Εκτός παιδικών σταθμών 45.000 παιδιά λόγω… μνημονίου




Περίπου 45.000 παιδιά κινδυνεύουν με... έξωση από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς στους οποίους πηγαίνουν καθημερινά λόγω έλλειψης πόρων. Την ίδια στιγμή, περίπου 2.000 σταθμοί (ιδιωτικοί και δημόσιοι) κινδυνεύουν με… λουκέτο ελέω οικονομικής κρίσης.

Χιλιάδες γονείς έχουν λάβει επιστολές από τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς να πάνε τα παιδιά τους σε άλλον χώρο
Σύμφωνα με εργαζομένους και διοικήσεις των δομών αυτών, το πρόβλημα είναι διττό: Από τη μία πλευρά, τα κονδύλια που είχαν προβλεφθεί από το ΕΣΠΑ για τους ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς δεν δόθηκαν ποτέ και από την άλλη μεριά οι νεοψηφισθείσες ρυθμίσεις για το ωράριο των βρεφονηπιοκόμων τινάζουν στον αέρα τον σχεδιασμό όσον αφορά στη λειτουργία των δημοσίων. Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, αποτελεί το γεγονός ότι χιλιάδες γονείς έχουν λάβει επιστολές από τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς να πάνε τα παιδιά τους σε άλλον χώρο, καθώς η «πολιτεία δεν είναι συνεπής στην καταβολή των οφειλομένων του προγράμματος ΕΣΠΑ “Δράση Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής 2015-2016”»
Η πρόεδρος των βρεφονηπιακών σταθμών Μακεδονίας - Θράκης Μπία Κουτσουφλιανώτη εξηγεί ότι το πρόβλημα αφορά σε περίπου 850 παιδικούς σταθμούς που απασχολούν 45.000 παιδιά και 15.000 εργαζομένους.

«Αντιμετωπίζουμε τεράστια οικονομικά προβλήματα και ουσιαστικά πρόκειται για ζήτημα επιβίωσης».


Δεν έχει δοθεί ούτε... σεντ

Όπως εξηγούν ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών, τα εν λόγω ποσά θα έπρεπε να έχουν καταβληθεί από τον Σεπτέμβριο του 2015. «Όμως δεν έχει δοθεί ούτε σεντ, με αποτέλεσμα οι γονείς οι οποίοι είναι εκτός προγράμματος να πληρώνουν από την τσέπη τους τα έξοδα για τη θέρμανση και το φαγητό των παιδιών τους που μπήκαν με το ΕΣΠΑ».

Όμως αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Σοβαρός κίνδυνος για τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών είναι -σύμφωνα με αρκετούς δημάρχους- η ψήφιση του νόμου που αφορούσε στο παράλληλο πρόγραμμα με τον οποίο μειώνεται το ωράριο των βρεφονηπιοκόμων από 8 σε 6 ώρες.

Με δεδομένο πως έχουν «παγώσει» οι προσλήψεις για βρεφονηπιοκόμους στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα βρεθούν αντιμέτωποι ακόμη και με… λουκέτο, μην μπορώντας να ανταπεξέλθουν στον σκληρό ανταγωνισμό με τους ιδιωτικούς σταθμούς που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν περισσότερες υπηρεσίες στους γονείς και τα παιδιά τους.
Εκτός παιδικών σταθμών 45.000 παιδιά λόγω… μνημονίου  Εκτός παιδικών σταθμών 45.000 παιδιά λόγω… μνημονίου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 07, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.