Σε πρόγραμμα παρακολούθησης για τον λευκό πελαργό συμμετέχει ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά




Ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά συμμετέχει στο πρόγραμμα παρακολούθησης μιας ομάδας ερευνών για τον λευκό πελαργό σε συνεργασία με το τμήμα Ζωολογίας του πολωνικού πανεπιστημίου Poznan’ University of Life Sciences (http://en.puls.edu.pl/).

To πρόγραμμα ("White stork on the rubbish dumps in Central and Eastern Europe") περιλαμβάνει παρακολούθηση του λευκού πελαργού (Ciconia ciconia) για τυχόν αναζήτηση τροφής στο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου και έχει διάρκεια 5 μηνών (έως την αναχώρηση των πελαργών τον Αύγουστο). Το σύνολο των επισκέψεων στο ΧΥΤΑ θα είναι 10.

 
Το φαινόμενο αυτό έχει παρατηρηθεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης και συγκεκριμένα στη Δ. Ευρώπη κατά την αναπαραγωγική περίοδο αλλά και σε περιοχές όπου δεν αναπαράγεται ο πελαργός, ωστόσο η κατάσταση στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη παραμένει ακόμα άγνωστη. Η αφθονία και η υψηλή ενεργειακή αξία των υπολειμμάτων τροφής που βρίσκει ο πελαργός στα σκουπίδια οδηγώντας πολλές φορές και σε αναπαραγωγική επιτυχία, έρχονται σε αντίθεση με τις συνέπειες που προκαλεί όπως η παρουσία ρύπων και δηλητηριωδών ουσιών στα απορρίματα (πχ. Βαρέα μέταλλα κ.α.) και η πρόκληση πνιγμού από την κατάποση στερεών αντικειμένων.

Στόχος του προγράμματος είναι η εκτίμηση της έκτασης του φαινομένου αναζήτησης τροφής στα σκουπίδια του πελαργού και η επιρροή του στην οικολογία της αναπαραγωγής του είδους.




Σε πρόγραμμα παρακολούθησης για τον λευκό πελαργό συμμετέχει ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά Σε πρόγραμμα παρακολούθησης για τον λευκό πελαργό συμμετέχει ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 27, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.