ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ GOODY’S ΣΕ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΕΝΑ



Οι εργαζόμενοι στα GOODY’S Ιωαννίνων και Ηγουμενίτσας, franchise καταστήματα της επιχείρησης “K.ΓΚΟΥΜΑΣ Κ’ ΣΙΑ ΙΚΕ”, βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις πάνω από 20μέρες τώρα. Αφού ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας για τα απλήρωτα δεδουλευμένα μηνών, η επιχείρηση έκλεισε με το «έτσι θέλω» και τους πέταξε στο δρόμο, χωρίς να αποπληρώσει τα δεδουλευμένα, χωρίς αποζημιώσεις.

Το χρονικό μέχρι τον αγώνα

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν όταν η συγκεκριμένη επιχείρηση είχε 5 και 6 μήνες απλήρωτο το προσωπικό σε Γιάννενα και Ηγουμενίτσα αντίστοιχα. Οι εργαζόμενοι στα δύο αυτά καταστήματα όλους αυτούς τους μήνες έκαναν γνωστή στον όμιλο GOODY’S την κατάσταση τους, ελπίζοντας ο όμιλος να συνεννοηθεί με την εταιρεία, ώστε να τηρηθούν οι συμβάσεις τους, που επιβάλλουν την τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Από το 2010 και μετά η οικονομική κρίση αξιοποιείται προσχηματικά για να αφαιρούνται εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, η εργοδοσία έχει εκμεταλλευτεί όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο όλων των κυβερνήσεων για να επιτίθεται στα δικαιώματα τους και να αυξήσει με αυτό τον τρόπο τα κέρδη της. Ήδη έχει κάνει μειώσεις μισθών, έχει μετατρέψει τις συμβάσεις των εργαζομένων από πλήρους σε μερικής απασχόλησης, αλλά δεν ικανοποιείται με αυτά. Ο ίδιος ο όμιλος GOODY’S, όπως όλοι οι καπιταλιστές, θέλει ακόμη πιο φθηνό εργατικό δυναμικό, αξιοποιώντας τα αντίστοιχα αντεργατικά νομοσχέδια για τις ηλικίες 18-24.

Παρά την κρίση η επιχείρηση είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα. Ενδεικτικά, ο ίδιος επιχειρηματίας, σε διαφορετικές πόλεις και με διαφορετικά ΑΦΜ διατηρεί franchise GOODY’s και GOODY’S BURGER HOUSE. Ο όμιλος GOODY’S φημολογείται ότι έχει σκοπό να ανοίξει κατάστημα ξανά στα Γιάννενα, ίσως και στην Ηγουμενίτσα και αλλού.

Οι εργαζόμενοι σε αυτή τη εταιρεία εργάζονται από το 1991 που άνοιξαν τα GOODY’s στα Γιάννενα και σε αυτό το χρονικό διάστημα πίστευαν πόσο όσο ήταν υποδειγματικοί εργαζόμενοι δε θα χάνανε τη δουλειά τους. Γι’ αυτό δε διαμαρτύρονταν, για να μη δυσφημιστεί η εταιρεία, κάλυπταν με δικά τους έξοδα ελλείψεις των καταστημάτων (στολές, είδη υγιεινής, κ.ά.), δούλευαν υπερωρίες χωρίς να παραπονιούνται, δούλευαν απλήρωτοι υπομένοντας την απληρωσιά τους, ελπίζοντας στην «καλή θέληση του αφεντικού», αφού οι ίδιοι ήταν παραπάνω από εντάξει στις υποχρεώσεις τους.

