Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΕΤΩΝ 2014 & 2015 ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ



Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά. Χρόνια πολλά και σε όσες και σε όσους γιόρταζαν τη Λαμπρή και τις προηγούμενες ημέρες του Πάσχα. Εύχομαι σε όλους υγεία και προκοπή και του χρόνου να είμαστε και πάλι εδώ με περισσότερη αισιοδοξία και ελπίδα για εμάς και τα παιδιά μας.

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι

Κύριοι βουλευτές Θεσπρωτίας κ. Μάριε Κάτση και κ. Βασίλη Γιόγιακα

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη κ. Θωμά Πιτούλη κ. Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Αγαπητοί συμπολίτες & συμπολίτισσες

Κυρίες και κύριοι

Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας στην σημερινή μας εκδήλωση.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις έχουμε υποχρέωση και καθήκον να παρουσιάσουμε στους πολίτες τον απολογισμό πεπραγμένων του προηγούμενου διαστήματος. Πέρα από την υποχρέωσή μας όμως η σημερινή συνεδρίαση αφορά έναν ουσιαστικό διάλογο με τους πολίτες για τα ζητήματα που τους απασχολούν και τους τρόπους επίλυσής τους. Πιστοί στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις δεν θα περιμένουμε το τέλος της Δημαρχιακής θητείας για να απολογηθούμε αλλά θα το κάνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να δίνετε η ευκαιρία στους πολίτες να μας ακούνε να μας κρίνουν να μας υποδεικνύουν και να μας προτείνουν.

Στο σχετικό φάκελο που έχετε στα χέρια σας υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία και δεδομένα που αφορούν που αφορούν το έργο και τις δράσεις του Δήμου το προηγούμενο διάστημα.

Σε μια κρίσιμη κατάσταση για την πατρίδα μας με την οικονομική κρίση να δυσκολεύει την ζωή του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας είναι επόμενο να επηρεαστεί και ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ( Τ.Α ). Άλλωστε αυτό το μαρτυρούν και οι περικοπές των κρατικών πόρων προς την Τ.Α. τα τελευταία χρόνια που ανέρχονται στο 60% και πλέον. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2010 το ποσό που έπαιρνε ο Δήμος Φιλιατών από την ΣΑΤΑ ήτανε 1.200.000 ευρώ ενώ σήμερα ανέρχεται στις 368.000 χιλιάδες ευρώ. Αποτέλεσμα αυτής της μεγάλης και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης είναι η λύση πολλών προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες και η αντιμετώπιση της καθημερινότητας να φαντάζει ανυπέρβλητη ενώ σε προηγούμενες εποχές θα έμοιαζε με παιχνιδάκι.

Συνεχίζοντας την παρουσίαση των πεπραγμένων θα κάνω μια σύντομη γενική τοποθέτηση ώστε να δοθεί ο χρόνος σε όλους και κυρίως τους πολίτες να τοποθετηθούν.

Με την ανάληψη των καθηκόντων μας προχωρήσαμε άμεσα στην εφαρμογή των προεκλογικών μας δεσμεύσεων.

Ως Νέα Δημοτική Αρχή ( Ν.Δ.Α. ) ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε ένα νέο Μοντέλο Διοίκησης. Οι εποχές όπου οι Δήμαρχοι και οι Διοικήσεις των Δήμων έκαναν δημόσιες σχέσεις και βάζανε υπογραφές ξεπεράστηκαν. Στην Ν.Δ.Α. ο Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι είναι οι πρώτοι εργάτες του Δήμου. Είμαστε εμείς που πάμε πρώτοι στις περιοχές που υπάρχουν προβλήματα και δείχνουμε έμπρακτα το ενδιαφέρον μας για την λύση τους. Με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζουμε άμεσα τα καθημερινά προβλήματα και μέχρι στιγμής θεωρώ πως έχουμε κερδίσει τη μάχη της καθημερινότητας.

Πρώτη μας προτεραιότητα η ανασυγκρότηση των Δημοτικών Υπηρεσιών ώστε η εξυπηρέτηση των πολιτών να γίνεται άμεσα χωρίς αναβολές και χωρίς μεσάζοντες. Οι πολίτες πλέον έχουν όλοι ανεξαιρέτως την ίδια αντιμετώπιση με αξιοκρατία, δικαιοσύνη και διαφάνεια.

