΒΕΖΔΡΕΒΑΝΗΣ, τ. βουλευτής
Επί μήνες στην Αμφίπολη Σερρών η ανασκαφική ομάδα της κας Περιστέρη προσπαθεί να φέρει σε πέρας το ανασκαφικό της έργο.
Οι πανέμορφες Σφίγγες και Καρυάτιδες, καθώς και τα θαυμάσια ψηφιδωτά, που ανεκαλύφθησαν, προκαλούν τον θαυμασμό όλων μας.
Από την στιγμή, που προσδιορίστηκε αυτός ο Αρχαιολογικός Χώρος, ως Ταφικό Μνημείο, άρχισε η συζήτηση για το ποιος έχει ενταφιασθεί εκεί.
Και η συζήτηση άρχισε με την μετατροπή της λέξης «νεκρός» σε … «ένοικος». Το είπε κάποιος που δεν γνωρίζει ότι «νεκρός» είναι η σορός ή το πτώμα του αποθανόντος και «ένοικος» είναι αυτός, που κατοικεί σε ένα οίκημα.
Όσοι μίλησαν για αυτό το Ταφικό Μνημείο της Αμφίπολης, που παρουσιάζεται ως μια σπάνια μοναδικότητα, επανέλαβαν το… λάθος!
Μεταξύ αυτών Κρατικοί αξιωματούχοι, πολιτικοί, καθηγητές Πανεπιστημίων, δημοσιογράφοι, ιστορικοί, καλλιτέχνες κλπ, διερωτώνται: Ποίος είναι ο «ΕΝΟΙΚΟΣ» ή οι «ΕΝΟΙΚΟΙ» του τάφου;
Οι σχετικές συζητήσεις «δίνουν και παίρνουν» και οι συμμετέχοντες σε αυτές, λέγουν ό,τι θέλουν με … ύφος αυθεντίας. Ακούσθηκαν τόσα πολλά «αντικρουόμενα» για το Μνημείο, που όταν «ξεκαθαρίσει το τοπίο», πολλοί από τους «ειδήμονες» θα σπεύσουν να κρυφθούν.
Αλλά αυτό ελάχιστα ενδιαφέρει. Εκείνο που μας απασχολεί και μας ενοχλεί είναι το γεγονός ότι, για μια ακόμη φορά, «δολοφονείται» η Ελληνική Γλώσσα.
Όλοι οι Έλληνες με πατριωτικό ενδιαφέρον διερωτώμεθα: Σε ποιόν ανήκει ο Τάφος; Ή -καλύτερα – ποιού νεκρού το σώμα ενταφιάσθηκε εκεί;
… Και αντί να ομιλούμε Ελληνικά και να χρησιμοποιούμε τη σωστή λέξη, από το πρωί ως το βράδυ οι περισσότεροι, που ομιλούν για αυτό το Ταφικό Μνημείο, διερωτώνται: Ποιος είναι ο ΕΝΟΙΚΟΣ ή ποιοι είναι οι ΕΝΟΙΚΟΙ του Τάφου!
Κάποιος (;) πρέπει να επισημάνει σε όλους αυτούς τους «φωστήρες» ότι ΕΝΟΙΚΟΣ λέγεται αυτός που κατοικεί σε κάποιο οίκημα.
Στην προκειμένη περίπτωση ούτε ο Μέγας Αλέξανδρος, ούτε η σύζυγός του Ρωξάνη μετά του γιού των Μικρού Αλεξάνδρου, ούτε η Ολυμπιάδα, ούτε ο Στρατηγός Ηφαιστίων, ούτε ο Ναύαρχος Νέαρχος, ούτε ο φοβερός Κάσσανδρος, ούτε κάποιος άλλος επιφανής Μακεδών, που έζησαν πριν 2.300 χρόνια, μπορούν… να κατοικούν στον Τάφο, που μπορεί να είναι υπόγεια λαξευτό ή κτιστό ή απλός λάκκος.
Βεβαιότατα, κάποιος ή κάποιοι από αυτούς είναι δυνατόν να ενταφιάσθηκαν εκεί ως νεκροί και φυσικά δεν… εγκαταστάθηκαν εκεί ως… ένοικοι! Απλά πράγματα: ο Νεκρός του Τάφου δεν είναι Ένοικος. Για να ομιλούμε Ελληνικά.
…Και κλείνοντας αυτό το σημείωμα διαμαρτυρίας, διερωτώμαι: Πότε στον τόπο μας θα συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι δεν μπορούμε να έχουμε γνώμη για όλα; Πότε θα εισακουσθεί ο σοφός Λατίνος, που πριν χιλιάδες χρόνια μας είπε το περίφημο «Sutor, ne supra crepidam» που ερμηνεύεται ως εξής: «Υποδηματοποιέ… όχι πέραν του υποδήματος».
ΗΛΙΑΣ Κ. ΒΕΖΔΡΕΒΑΝΗΣ
Read More »
Για να ομιλουμε Ελληνικα: Ο ΝΕΚΡΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΙΚΟΣ Για να ομιλουμε Ελληνικα: Ο ΝΕΚΡΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΙΚΟΣ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 28, 2014 Rating: 5

