Τα ασφαλτικά Σαγιάδας, ο Βαρδινογιάννης, τα ψάρια και οι… πιέσεις!





Η εγκατάσταση της μονάδας ασφαλτικών, είναι θέμα που ταλαιπωρεί την Θεσπρωτία επί δεκαπέντε και πλέον χρόνια... Και επανέρχεται για μία ακόμη φορά, εξ αιτίας της εμμονής που δείχνει η εταιρία Ασφαλτικά Ελλάδος ΑΕΒΕ, να εγκαταστήσει μονάδα «πετρελαιοειδών» στη Λωρίδα Σαγιάδας, ανάμεσα στις επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιεργειών και μερικές δεκάδες μέτρα από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα.

Οι κατά καιρούς αδειοδοτήσεις που κατάφερνε να εξασφαλίσει από το κεντρικό κράτος, κόντρα στη βούληση και τις γνωμοδοτήσεις των τοπικών φορέων, καλλιέργησαν έναν ακόμη μεγαλύτερο μύθο, για τους ανθρώπους που μπορεί να κινούν τα νήματα, ενώ η επιμονή ετών για την κατασκευή της, άφηνε πάντα υπόνοιες ότι πίσω από όσα φαίνονται –και δεν φαίνονται πολλά- κάτι άλλο κρύβεται!

Από το 2001, ξεκίνησε η προσπάθεια της... επένδυσης αυτής και ενώ από τότε, όλοι οι τοπικοί φορείς με ομόφωνες στην πλειονότητά τους αποφάσεις, αρνούνται τη χωροθέτηση των ασφαλτικών στην περιοχή αυτή, η εταιρεία, δια του υπογράφοντος ως προέδρου της, συνταξιούχου οδοντιάτρου, Αχιλλέα Μαντζούκη, επιμένει να επαναφέρει το ζήτημα, ελπίζοντας σε... μια αιφνίδια μεταστροφή των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων και φορέων.

Έτσι το θέμα επανέρχεται στη συνεδρίαση της Τετάρτης του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών, ως «Γνωμοδότηση περί παραχώρησης δικαιώματος χρήσης Αιγιαλού, Παραλίας & Θαλασσίου χώρου, για την κατασκευή έργων υποστήριξης μονάδας πετρελαιοειδών, από την εταιρεία «ΑΣΦΑΛΤΙΚΑ Α.Β.Ε.Ε», στη θέση Μαντίλα, όρμος Κάτω Αετού, Λωρίδα Σαγιάδας, Δήμου Φιλιατών, Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας », μετά από έγγραφο που διαβίβασε η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, ζητώντας τη χωροθέτηση αιγιαλού και σε συνέχεια απόφασης του ΣτΕ το οποίο, στην εκδίκαση της προσφυγής κατά της άδειας εγκατάστασης της συγκεκριμένης μονάδας που είχε χορηγήσει η αλησμόνητη Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δήμητρα Γεωργακοπούλου Μπάστα, ζητά την εκ νέου συλλογή των αδειοδοτήσεων.

Στα δεκαπέντε χρόνια που έχουν μεσολαβήσει και παρά τη συνολική αντίδραση των τοπικών φορέων, διάφορες κρατικές υπηρεσίες έχουν αγνοήσει τις σχετικές γνωμοδοτήσεις και προχωρούν σε αδειοδοτήσεις για τη μονάδα αυτή.

Οι Θεσπρωτοί γνωμοδοτούν αρνητικά, με το σκεπτικό, ότι οποιοδήποτε ατύχημα θα πλήξει ανεπανόρθωτα τη βαριά «βιομηχανία» της, τις Ιχθυοκαλλιέργειες, ένα εξαγώγιμο προϊόν, που συνεισφέρει στην τοπική και εθνική οικονομία τόσο με συνάλλαγμα, όσο και με 400 και πλέον μόνιμες θέσεις εργασίας.

Άλλωστε, το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες στο άρθρο 7, "Κριτήρια και συμβατότητες χωροθέτησης μονάδων και υποδοχέων υδατοκαλλιέργειας" αναφέρει πως η απαιτούμενη απόσταση είναι "Χίλια (1.000) μέτρα τουλάχιστον από λιμενικές εγκαταστάσεις διακίνησης πετρελαιοειδών ή βιομηχανικών μονάδων που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους θαλάσσιας ρύπανσης."

Όμως στον Όρμο Κάτω Αετού και σε απόσταση μόλις μερικών δεκάδων μέτρων βρίσκονται ήδη (εδώ και 25 χρόνια) εγκατεστημένες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας.

Ο ενδιαφερόμενος επενδυτής έχει αναφέρει κατά διαστήματα, διάφορους μεγαλόσχημους ότι είναι μέτοχοι της ΑΣΦΑΛΤΙΚΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΒΕΕ. Τελευταία επικαλείται την οικογένεια Βαρδινογιάννη. Δυστυχώς, ούτε σε ΦΕΚ ούτε στο ΓΕΜΗ, υπάρχει δημοσιευμένο το καταστατικό της εν λόγω ΑΕ για να πληροφορηθούμε επιτέλους τη μετοχική της σύνθεση και το μετοχικό της κεφάλαιο, ίσως και την έδρα της εταιρείας καθώς η Διεύθυνση που δηλώνει στα τελευταία της έγγραφα, είναι η έδρα της... Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας!!!

Παλαιότερα και σε δημόσια συνεδρίαση του περιφερειακού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, έχει αποκαλύψει πως – κατά το παρελθόν – του έχουν ασκηθεί πιέσεις για να συναινέσει στη συγκεκριμένη επένδυση, πράγμα που ουδέποτε ο ίδιος ή το Περιφερειακό Συμβούλιο της Ηπείρου έπραξε.

Κατά τα λοιπά ο κ. Μαντζούκης έχει αποπειραθεί να γίνει και ιχθυοκαλλιεργητής και... γαριδοκαλλιεργητής, ενώ έχει εμφανιστεί ως ο κυνηγημένος επενδυτής, ως ο άνθρωπος που τον υποθάλπουν άλλα επενδυτικά συμφέροντα και ως εκείνος που δεν έχει καμία σχέση με την διαπλοκή και το σύστημα, ενώ έχει υποστηρίξει ότι η επένδυσή του στη Σαγιάδα δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο για το περιβάλλον και τους ιχθυοκαλλιεργητές. 
Με το ίδιο σκεπτικό επανέρχεται, σαν να μην πέρασε μια μέρα... 
 
Ελπίζοντας σε έναν αιφνιδιασμό ή μήπως αποβλέποντας και σε κάτι άλλο;
 
Τα ασφαλτικά Σαγιάδας, ο Βαρδινογιάννης, τα ψάρια και οι… πιέσεις!  Τα ασφαλτικά Σαγιάδας, ο Βαρδινογιάννης, τα ψάρια και οι… πιέσεις! Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 17, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.