Το πρωί του Σαββάτου, αναβιώνουμε τις Τζιοραμπίνες στην Παραμυθιά

Το έθιμο των Τζιοραμπίνων αναβιώνει και φέτος ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Παραμυθιάς, το πρωί του Σαββάτου στο δημοτικό σχολείο Βούλγαρη στη Παραμυθιά.

Η εκδήλωση θα περιεχει ζωντανή παραδοσιακή μουσική με την ορχήστρα των Νίκο Τάσση στο κλαρίνο και Δημήτρη Ευαγγέλου στο τραγούδι, τα εδέσματα της σχάρας και φυσικά πολύ χορό με την τζιοραμπίνα στο επίκεντρο.

Πρόκειται για το παραδοσιακό έθιμο των φωτιών της Παραμυθιάς, η συνέχεια ενός προχριστιανικού εθίμου που αρχικά χρησιμοποιούταν για τον εξαγνισμό του κακού και στην συνεχεία για την συναθροίση και την διασκέδαση.

Κάθε τζιοραμπίνα, όπως απαιτεί η παράδοση, συνοδευόταν από συναθροίσεις ατόμων με κρασί, τσίπουρο, αναψυκτικά, σουβλάκια, εδέσματα αποκριάτικα και μη, και φυσικά χορός με τα απαιτούμενα πειράγματα.

Κάθε γειτονιά είχε την δικής Τζιοραμνπίνα και η προετοιμασία άρχιζε μέρες πριν με την συγκέντρωση ξύλων και λάστιχων αυτοκινήτου.

Το ραντεβού λοιπόν είναι για το πρωί του Σαββάτου στις 11:30 στο σχολείο Βούλγαρη στην Παραμυθιά.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, ωστόσο ο χορός είναι υποχρεωτικός

Χορηγός επικοινωνίας: www.paramythia-online.gr

Το πρωί του Σαββάτου, αναβιώνουμε τις Τζιοραμπίνες στην Παραμυθιά Το πρωί του Σαββάτου, αναβιώνουμε τις Τζιοραμπίνες στην Παραμυθιά Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 03, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.