Έξυπνες Λύσεις για την προώθηση του θεματικού τουρισμού στην περιοχή της Ηπείρου



Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Τελικό Συνέδριο που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου με θέμα: «Έξυπνες Λύσεις για την προώθηση του θεματικού τουρισμού στην περιοχή της Ηπείρου», την Τρίτη 29 Μαρτίου 2016 στο ξενοδοχείο Du Lac στα Ιωάννινα στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του έργου “ADRIATIC ROUTE – Adriatic Route for Thematic Tourism”.

Σκοπός του Συνεδρίου ήταν να παρουσιάσει και να επισφραγίσει αυτή τη σπουδαία δράση για την ανάδειξη και προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην περιοχή της Αδριατικής δίνοντας έμφαση στον τομέα της Γαστρονομίας και της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας.

Έλληνες και ξένοι εταίροι που τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους, ανέλυσαν μέσα από ενδιαφέρουσες ομιλίες τις επιμέρους δράσεις και εφαρμογές καθώς και τα αποτελέσματα του έργου κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον στο κατάμεστο συνεδριακό κέντρο.

Το πρώτο μέρος του Συνεδρίου ξεκίνησε με χαιρετισμό που απηύθυνε o θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου για θέματα πολιτισμού και πολιτιστικών εκδηλώσεων κ. Κων/νος Σιαράβας, καθώς και με την παρουσίαση του έργου “ADRIATIC ROUTE” από την κα. Βίκη Ηγουμενίδου, μέλος της Ομάδας Έργου. Στη συνέχεια, το κοινό παρακολούθησε την κα. Lisa Dovico μέλος της Ομάδας Έργου για την επαρχία της Πάδοβα, η οποία ανέλυσε την Πράσινη Βίβλο μιλώντας για πιθανές μελλοντικές ενέργειες. Ο κ. Γιώργος Γιαννής, Καθηγητής ΕΜΠ-Συγκοινωνιολόγος, ανέλυσε τα Συνδυασμένα Συστήματα Μεταφορών στον Τουρισμό, ενώ ο κ. Γιώργος Τάσσος, Ξενοδόχος-Εκπρόσωπος ΣΕΤΕ παρουσίασε έξυπνες λύσεις για τον εναλλακτικό Τουρισμό στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Το πρώτο μέρος έκλεισε με την ομιλία του κ. Κωνσταντίνου Παπανικολάου από την Comitech A.E., ο οποίος και παρουσίασε τη διαδικτυακή πλατφόρμα WEB-GIS, ένα από τα κυριότερα παραδοτέα του έργου Adriatic Route.

Έπειτα από το διάλλειμα, το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με τις ομιλίες των κ. Γιώργου Στρογγυλόπουλου, Συμβούλου της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέμα «Αδριατική και Έξυπνη Εξειδίκευση στην Ήπειρο» και της κας Caterina Dauria, εξωτερική συνεργάτιδα της Περιφέρειας Μάρκε, η οποία παρουσίασε το Μοντέλο Ανάπτυξης του Θεματικού Τουρισμού στην Περιφέρεια Μάρκε.

Στο τελευταίο σκέλος της η εκδήλωση επισφραγίστηκε με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των εταίρων του έργου για την από κοινού προώθηση του τουρισμού στην Αδριατική.

Μέσω της υλοποίησης του έργου ADRIATIC ROUTE, το τουριστικό brand της Περιφέρειας Ηπείρου ισχυροποίησε τη θέση του στο ευρύτερο διεθνές περιβάλλον της Αδριατικής, συνδιαμορφώνοντας πλέον με τις λοιπές χώρες, όχι μόνο νέα τουριστικά προϊόντα, αλλά και τις νέες σύγχρονες τουριστικές τάσεις με τη χρήση πάντα των Τεχνολογιών Πληροφοριών κα Επικοινωνίας. Αυτό πραγματοποιήθηκε με το σχεδιασμό της πλατφόρμας Web-GIS, εύχρηστης και φιλικής προς τον τουρίστα, διαθέσιμης στην ιστοσελίδα του έργου www.adriatic-route.com, που περιλαμβάνει δυναμικούς, ψηφιακούς χάρτες σε συνδυασμό με πληροφορίες για τους φυσικούς, πολιτισμικούς πόρους, τα δίκτυα μεταφοράς κτλ τόσο της Περιφέρειας Ηπείρου αλλά και όλης της Αδριατικής. Η πλατφόρμα αυτή προτείνει επίσης θεματικές διαδρομές (πχ γαστρονομίας, θρησκευτικού τουρισμού) στοχεύοντας στην προώθηση του θεματικού τουρισμού και προσφέρει τοπολογική αντίληψη στους χρήστες, δημιουργώντας αίσθηση ασφάλειας, και πρόσβαση σε οδηγίες προσέγγισης με μεγάλη ευκολία. Τέλος η χρηστικότητα της πλατφόρμας ενισχύθηκε με την ανάπτυξη εφαρμογών για έξυπνα κινητά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργία και συνεχής ενημέρωση της πλατφόρμας θα γίνεται μελλοντικά από την Περιφέρεια Ηπείρου, δεδομένου ότι η προσθήκη περιεχομένων και νέων δεδομένων είναι απαραίτητη για τον εμπλουτισμό και βελτιστοποίησή της.

Το έργο Adriatic Route for Thematic Tourism έχει χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας IPA Adriatic CBC 2007/2013 – Μέτρο 3.3 Δίκτυα Επικοινωνιών.
Έξυπνες Λύσεις για την προώθηση του θεματικού τουρισμού στην περιοχή της Ηπείρου Έξυπνες Λύσεις για την προώθηση του θεματικού τουρισμού στην περιοχή της Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 31, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.