Αφιέρωμα του thesprotia3d.gr στις Πέντε Εκκλησιές (Οσδίνα) Θεσπρωτίας



Οι Πέντε Εκκλησιές Οσδίνα Θεσπρωτίας (ή Ουζντίνα) είναι ένα πανέμορφο χωριό της Θεσπρωτίας, χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο περίπου 420 μέτρων και ανήκει στο Δήμο Σουλίου. Βρίσκεται στο μέσο μιας τρομερά όμορφης και άγριας ορεινής περιοχής, ανάμεσα στα χωριά της Πλακωτής και του Πολυδρόσου Θεσπρωτίας και ακριβώς δίπλα από τα Στενά του Καλαμά. Απέχει περίπου 38 χιλιόμετρα από Ηγουμενίτσα, από την παλαιά εθνική οδό Ηγουμενίτσας – Ιωαννίνων (χρόνος περίπου 40 λεπτά με αυτοκίνητο). Μετά το χωριό της Νεράιδας και σε απόσταση 10 χιλιομέτρων κατηφορίζετε αριστερά στο χωριό της Πλακωτής και συναντάτε τις Πέντε Εκκλησιές στο τέλος του δρόμου.
 

Λίγο πριν την είσοδο στο χωριό υπάρχει φυσικός καταρράκτης με την ονομασία Ραϊδόλακκος και αν είστε αρκετά τυχεροί θα βρείτε άφθονο τρεχούμενο νερό από τα 5 μέτρα, την περίοδο των βροχών.


Στο ίδιο το χωριό των Πέντε Εκκλησιών θα βρείτε πολλά παραδοσιακά πετρόκτιστα αρχοντικά, όμορφα σοκάκια αλλά και εκκλησιές όπως αυτή του Αγίου Ιωάννη στην είσοδο του χωριού που γιορτάζει στις 24 Ιουνίου και κτιστηκε το 1985. Επιπλέον στο κέντρο του χωριού υπάρχει και η ενοριακή εκκλησία του Αγίου Νικολάου με ιστορία πάνω από ογδόντα χρόνια. Αξίζει επιπλέον να αναφερθεί και ο ανοιχτός χώρος της Κοινότητας του χωριού με τον Πολιτιστικό Σύλλογο αλλά και η μαγευτική θέα που προσφέρει γενικότερα όλο το χωριό προς τον ποταμό Καλαμά.




Τα αξιοθέατα που θα βρείτε τριγύρω, αξίζουν και με το παραπάνω για να σας πείσουν να επισκεφτείτε την περιοχή.

Ξεκινώντας από την επιβλητική μεσαιωνική Ακρόπολη της Οσδίνας, κτισμένη σε λόφο πάνω από τον ποταμό Καλαμά. Δημιουργήθηκε κατά την υστεροβυζαντινή περίοδο (13ος- 14ος αιώνας) και αποτελεί ένα από τους πιο όμορφους επισκέψιμους προορισμούς, ειδικά μετά το πέρας των έργων που έγιναν σε αυτήν τα τελευταία χρόνια. Στον λόφο σώζονται 2 μονές με τοιχογραφίες ιδιαίτερης αξίας ( Ι.Μ. Ταξιαρχών και Κοιμήσεως της Θεοτόκου – τέλος 16ου αιώνα), ενώ στο πάνω μέρος του περικλείεται οχυρή θέση της αρχαίας ακρόπολης της Οσδίνας. Περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν σε ξεχωριστό αφιέρωμα.



Απέναντι ακριβώς υπάρχει ασκηταριό το οποίο χαρακτηρίζεται ως η Σκήτη του Αγίου Νικολάου. Βρίσκεται σε απόκρημνη θέση πάνω από τον ποταμό Καλαμά και το μονοπάτι που οδηγεί σε αυτό ξεκινά ακριβώς, δίπλα από τη γέφυρα της Μπόλιανας στην δυτική όχθη. Στο ίδιο σημείο υπάρχουν και τα ερείπια της παλιάς πέτρινης γέφυρας που ενώνε τις δύο όχθες.


Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στον Ατραπό του Λεωνίδα Τζάνη εδώ και εδώ.

Και πληροφορίες για πέτρινο γεφύρι εδώ.

Φυσικά μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε τα Σπυροπηγάδια στα Στενά του Καλαμά, ένα ειδυλλιακό, «παραδεισένιο τοπίο» που προσφέρεται για ξεκούραση και περισυλλογή, κάτω από αγέρωχα σκιερά πλατάνια δίπλα ακριβώς από τον θρυλικό ποταμό Καλαμά.



Σίγουρα ο επίδοξος επισκέπτης επιστρέφει από το χωριό Πέντε Εκκλησιές Οσδίνα Θεσπρωτίας αποκομίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις, αφού η αξία της περιοχής είναι ανεκτίμητη και αναμφισβήτητα τα αξιοθέατα που το περιβάλλουν.
 
ΔΕΙΤΕ 10ΔΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΟ thesprotia3d.gr
Αφιέρωμα του thesprotia3d.gr στις Πέντε Εκκλησιές (Οσδίνα) Θεσπρωτίας Αφιέρωμα του thesprotia3d.gr στις Πέντε Εκκλησιές (Οσδίνα) Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Απριλίου 03, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.