Ο αγώνας ξεκίνησε στους 5 μήνες απληρωσιάς…

Μετά από 5 ολόκληρους μήνες οι εργαζόμενοι στα Γιάννενα αποφάσισαν να δράσουν. Πρώτα από όλα συζήτησαν μεταξύ τους και αποφάσισαν να δράσουν συλλογικά, ήρθαν σε επαφή με το σωματείο, αξιοποιώντας ταυτόχρονα και κάθε νομικό μέσο. Οργανώθηκαν στο σωματείο τους, προχώρησαν σε επίσχεση, δήλωσαν απεργία για τις 7/02. Η επιχείρηση έκλεισε με ευθύνη του επιχειρηματία στις 7/02 στα Γιάννενα και στις 8/02 στην Ηγουμενίτσα.
Οι εργαζόμενοι σε Γιάννενα και Ηγουμενίτσα σε κοινή συνεννόηση με το σωματείο Επισιτισμού Τουρισμού και το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας βρέθηκαν, συζήτησαν και οργάνωσαν βήμα το βήμα τις επόμενες μέρες κινητοποίησης τους.
Όλοι μαζί, οργανωμένοι, συζητάνε ακόμα την κάθε κίνηση τους, εμπιστεύονται το σωματείο τους και με συλλογικότητα χαράσσουν το σχέδιο τους. Κάνουν πλατιά γνωστό το θέμα τους με όλα τα μέσα, καταδεικνύουν τους υπεύθυνους, ενοχλούν με κάθε δυνατό τρόπο την εργοδοσία.
Υπήρχε συμμετοχή στη ΓΣ του σωματείου, που αποφάσισε κλιμάκωση της δράσης- πίεση στην εργοδοσία, οργάνωσαν γλέντι στο χώρο του κλειστού καταστήματος στα Γιάννενα, οργάνωσαν την αλληλεγγύη των συναδέλφων τους.
Κατάφεραν να πάρουν τις καταγγελίες τους και συνεχίζουν για τα δεδουλευμένα και τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Ο ίδιος όμιλος GOODY’S ανάγκαστηκε να απαντήσει για πρώτη φορά δημόσια για την κατάσταση των εργαζομένων.
Το Υπουργείο Εργασίας πιέστηκε ταυτόχρονα από Γιάννενα – Ηγουμενίτσα και το σωματείο Επισιτισμού – Τουρισμού Αττικης και προγραμμάτισε τριμερή συνάντηση για την Πέμπτη 10/03.
Οι ίδιοι απολυμένοι εργαζόμενοι των GOODY’S στα καταστήματα Γιαννίνων και Ηγουμενίτσας κρίνουν εκ του αποτελέσματος ότι άργησαν πολύ να πάρουν την απόφαση και να σηκώσουν κεφάλι. Είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι τέλος.

Το παράδειγμα των GOODY’S, το παράδειγμα των εργαζομένων στην Ανακύκλωση Γιαννίνων δείχνουν ότι δεν ισχύει το «τίποτα δε γίνεται». Η συλλογικότητα, η οργάνωση, η εμπιστοσύνη στα ταξικά σωματεία έχουν δύναμη, που δεν είναι καθόλου αμελητέα. Η οργανωμένη πάλη είναι αυτό που φοβάται η εργοδοσία, αφού η όποια «καλή της θέληση» εξαφανίζεται όταν μπαίνει εμπόδιο στα κέρδη της. Αυτός είναι ο μόνος νόμος που σέβεται η εργοδοσία και έχει τις πλάτες της εκάστοτε κυβέρνησης.

Εμείς όμως είμαστε εργαζόμενοι και έχουμε τους δικούς μας νόμους! Έχουμε σύγχρονες ανάγκες που είναι ενάντια στις ανάγκες του κεφαλαίου. Έχουμε δικαιώματα που έρχονται σε σύγκρουση με την κυβερνητική πρακτική, έρχονται σε σύγκρουση με τις ορέξεις των εργοδοτών.

Αν η παραπάνω ιστορία σας θυμίζει κάτι….

τώρα είναι η ώρα να πάρετε τα μέτρα σας!

Η απλήρωτη εργασία δε θα γίνει καθεστώς!

Απλήρωτη εργασία συναντάμε σε όλους τους κλάδους! Η προσωπική πείρα του καθενός μπορεί να το επιβεβαιώσει. Σήμερα συναντάμε κρούσματα απληρωσιάς από ένα έως 8 μήνες! Συναντάμε αποπλήρωση δεδουλευμένων μηνών, μέσω ανταλλακτικών κουπονιών σε s/m!

Η απλήρωτη εργασία και η καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων γίνονται καθεστώς, όσο εμείς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι το αφήνουμε να περάσει. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ! Μονόδρομος είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας!

Καμιά αναμονή- κανένας συμβιβασμός! Οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης τώρα!

Η οργάνωση στο σωματείο του κλάδου μας, δεν είναι ένα έσχατο μέτρο που το παίρνουμε όταν το πρόβλημα χτυπά την πόρτα μας. Είναι καθήκον κάθε εργαζόμενου- ανέργου! Οι κατευθύνσεις του μεγάλου κεφαλαίου είναι γνωστές από τα στόματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, των εκπροσώπων της ΕΕ και του ΔΝΤ και τίποτα δε μας καθησυχάζει για να κάτσουμε στα αυγά μας! Η διάλυση του ασφαλιστικού είναι ο προάγγελος πολλών αντιλαϊκών μέτρων και όχι το τέρμα τους! Δε θα επιτρέψουμε να περάσει!

Οργάνωση τώρα στα σωματεία μας!

Όλοι στη 48ωρη απεργία τις μέρες κατάθεσης του ν/σ στη Βουλή!

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ, 
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ GOODY’S ΣΕ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ GOODY’S ΣΕ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΕΝΑ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 10, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.