Η παρουσίαση του Λευκώματος «Βλαχώρι. Πορεία στο χρόνο»


Στην παρουσίαση του Λευκώματος «Βλαχώρι. Πορεία στο χρόνο - Έκδοση του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Πολυδρόσου» βρέθηκε σήμερα 13/03/2016 η Δήμαρχος Σουλίου κα. Σταυρούλα Μπραΐμη – Μπότση συνοδευόμενη από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αθανασίου Νικόλαο και τον Αντιδήμαρχο κ. Φράγκο Θωμά.

Χαιρετισμός Δημάρχου Σουλίου
Αποτελεί για μένα προσωπική τιμή και χαρά να χαιρετίσω στην παρουσίαση του λευκώματος «Πολύδροσο Θεσπρωτίας» Βλαχώρι
 
Ένα λεύκωμα που δημιούργησαν με πολύ μεράκι, προσωπική εργασία άνθρωποι του χωριού, καταφέρνοντας να παντρέψουν το χθες με το σήμερα, να τοποθετήσουν το πολυαγαπημένο τους χωριό, το Πολύδροσο, στο χώρο και στο χρόνο.
Έχοντας σαν δεδομένο ότι ο πολιτισμός και η ιστορία μας, η φύση και ο τόπος άρρηκτα συνδεδεμένα με την ανθρώπινη παρουσία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι για την καλλιέργεια, την προαγωγή των ανθρώπινων αξιών και σχέσεων κάθε κοινωνίας, οι άνθρωποι του Πολυδρόσου συνεχώς με στοχευμένες ενέργειες αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση στην κατεύθυνση αυτή.
Πολύδροσο, ένας χώρος που ορίζεται και περικλείεται από βουνοκορφές.
«Ο τόπος μας είναι κλειστός, όλο βουνά που έχουν σκεπή το χαμηλό ουρανό…» αναφέρεται στην εισαγωγή του λευκώματος. Ένας τόπος με απαράμιλλη φυσική ομορφιά που συνεχίζει την πορεία του στο χρόνο, αντιστεκόμενος σε ό,τι τείνει να αναιρέσει την αυθεντικότητα.
Το φωτογραφικό λεύκωμα που κρατάτε στα χέρια σας, είναι αποτέλεσμα δουλειάς ανθρώπων που το πρώτο πράγμα που συμπεραίνει κανείς , όποιος το ξεφυλλίζει, είναι ότι λατρεύουν το χωριό τους, είτε βρίσκονται κοντά, είτε μακριά. Το έχουν μέσα στην καρδιά τους, το έχουν συνδέσει με την ύπαρξή τους, αναγνωρίζουν σ’ αυτό το λιτό αλλά απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς τοπίο, τη σμίλευση της προσωπικότητας, του χαρακτήρα και του ήθους τους. 
 
 
Ταξιδεύεις μαζί του στη μνήμη, το χώρο και το χρόνο. Παρακολουθείς τους κατοίκους από πάντα με περισσή φροντίδα και ακάματη προσφορά να προσέχουν το χωριό τους.
Συστήνει στον αναγνώστη τον ζωντανό λαϊκό πολιτισμό, την εκπληκτική φύση με τις αποχρώσεις όλων των εποχών του χρόνου, παρουσιάζει τον ζωοδότη Καλαμά αλλά και τους κατοίκους γνήσιους φορείς του πολιτισμού.
Αποτελεί παρακαταθήκη, καθώς αποτυπώνει στοιχεία για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Αναδεικνύει και τιμά το παρελθόν μεταφέροντας κληρονομιά στις νεότερες γενιές.
Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσους συνέβαλαν στη δημιουργία αυτού του λευκώματος και να ευχηθώ το παράδειγμά τους να βρει μιμητές.
Η παρουσίαση του Λευκώματος «Βλαχώρι. Πορεία στο χρόνο» Η παρουσίαση του Λευκώματος «Βλαχώρι. Πορεία στο χρόνο» Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 15, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.