Ο Δημαρχος Ηγουμενιτσας Γιαννης Λωλος για τη παρωδια στην ΠΕΔ Ηπειρου

Τρίτη, Οκτωβρίου 28, 2014
Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος για τη παρωδία στην ΠΕΔ Ηπείρου


Σήμερα
(27-10-2014) , για ακόμη μία φορά, οι μειοψηφούντες συνδυασμοί «Αυτοδιοικητική κίνηση Ηπείρου» και «Ριζοσπαστική Δημοκρατική Παράταξη» δεν προσήλθαν στη σύγκλιση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Ηπείρου για την εκλογή του Προεδρείου και της Εκτελεστικής Επιτροπής αυτής, για την νέα αυτοδιοικητική περίοδο.

Επέλεξαν ξανά την αποχή, διατηρώντας έτσι με την στάση τους, την ΠΕΔ Ηπείρου ακέφαλη, σε μία περίοδο όπου τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πολλά, μεγάλα και δυσεπίλυτα, απαξιώνοντας για ακόμη μια φορά τόσο το θεσμό όσο και τα όργανα αλλά και τις διαδικασίες ανάδειξης τους.

Αυτή τους η συμπεριφορά, δίνει το δικαίωμα στον καθένα μας, να θεωρεί ότι υπαγορεύεται από μικροκομματικές σκοπιμότητες και παράλληλα αναδεικνύει την νοοτροπία συγκεκριμένων προσώπων, που μέχρι χθες διοίκησαν την ΠΕΔ Ηπείρου και που σήμερα αδυνατούν να αποδεχτούν αλλά και να σεβαστούν την ετυμηγορία της κάλπης, η οποία ανέδειξε το συνδυασμό μας «Ανατροπή στην Αυτοδιοίκηση για την Ήπειρο» πρώτη δύναμη.

Αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης, εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για τη συγκρότηση των νέων οργάνων της ΠΕΔ Ηπείρου γιατί επιθυμούμε μια θεσμικά ισχυρή, λειτουργικά ανεξάρτητη και οικονομικά αυτάρκη Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι δέσμια των παλαιοκομματικών τακτικών που σήμερα κάποιοι προσπαθούν να τη διατηρήσουν.

Για το συνδυασμό
Ανατροπή στην Αυτοδιοίκηση για την ηπειρο

Ιωάννης Λώλος
Δήμαρχος Ηγουμενίτσας
Read More »
Ο Δημαρχος Ηγουμενιτσας Γιαννης Λωλος για τη παρωδια στην ΠΕΔ Ηπειρου Ο Δημαρχος Ηγουμενιτσας Γιαννης Λωλος για τη παρωδια στην ΠΕΔ Ηπειρου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 28, 2014 Rating: 5

Οι πρωτες μερες του πολεμου στην Παραμυθια

Τρίτη, Οκτωβρίου 28, 2014
Οι πρώτες μέρες του πολέμου στην Παραμυθιά

 
Είχαν περάσει μόλις 10 ημέρες από την 28η Οκτωβρίου του 1940, όταν το απόγευμα της 7ης Νοεμβρίου, μια διμοιρία Ιταλών, ακολουθούμενη από ομάδες μουσουλμάνων της περιοχής, έφτασε στην Παραμυθιά, άλλοι με ζώα και άλλοι πεζοπορώντας, χωρίς να αντιμετωπίσουν καμία αντίσταση.

Η διμοιρία των Ιταλών αυτών στρατιωτών πιθανόν να ήταν μια αναγνωριστική ομάδα, η οποία μαζί με τα ένοπλα μπουλούκια των μουσουλμάνων, που τους ακολουθούσαν, δεν υπέρβαινε, όπως από πολλούς έχει υπολογιστεί, τους 80 άνδρες. Μεταξύ των μουσουλμάνων που ακολουθούσαν τους Ιταλούς στην Παραμυθιά, αναγνωρίστηκαν ο Μελέκ Σιάνης και ο Μεϊντής Χότζας, που φέρονταν ως αρχηγοί ομάδας μουσουλμάνων από τη Δραγομή Παραμυθιάς.

