10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν μπείτε σε κάποιο Πρόγραμμα επιδότησης

Γράφει ο Βασίλης Παππάς*

ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ξεκίνησε το ΕΣΠΑ 2014-20120 όπου προκηρύχθηκαν σημαντικά Προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, ενώ αναμένουμε να ξεκινήσουν αρκετά ακόμα. Το ενδιαφέρον του κόσμου είναι πολύ μεγάλο.

Τα ερωτήματα πολλά και οι αρμόδιοι φορείς αναγκάζονται να βγάζουν διαρκώς τροποποιήσεις και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις.

Παρακάτω θα δούμε 10 σημεία που θεωρώ κάθε ενδιαφερόμενος επενδυτής πρέπει να γνωρίζει πριν την ένταξη του σε κάποιο Πρόγραμμα ώστε να πάρει και τις σωστές αποφάσεις.
  1. Τα προγράμματα δεν είναι για όλους. Κάποιοι μπορεί να παρασυρθούν επειδή θα πάρουν το 50% ή και το 100% πίσω. Σίγουρα είναι μια καλή βοήθεια αλλά για όσους την χρειάζονται! Για όσους έχουν πραγματικά σκοπό να ξεκινήσουν μια νέα επιχείρηση η οποία θα υπάρχει και μετά το Πρόγραμμα, και για όσους έχουν πραγματικά σκοπό και ανάγκη να εκσυγχρονίσουν την επιχείρηση τους. Όσοι όμως δεν έχουν τέτοιο σκοπό, και μπαίνουν στα προγράμματα επειδή νομίζουν ότι έτσι θα “βγάλουν λεφτά”, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό μόνο προβλήματα θα τους δημιουργήσει. Οι έλεγχοι πλέον είναι πολύ αυστηροί, και οι υπερτιμολογήσεις έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί! Αξιολογήστε σωστά τις ανάγκες της επιχείρησης σας. Εάν είναι τέτοιες που δεν χρειάζεται να μπείτε σε κάποιο Πρόγραμμα, τότε θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε!
  2. Τα προγράμματα ΔΕΝ σας δίνουν χρήματα πριν ξεκινήσετε. Πολλοί θα αναρωτιέστε (και κυρίως οι νέοι και άνεργοι) «..μα καλά, εάν είχα λεφτά θα ξεκινούσα μόνος μου και δεν θα χρειαζόμουν Πρόγραμμα!». Εύλογη σκέψη, όμως ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι εάν σας δώσουν αρχικά τα χρήματα χωρίς να κάνετε τίποτα ..δεν θα τα πάρετε και θα εξαφανιστείτε; Γι’ αυτό λοιπόν προκειμένου να πάρετε προκαταβολή από κάποιο Πρόγραμμα (υπάρχει αυτή η δυνατότητα), θα πρέπει να καταθέσετε εγγυητική επιστολή από τράπεζα για το ποσό που ζητάτε (προκαταβολή). Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όλα τα Προγράμματα, πρώτα ελέγχουν (αυτά που είπατε ότι θα κάνετε), βλέπουν έργο με εξοφλημένα τιμολόγια, και μετά πληρώνουν. Όχι όμως πιο πριν!
  3. Οι τράπεζες δύσκολα θα δώσουν δάνεια. Οι προμηθευτές σας όμως θα πρέπει να πληρωθούν. Εάν για κάποιο λόγο, το Πρόγραμμα αργήσει να πληρώσει (που είναι πιθανό), και βγείτε εκτός χρονοδιαγράμματος για τις πληρωμές που είχατε υπολογίσει, η επιχείρηση σας ενδέχεται να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας!
  4. Κομμένες οι χάρες! Οι προμηθευτές πλέον δύσκολα θα σας κάνουν χάρες (να σας κόψουν τιμολόγια εξοφλημένα και να πληρωθούν όταν πληρωθείτε και εσείς – αυτά μπορεί να γινότανε παλιά – όχι πλέον). Ειδικότερα μετά τα Capital Controls και τους περιορισμούς που επέβαλλαν! Επιπλέον για πάνω από 500 ευρώ όλες οι εξοφλήσεις θα πρέπει υποχρεωτικά να γίνονται μέσω τράπεζας. Θα πρέπει λοιπόν να “αντέξετε οικονομικά” μέχρι να πάρετε τα πρώτα χρήματα από το Πρόγραμμα! Είναι δική σας υποχρέωση να τα βγάλετε πέρα. Για να μην έχετε προβλήματα λοιπόν στην υλοποίηση, θα πρέπει να έχετε κάποια χρήματα δικά σας (προτείνω να έχετε εξασφαλίσει τουλάχιστον το 30% της επένδυσης πριν προχωρήσετε).
  5. Η επιχείρηση σας θα πρέπει να λειτουργεί κανονικά. Θα πρέπει να σκεφτείτε ότι παράλληλα με την υλοποίηση του Προγράμματος, η επιχείρηση σας θα πρέπει να λειτουργεί κανονικά και να βγάζει χρήματα! Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια, για κάλυψη λειτουργικών εξόδων, μισθοδοσίας, την αγορά πρώτων υλών, και προϊόντων για πώληση. Πολλοί το αγνοούν αυτό!
  6. Είστε έτοιμοι να δεσμευτείτε; Η υλοποίηση και διεκπεραίωση ενός προγράμματος ΕΣΠΑ έχει αρκετές διαδικασίες και γραφειοκρατία και θέλει προσοχή στην διεκπεραίωση του. Θα πρέπει να δεσμευτείτε ότι θα αφιερώσετε αρκετό από τον χρόνο σας για την υλοποίηση του και να ακλουθείτε με προσοχή τις οδηγίες του Σύμβουλου επένδυσης που θα επιλέξετε (μην κάνετε πράγματα του κεφαλιού σας). Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είστε υποχρεωμένοι να κρατήσετε την επιχείρηση έως και 3 χρόνια μετά την αποπληρωμή της επιδότησης (ανάλογα το Πρόγραμμα που θα ενταχθείτε).
  7. Θα χρειαστείτε Φορολογική και Ασφαλιστική ενημερότητα. Κατά την υποβολή του Φακέλου υποψηφιότητας δεν θα χρειαστείτε – ΌΜΩΣ θα χρειαστείτε αμέσως μετά και εφόσον εγκριθείτε για την εκταμίευση χρημάτων. Φροντίστε λοιπόν πριν μπείτε σε οποιοδήποτε πρόγραμμα ότι θα μπορέσετε να πάρετε Φορολογική και Ασφαλιστική ενημερότητα.
  8. Προσέξτε τις Αδειοδοτήσεις. Πριν ξεκινήστε οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα θα πρέπει να γνωρίζετε εάν χρειάζεται κάποια συγκεκριμένη “άδεια” για να λειτουργήσετε. Επίσης ο χώρος που θα επιλέξετε για την έδρα της επιχείρησης θα πρέπει να είναι επαγγελματικός και να πληροί τυχόν προϋποθέσεις για το είδος της δραστηριότητας που σας ενδιαφέρει. Μην το αμελήσετε αυτό. Θα το βρείτε μπροστά σας οπότε καλό είναι να έχετε τις απαντήσεις από νωρίς.
  9. Ο ΦΠΑ δεν επιδοτείται. Πολλοί δεν δίνουν σημασία σε αυτό όμως είναι σημαντικό. Αυτό σημαίνει ότι στις δαπάνες που θέλετε να κάνετε θα πρέπει να υπολογίσετε ένα επιπλέον 23% το οποίο θα πρέπει να πληρώσετε από την τσέπη σας. Υπάρχει διαδικασία ανάκτησης του ΦΠΑ όπου θα σας ενημερώσει ο λογιστής σας γι’ αυτό. Αρχικά όμως θα πρέπει εσείς να το πληρώσετε με δικά σας χρήματα.
  10. Εάν υπάρχουν ήδη προβλήματα – τα Προγράμματα δεν θα σας σώσουν. Ακούγεται λίγο σκληρό είναι όμως η αλήθεια. Τα προγράμματα ΕΣΠΑ και οι επιδοτήσεις αποτελούν μια βοήθεια – μέχρι ένα σημείο όμως! Δεν θα σας φέρουν πελάτες στην επιχείρησή σας – η καλή δουλειά που κάνετε θα σας φέρει. Εάν η επιχείρηση σας είναι δυνατή και έχει την υποδομή (άνθρωποι, γνώσεις, όρεξη, διάθεση, διαχείριση, Μάρκετινγκ) τότε θα προχωρήσει μπροστά και το Πρόγραμμα θα την έχει βοηθήσει. Εάν όμως στηρίζετε την επιχειρηματική σας επιτυχία σε κάποιο Πρόγραμμα, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε, «όταν αυτό τελειώσει τι θα κάνω;».