Η πόρτα του Δημαρχείου και του Δημάρχου είναι ανοικτή για όλους τους πολίτες. Οι πολίτες δικαιολογημένα ρωτάνε και ζητάνε. Εμείς απαντάμε έμπρακτα, με βάση το δικό μας πρόταγμα < ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΛΥΣΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΤΟ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ >. Βέβαια χρειαζόμαστε ακόμα δουλειά για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Επειδή σημαντικά γρανάζια για την λειτουργία του δήμου σε βασικές υπηρεσίες όπως π.χ. το λογιστήριο, οι τεχνικές υπηρεσίες, η καθαριότητα κ.α. είναι υποστελεχωμένες.

Με το εφαρμοζόμενο όμως μοντέλο διοίκησης βρισκόμαστε μαζί με τους πολίτες στην από κοινού προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων που τους απασχολούν. Οι πολίτες πλέον αισθάνονται δίπλα τους την Δημοτική Αρχή και μπορούν πλέον να στηρίζονται σε αυτήν.

Τους πρώτους μήνες της θητείας μας, πρωτού ξεπεράσουμε το χαμό ενός άξιου συνεργάτη μας του Σπύρου Έξαρχου, χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε σε διάστημα λιγότερο των δύο μηνών τις συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν το Δήμο μας σε όλη την επικράτεια. Σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ανταποκριθήκαμε γρήγορα και αποτελεσματικά στην αποκατάσταση των καταστροφών, του οδικού-αγροτικού δικτύου, των δικτύων ύδρευσης κ.λ.π., που προκλήθηκαν από τις πλημύρες και τις κατολισθήσεις. Επισημαίνουμε ιδιαίτερα την άμεση στήριξη και την άριστη συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και την Αντιπεριφέρεια Θεσπρωτίας. Διότι η συμβολή τους στην επίλυση πολλών προβλημάτων είναι καθοριστική.

Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι εκτός από την αντιμετώπιση των συνεπειών που επέφεραν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αποκατέστησαν τους σηματοδότες και τα κιγκλιδώματα, δημοπράτησαν την συντήρηση του οδικού δικτύου, την ασφαλτόστρωση δρόμων στη λωρίδα της Σαγιάδας, παραχώρησαν τα μηχανήματα προς χρήση για εκτέλεση δημοτικών έργων κ.λ.π.

Επίσης υπάρχει άριστη συνεργασία με τους βουλευτές του Νομού μας για την προώθηση πρωτοβουλιών, δράσεων και εκταμιεύσεις κονδυλίων απαραίτητων για την έγκαιρη αποπληρωμή και παραλαβή εκτελεσθέντων έργων. Ανάλογη αντιμετώπιση τύχαμε και από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες των Υπουργείων και τους Υπουργούς που επισκεφτήκαμε στα υπουργεία τους.

Συνεχίζοντας την παρουσίαση του έργου θα αναφερθούμε επιγραμματικά σε ορισμένες σημαντικές δράσεις και παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής ώστε να έχουμε αρκετό χρόνο για ερωτήσεις και διάλογο με τους συμπολίτες μας.
Ανασυγκρότηση του στόλου του Δήμου ώστε όλα τα μηχανήματα να είναι σε ετοιμότητα ( ΚΤΕΟ, συντήρηση, επισκευές κ.λ.π. )καθώς και αγορά νέου αυτοκινήτου για την υπηρεσία ύδρευσης.
Καταγραφή της Δημοτικής Περιουσίας ( Διόρθωση του εντύπου Ε9 ).
Ψήφιση ενιαίου κανονισμού ύδρευσης.
Λειτουργία προγράμματος ανακύκλωσης με ξεχωριστό απορριμματοφόρο.
Αξιοποίηση μελετών και πιστώσεων προηγούμενων ετών.
Σύνταξη νέων μελετών και ένταξη τους σε προγράμματα.
Σύναψη δανείου για την αποπεράτωση του έργου της αποχέτευσης.
Υλοποίηση όλων των έργων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Μπαλτατζής όπως η ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων, αρδευτικά και ασφαλτοστρώσεις.
Αποπεράτωση διαδημοτικού έργου ύδρευσης στο πρόγραμμα Θησέας από πηγές Αγίου Νικολάου Νεράϊδας και προσπάθεια ένταξης ύδρευσης της περιοχής Σκάλας Φιλιατών στο ίδιο έργο με συμπληρωματικά σύμβαση.
Ολοκλήρωση ύδρευσης της Τ.Κ. Κεστρίνης μέσα από το <ΘΗΣΕΑ> με αποκατάσταση και του εσωτερικού δικτύου.
Υλοποίηση τεχνικού προγράμματος παρελθόντων ετών.
Επίλυση προβλημάτων ύδρευσης στις Τ.Κ. Καλλιθέας, Ραγίου, Ελαίας, Βρυσέλλας Παλαμπά κ. α. καθώς και στην πόλη των Φιλιατών. Στα έργα που έγιναν αντικαταστάθηκαν εκατοντάδες μέτρα προβληματικού δικτύου ύδρευσης.
Προτεραιότητα δόθηκε σε έργα που αφορούν την στήριξη του πρωτογενούς τομέα: καθαρισμός δρόμων, χαλικοστρώσεις αγροτικού δικτύου, διανοίξεις δρόμων, επισκευή ομβροδεξαμενών, καθαρισμός αρδευτικών αυλακών καθώς και στην επικείμενη δημοπράτηση ασφαλτόστρωσης δρόμου προς μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας.