Οι μουσουλμάνοι της Παραμυθιάς, αφού ειδοποιήθηκαν μεταξύ τους για τον ερχομό των Ιταλών, συγκεντρώθηκαν οι πιο πολλοί από αυτούς στο τζαμί του παζαριού και υποδέχθηκαν με τιμές τη μικρή αυτή ιταλική δύναμη, την οποία και ευλόγησε ο μουφτής τους, ο Χασάν Αβδουλά Μπολάτης. Η στρατιωτική εκείνη διμοιρία των Ιταλών, με την υπόδειξη του μουσουλμάνου Σιέφη Ντίνο, πυρπόλησε το μαγαζί του Σωτήρη Κουτούπη, στο υπόγειο του οποίου υπήρχε αποθηκευμένο πολεμικό υλικό του ελληνικού στρατού, με αντιασφυξιογόνες μάσκες και άλλα στρατιωτικά είδη.

Την ίδια ώρα η μικρή αυτή ιταλική δύναμη έβαλε φωτιά και έκαψε τρία φορτηγά αυτοκίνητα, που ήταν σταθμευμένα στην ανηφόρα του Γαλατά: του Κωτσιώνη, του Βένου και του Σπυρίδη. Μαζί με τις αποθήκες αυτές του Ελληνικού στρατού κάηκε τότε και ένα ολόκληρο συνεχόμενο οικοδομικό τετράγωνο από πολλά μαγαζιά. Και τότε, όταν οι φλόγες της φωτιάς κατάτρωγαν όλα εκείνα τα μαγαζιά, οι μουσουλμάνοι που συνεργάζονταν με τις ιταλικές αυτές δυνάμεις, μην έχοντας άλλο ψωμί στον τουρβά τους, άνοιξαν το φούρνο του Λάμπρου Μίχα, από όπου πήραν όλα τα ψωμιά, τις ελιές και τα τυριά που υπήρχαν μέσα στο μαγαζί.

Από τους κατοίκους της Παραμυθιάς, εκτός από τους μουσουλμάνους που υποδέχθηκαν τους Ιταλούς, πολύ λίγοι ήταν στα σπίτια τους εκείνο το βράδυ. Οι πιο πολλοί, πολλές μέρες πριν, είχαν φύγει για προφύλαξη στα γύρω ορεινά χωριά, στο Βοϊνίκο (Προδρόμι), στο Σούλι, στο απάνω Παγκράτι, στη Σέλλιανη και αλλού.

Η επίθεση του ελληνικού στρατού στο κεντρικό μέτωπο Καλπάκι – Βελλά – Νεγράδες – Γκραμπάλα ανάγκασε και τις ιταλικές μονάδες σε άτακτη υποχώρηση προς τα βουνά της Αλβανίας, πέρα από τα ελληνικά σύνορα. Με την υποχώρηση των Ιταλών, οι ελληνικές δημόσιες αρχές επανήρθαν στις θέσεις τους (14-11-1940) και ανέλαβαν τις διοικητικές τους υπηρεσίες στα χωριά και στις πόλεις της Θεσπρωτίας. Τότε, ο Σιέφης (Εσρέφ Ντίνος), ο οποίος με ιδιαίτερο ζήλο υπέδειξε και οδήγησε τους Ιαλούς στις αποθήκες του ελληνικού στρατού, τις οποίες και έκαψαν, παραπέμφθηκε σε έκτακτο στρατοδικείο, καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε.

Όλες εκείνες τις μέρες της εισόδου των Ιταλών σε ελληνικό έδαφος της Θεσπρωτίας, από τις 28 Οκτωβρίου του 1940 μέχρι και τις 14 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, οι κινήσεις και πράξεις των μουσουλμάνων ήταν εχθρικές προς τα ελληνικά στρατεύματα, ενώ παντού εκδηλώνονταν φανερά υπέρ των ιταλικών δυνάμεων.

Υποδέχονταν παντού τους Ιταλούς ως ελευθερωτές, του υποβοηθούσαν σε κάθε τους πράξη και κατέδιδαν σε αυτούς το καθετί που γνώριζαν για τη δύναμη, τις κινήσεις και τις θέσεις του ελληνικού στρατού.

