Η Greenpeace και ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας απευθύνουν σε παραγωγούς ανοιχτή πρόσκληση στην ημερίδα με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη» που συνδιοργανώνουν το Σάββατο 23 Απριλίου 2016, στις 11 πμ. στο Θέατρο Καρκαμίσι, στην Παραμυθια.

Πρόκειται για την πέμπτη ημερίδα παραγωγών που διοργανώνει η Greenpeace σε διάστημα ενάμιση έτους, στο πλαίσιο της εκστρατείας της για τη βιώσιμη γεωργία. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον παραγωγών και φορέων που εξαπλώνεται γεωγραφικά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Η ημερίδα για τα κτηνοτροφικά φυτά απευθύνεται σε παραγωγούς που ενδιαφέρονται να εξοικειωθούν με τα χαρακτηριστικά και τις καλλιεργητικές απαιτήσεις του λούπινου, του ρεβιθιού, του κουκιού και του μπιζελιού, που αποτελούν εύκολες καλλιέργειες χαμηλού κόστους με πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον, τη γεωργία, την κοινωνία και την οικονομία. Επιπλέον, τα κτηνοτροφικά φυτά μπορούν να φέρουν αυτάρκεια στον κτηνοτροφικό τομέα της χώρας, καθώς ο καρπός τους είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και μπορεί επάξια να αντικαταστήσει την πανάκριβη (και στο μεγαλύτερο μέρος της μεταλλαγμένη) εισαγόμενη σόγια στο σιτηρέσιο των ζώων.

«Η καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών και η χρήση τους στις ζωοτροφές μπορεί και πρέπει να δώσει λύση σε πολλά από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα είναι ένα μεγάλο πρώτο βήμα για στροφή στη βιώσιμη γεωργία και κτηνοτροφία χωρίς εξαρτήσεις από χημικά ή μεταλλαγμένα. Η κοινή μας ημερίδα με τον Σύλλογο Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας μεταφέρει αυτό ακριβώς το μήνυμα: οι βιώσιμες γεωργικές πρακτικές και η αυτάρκεια των αγροτών και των κτηνοτρόφων είναι μονόδρομος για την ανασυγκρότηση της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας αλλά και το μέλλον παραγωγών και καταναλωτών», τόνισε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία.

«Θέλοντας να επενδύσουμε όλο και περισσότερο στην ποιότητα των προϊόντων που παράγουμε καθημερινά επιλέγουμε την καλλιέργεια φυτών τα οποία προορίζονται για ζωοτροφή απαλλαγμένη απ’ οτιδήποτε γενετικά μεταλλαγμένο», τόνισε η Μυρτώ Λύκα, Πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας.

Κεντρικοί ομιλητές της ημερίδας είναι ειδικευμένοι γεωπόνοι) που προτείνουν ήπιες και βιώσιμες γεωργικές πρακτικές. Στο τέλος της ημερίδας θα διανεμηθούν εγχειρίδια καλλιέργειας κτηνοτροφικών φυτών.

Η ημερίδα εντάσσεται στο πρόγραμμα “Εκπαίδευση αγροτών στα ελληνικά κτηνοτροφικά φυτά”, αποκλειστικός δωρητής του οποίου είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 19, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.