Αυτά ήταν 10 σημεία (όχι τόσο γνωστά στον κόσμο) που όσοι ενδιαφέρονται να μπουν σε κάποιο Πρόγραμμα θα πρέπει να γνωρίζουν. Δεν τα έγραψα για να αποθαρρύνω κανέναν. Το αντίθετο εάν κάποιος είναι σοβαρός και αποφασισμένος να προχωρήσει και θα έκανε μια επένδυση έτσι και αλλιώς ή θα ξεκινούσε μια νέα επιχείρηση έτσι και αλλιώς – τότε τα Προγράμματα μπορούν να βοηθήσουν πραγματικά.

Οι επιδοτήσεις λοιπόν μπορούν να βοηθήσουν, όμως μπορούν και να φέρουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση κάποια επιχείρηση. Χρειάζεται καλός σχεδιασμός της επένδυσης πριν προχωρήσετε. Η συνεργασία με έναν έμπειρο Σύμβουλο που θα σας βοηθήσει σε όλη την διαδικασία είναι εξαιρετικά σημαντική.

Μεγαλύτερη σημασία από κάποια επιδότηση – έχει να «έχετε δουλειά», να προσφέρετε καταπληκτικά προϊόντα και υπηρεσίες και να σας εμπιστεύεται ο κόσμος! Τα Προγράμματα μπορούν να βοηθήσουν, όταν όμως τα χρησιμοποιήσουμε σωστά.

*Ο Βασίλης Παππάς είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Marketing και ιδιοκτήτης του γραφείου Συμβούλων Επιχειρήσεων EPIXEIREIN.GR στην Ηγουμενίτσα Θεσπρωτίας. Επικοινωνήστε μαζί του στο 26650 21428 και στο email info@epixeirein.gr.

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν μπείτε σε κάποιο Πρόγραμμα επιδότησης 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν μπείτε σε κάποιο Πρόγραμμα επιδότησης Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 29, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.