Η κίνηση εκείνη της ιταλικής αυτής μονάδας προς το Μαργαρίτι και την Παραμυθιά δεν εξελίχθηκε σε παραπέρα ανάπτυξη των επιτιθέμενων δυνάμεών τους προς το εσωτερικό του ελληνικού χώρου. Δείχνει μάλλον σαν μια στρατιωτική κίνηση με σκοπό την κατάληψη του χώρου της Θεσπρωτίας. Και αποτελεί, φυσικά, ένα απλό στρατιωτικό επεισόδιο. Γι’ αυτό και οι Ιταλοί, όπως βιαστικά ήρθαν, έτσι –μαζί με τους μουσουλμάνους, που τους ακολουθούσαν και τους υποβοηθούσαν- βιαστικά έφυγαν, προς τη Μαζαρακιά και το Μαργαρίτι, όπου πιθανόν βρισκόταν και η κύρια δύναμή τους. Ήταν μάλλον μονάδες πεζικού, γιατί πουθενά δεν αναφέρεται ότι διέθεταν μηχανοκίνητη υποστήριξη.

Η φιλοφασιστική, κατασκοπευτική και προδοτική συμπεριφορά της θρησκευτικής μειονότητας των μουσουλμάνων και η συνεργασία τους με τις ιταλικές δυνάμεις, που μπήκαν τότε στο ελληνικό έδαφος της Θεσπρωτίας κι έφθασαν μέχρι το Μαργαρίτι και την Παραμυθιά, εξανάγκασαν τις ελληνικές αρχές να λάβουν έκτακτα μέτρα για την ασφάλεια των μετόπισθεν του μαχόμενου ελληνικού στρατού. Συνελήφθησαν τότε προληπτικά αρκετοί μουσουλμάνοι, που θεωρήθηκαν επικίνδυνοι για την ασφάλεια και την τάξη, και εκτοπίστηκαν στην Κόρινθο και στη Χίο. Εκεί παρέμειναν μέχρι τις πρώτες μέρες της Κατοχής.

Όταν, μετά την εισβολή των Γερμανών και την κατάρρευση του Μετώπου, οι μουσουλμάνοι αυτοί, που για προληπτικούς λόγους είχαν εκτοπιστεί, γύρισαν τέλη Απριλίου με αρχές Μάη (1941) στα σπίτια τους, έφερναν μέσα τους την πίκρα και τη δυσαρέσκεια για τις κακουχίες που αντιμετώπισαν τόσο αυτοί οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους, που αβοήθητες παντελώς αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες. Η διαίρεση, που από το 1913 και μετά είχε καλλιεργηθεί από την ιταλική και την αλβανική προπαγάνδα, βρήκε σε τούτο το γεγονός μία από τις πιο σοβαρές αιτίες, που σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες οδήγησαν τη θρησκευτική αυτή μειονότητα των μουσουλμάνων στις δαγκάνες των ιταλικών δολοπλοκιών και στα επεκτατικά, ιμπεριαλιστικά και ύπουλα σχέδιά τους.

Μέρες κάπνιζαν τα μαγαζιά και τα αυτοκίνητα που έκαψαν εκείνο το βράδυ οι Ιταλοί στην Παραμυθιά. Στους δρόμους άκουγε κανείς πολλούς που λέγανε ότι οι Ιταλοί έφυγαν γιατί φοβήθηκαν ένα λόχο Ελλήνων φαντάρων, που βρισκόταν τότε στη Σκάλα της Παραμυθιάς, στο Ελευθεροχώρι. Ευρύτατα επίσης κυκλοφόρησε η φήμη ότι ο λοχαγός Μαραγκός της ελληνικής αυτής στρατιωτικής μονάδας, που είχε την έδρα του στο Ελευθεροχώρι, κυνήγησε στα στενά της Παραμυθιάς, με το πιστόλι στο χέρι, το χότζα από τη Μενίνα, που εκείνο το βράδυ ήταν μαζί με τους Ιταλούς στρατιώτες την Παραμυθιά.

Τα επόμενα χρόνια της κατοχής, η Παραμυθιά όπως και ολόκληρη η χώρα, έζησε τραγικές στιγμές που έμελλαν να μείνουν στην ιστορία και να θυμίζουν σε όλους μας πως το απόλυτο ιδανικό είναι η Ελευθερία...

Με πληροφορίες από το βιβλίο του Ιωάννη Παρόλα «Γη Θεσπρωτών» 

paramythia-online.gr
Read More »
Οι πρωτες μερες του πολεμου στην Παραμυθια Οι πρωτες μερες του πολεμου στην Παραμυθια Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 28, 2014 Rating: 5

Σαν σήμερα 28 Οκτωβρίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Τρίτη, Οκτωβρίου 28, 2014
Σαν σήμερα 28 Οκτωβρίου (ΒΙΝΤΕΟ)


Read More »
Σαν σήμερα 28 Οκτωβρίου (ΒΙΝΤΕΟ) Σαν σήμερα 28 Οκτωβρίου (ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 28, 2014 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.