Όπως προανέφερα εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης δημιουργήθηκαν προβλήματα σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Έτσι προχωρήσαμε γρήγορα στην λειτουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου ( Κ.Π. ) και Κοινωνικού φαρμακείου ( Κ.Φ ). Το Κ.Π. ξεκίνησε να λειτουργεί από τον Δεκέμβρη του 2014 με την συνδρομή πολλών συμπολιτών και φίλων καθώς και χορηγίες του ΟΛΗΓ του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας κ.λ.π. Ενώ το Κ.Φ. λειτουργεί σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Επίσης ενταχθήκαμε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα < Επισιτιστικής & Βασικής Υλικής Συνδρομής > του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους που συνδράμει πάνω από 150 οικογένειες συμπολιτών μας.

Εδώ οφείλω να ευχαριστήσω τον Πολιτιατικό Σύλλογο Ραγίου καθώς και πολλούς παραγωγούς και πολίτες του Δήμου μας για την διάθεση εσπεριδοειδών, κατά την διάρκεια του χειμώνα, σε όλα τα απομακρυσμένα χωριά του Δήμου. Ευχαριστώ επίσης και τον Σύλλογο Ιχθυοκαλλιέργειας για την διάθεση των προϊόντων του στους έχοντες ανάγκη συμπολίτες μας. Ακόμη ένα ευχαριστώ στους εμπόρους της πόλης των Φιλιατών & στους Αρτοποιούς και Κρεοπώλες, γιατί με τη δική τους συνδρομή συνέβαλαν στην πραγματοποίηση πολλών εκδηλώσεων, καθώς και όλους εκείνους που εφοδιάζουν και γεμίζουν, σε τακτά χρονικά διαστήματα, τα ράφια του Κ.Π.

Το λεωφορείο του Δήμου, με εθελοντές οδηγούς, ξεκίνησε την καλοκαιρινή περίοδο να μεταφέρει κατοίκους μια φορά την εβδομάδα από τα ορεινά χωριά, όπου δεν υπάρχει συγκοινωνία, στην έδρα του Δήμου. Επίσης για ένα μήνα κάθε καλοκαίρι μεταφέρει τους ηλικιωμένους του ΚΑΠΗ για μπάνια στην Σαγιάδα.

Κάθε χρόνο ο Πολιτιστικός Οργανισμός ( Ο.Κ.Π.Π.Π.Α.ΔΗ.Φ ) του Δήμου σε συνεργασία με τις Τοπικές & Δημοτικές Κοινότητες, με Πολιτιστικούς & Εξωραϊστικούς Συλλόγους, την Ομοσπονδία Μουργκάνας, τις Αδελφότητες και τις Εκκλησιαστικές Επιτροπές πραγματοποιεί, με πολύ λίγα χρήματα, πλήθος εκδηλώσεων ( Γιορτή Τσιπούρας, Κούλουμα, Τσικνοπέμπτη, Καρναβάλι, Πανυγήρια κ.α. ) σε όλη την επικράτεια του Δήμου. Εντός αυτών των πλαισίων ο Δήμος επιχορηγεί Πολιτιστικούς Συλλόγους και Αθλητικά Σωματεία για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων τους και την διοργάνωση και δικών τους εκδηλώσεων.

