Συγκίνησαν και ενθουσίασαν οι "Θύμησες της Ραβενής" - Του Γιάννη Στάθη



Θύμησες της Ραβενής
"...Και μένω με την ελπίδα πως, κάπου εκεί ψηλά, ίσως είναι οι πρόγονοί μας, και μας κρυφοχαμογελούν, που καταφέραμε εκείνο, που γίνεται εφικτό, όταν οι άνθρωποι ομονοούν και συνδράμουν".


Σε μία «ζεστή» και όμορφη εκδήλωση,  η Αδελφότητα Ραβενιωτών Θεσπρωτίαs  Ηπείρου  «Η Κοίμηση τηs Θεοτόκου» παρουσίασε την  Κυριακή 10 Απριλίου 2016 στην   κατάμεστη  και πάντα φιλόξενη αίθουσα της Ομοσπονδίας Μουργκάνας το φωτογραφικο λευκωμα   «Θύμησες της Ραβενής»  .  
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κα Ελευθερία Φίλη . Οι ομιλητές ήταν οι  ,κος  Ευάγγελος Στάθης ,η κα Παναγιώτα Παπαδημητρίου, ο κος Ιωάννης Τζώρτζης και  Κα Βασιλική Τζαρέλλα. 


Κατά γενική ομολογία όλοι οι ομιλητές  μίλησαν για την Ραβενή με ιδιαίτερη  αγάπη , σεβασμό και ταπεινότητα  , καθήλωσαν  και εν τέλει απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.
Κατά την άποψη μας το φωτογραφικό  λεύκωμα  «Θύμησες της Ραβενής»  είναι ένα πραγματικό «έργο τέχνης και κόσμημα», μια αναδρομή στο χρόνο, την όλη επιμέλεια του οποίου είχε η κα Βασιλική Τζαρέλα. Οι περίπου 200 μεγάλου σχήματος σελίδες , του βιβλίου περιλαμβάνουν φωτογραφίες με ιστορικό και λαογραφικό ενδιαφέρον, πολλές πληροφορίες για την εξέλιξη του χωριού  στην πορεία του χρόνου, καθώς και πλήθος πανέμορφων φωτογραφιών από πρόσωπα που «σημάδεψαν» την  ιστορία  της  Ραβενής.
Έχοντας σαν δεδομένο ότι ο πολιτισμός και η ιστορία μας, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι για την καλλιέργεια, την προαγωγή των ανθρώπινων αξιών και σχέσεων κάθε κοινωνίας, διαχρονικά, για παρα πολλά χρόνια , η αδελφότητα Ραβενιωτών  Θεσπρωτίας διαδραματίζει ρόλο βασικού εργαλείου προς την κατεύθυνση αυτή.


Το φωτογραφικό λεύκωμα  «Θύμησες της Ραβενής»  είναι αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς άξιων συνεργατών της Αδελφότητας   με «καλλιτεχνικές στοχεύσεις, για την προβολή της πολιτιστικής ταυτότητας και της ιστορίας της Ραβενής.
 Η έμπνευσή της δημιουργίας  δεν ήταν τωρινή. Η βασική και ολοκληρωμένη ιδεα ηταν της  Βασως Τζαρέλα, η οποία αφιέρωσε πολύ κόπο και χρόνο εδώ και  τέσσερα περίπου χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο. Στην μεγάλη αυτή προσπάθεια ειχε κοντά της  το ΔΣ της Αδελφότητας με μια μεγάλη ομάδα,  η οποία εργάσθηκε άοκνα προκειμένου να  συγκεντρωθούν οι φωτογραφίες , αλλα και να ταυτοποιηθούν τα πρόσωπα προκειμένου να ολοκληρωθεί το δύσκολο αυτό έργο.


Η συλλογή του  φωτογραφικού υλικού έγινε από την Ομάδα Ιστορικού και λαογραφικού αρχείου Ραβενήs, αποτελούμενη   από τους Νικόλαο Πάκο , Ευαγγελία Στάθη , Ευαγγελία  Σταμάτη, Βασιλική Τζαρέλα , Ελένη  Τzώρτzη και Παναγιώτη Τzώρτzη.
Το βιβλίο  προσφέρει απλόχερα μέσα από την  υψηλή ποιότητά του, αισθητική απόλαυση και πνευματική ανάταση. Ο αναγνώστης, καθώς θα  ξεφυλλίζει το λευκωμα , θα έχει την  δυνατότητα να ταξιδέψει πίσω στο χρόνο και  να «ξανασυναντήσει» δικούς  του ανθρώπους …
Πιστεύω ότι αυτό το βιβλίο είναι, για τη Ραβενή, η συλλογική μνήμη, με τους δικούς μας ανθρώπους.
Θα ήθελα συγχαρώ  όλους τους συντελεστές αυτής της εργασίας για τη Ραβενή και να τους ευχηθώ σύντομα και τον δευτερο τόμο!!
Θα ήθελα να κλείσω με δυο πρωταγωνιστές  της άριστης σε όλα εκδήλωσης : Τον Πρόεδρο της Αδελφότητας ,Φίλλιπο Πάκο , του οποίου η συγκίνηση ήταν έκδηλη σε όλη την διάρκεια της εκδήλωσης και  , ο οποίος  στα θερμά μου συγχαρητήρια απάντησε ότι «όταν κάνεις κατι με την καρδιά σου δεν υπάρχει περίπτωση να μην  πετύχει»  και στο μέλος του ΔΣ , Ευαγγελία Στάθη η οποία μου αποκάλυψε το μυστικό της επιτυχίας,  το οποίο δεν ήταν άλλο από τον τρόπο εργασίας ο οποίος  είναι : χαμόγελο ,αγάπη και ψυχή!!

Το φωτογραφικό λευκωμα  «θύμησεs τηs Ραβενήs 1900-1981» εκδόθηκε από την Αδελφότητα Ραβενιωτών Θεσπρωτίαs  Ηπείρου «Η Κοίμηση τηs Θεοτόκου» . Πληροφορίες για την απόκτηση του Λευκώματος , Ευαγγελία Στάθη  τηλ. 6973 987653


Συγκίνησαν και ενθουσίασαν οι "Θύμησες της Ραβενής" - Του Γιάννη Στάθη  Συγκίνησαν και ενθουσίασαν οι "Θύμησες της Ραβενής" - Του Γιάννη Στάθη Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 13, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.