Στο προηγούμενο διάστημα ο Ο.Κ.Π.Π.Π.Α.ΔΗ.Φ. προέβη στην κατασκευή νέων τουαλετών στο Εθνικό στάδιο Φιλιατών καθώς και στην αποκατάσταση των φθορών που υπήρχαν στις κερκίδες και τα κιγκλιδώματα του Σταδίου. Παράλληλα συντηρεί και διατηρεί καθαρούς τους χώρους των Αθλητικών Υποδομών ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν καθημερινά τους συμπολίτες μας που αθλούνται σε αυτές.

Βέβαια όπως καταλάβατε δεν αναφέρθηκα στο παρελθόν και στα προβλήματα που κληρονομήσαμε. Σκοπός μας είναι αποφεύγοντας τις κακοτοπιές του παρελθόντος να επιλύουμε τα προβλήματα του παρόντος και τις εκκρεμότητες των προηγούμενων ετών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ταυτόχρονα προχωρούμε τις δράσεις του μέλλοντος όπως π.χ. Ακτοπλοϊκή Σύνδεση Σαγιάδας – Κέρκυρας και ένταξη στη μελέτη κατασκευή κάθετου άξονα Φιλιατών – Τρικορύφου που θα συνδέει την έδρα του Δήμου με την επικείμενη επέκταση της Εγναντίας οδού από την θέση Λαδοχώρι στη θέση Μαυρομάτη, η λειτουργία των κατασκηνώσεων Σαγιάδας από τον Δήμο κ.α. . Άλλωστε ο Δήμος έχει συνέχεια και θεωρούμε ότι έτσι πρέπει να λειτουργεί. Όμως ο δικός μας Δήμος έχει πολλά προβλήματα: το κυριότερο είναι το χρέος προς την ΔΕΗ η ΝΕΚΕΔΗΦ και οι δικαστικές αποφάσεις για χρέη που προέρχονται από το παρελθόν. Η δική μας διαχείριση έχει ένα στόχο: ΝΑ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΠΛΙΕΣ ΤΡΥΠΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ Ταυτόχρονα όμως είμαστε δεσμευμένοι να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάπτυξης στην περιοχή μας πόρους από ευρωπαϊκά – εθνικά προγράμματα καθώς και επιπλέον κονδύλια για τις τρέχουσες και καθημερινές ανάγκες. Παράλληλα σχεδιάζονται και προχωρούν οι μελέτες: για την ολοκλήρωση των έργων ύδρευσης ώστε να εκσυγχρονιστούν και να μειωθούν τα αντλιοστάσια, για την περαιτέρω στήριξη του πρωτογενούς τομέα με αρδευτικά έργα ,διανοίξεις δρόμων κ.α. καθώς και η ανάπτυξη του Θρησκευτικού Τουρισμού και η αξιοποίηση του παραλιακού τμήματος της Δ.Κ. Σαγιάδας. Εδώ θα τελειώσω την σύντομη τοποθέτησή μου γιατί πραγματικά θέλω να σας ακούσω όλους και να απαντήσω στα δικά σας ερωτήματα.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου στη διοίκηση του Δήμου, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, την αντιπολίτευση για την συναινετική της στάση στην αντιμετώπιση των περισσοτέρων θεμάτων, τους εργαζόμενους για την μεγάλη και ουσιαστική συμβολή τους στην εύρυθμη λειτουργία και στην υλοποίηση του όλου έργου της Δημοτικής Αρχής. Επίσης να ευχαριστήσω τους προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων και τους εκπροσώπους των Τοπικών Κοινοτήτων για την άριστη συνεργασία που έχουν με την Δημοτική Αρχή. Τέλος να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες που με θετική ματιά, υποδεικνύουν, επιβραβεύουν – κατακρίνουν το έργο της Δημοτικής Αρχής και προτείνουν λύσεις στα προβλήματα του τόπου.

Σας ευχαριστώ
Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΕΤΩΝ 2014 & 2015 ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΕΤΩΝ 2014 & 2015 ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 10, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.