Ελλάδα και Ιταλία διεκδικούν τη δίκη του Norman Atlantic



Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί οι ελληνικές και οι ιταλικές Αρχές για να προλάβουν τις δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της μεγάλης ναυτικής τραγωδίας στο πλοίο Norman Atlantic, που τυλίχθηκε στις φλόγες στην Αδριατική τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Δεκεμβρίου 2014 με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο τουλάχιστον 13 άνθρωποι -επιβάτες και πλήρωμα- και να αγνοούνται περισσότεροι από 60, μεταξύ των οποίων και ανεξακρίβωτος αριθμός παράνομων μεταναστών.

Δύο παράλληλες έρευνες γίνονται από τις εισαγγελίες του Πειραιά και του Μπάρι για την υπόθεση του ναυτικού δυστυχήματος, με ζητούμενο ποια δικαστική αρχή από τις δύο θα κόψει πρώτη το νήμα διεκδικώντας την εκδίκαση της υπόθεσης.

Αυτό προβλέπει ο νόμος, που ορίζει ότι δεν μπορούν να γίνουν δύο παράλληλες δίκες για την ίδια υπόθεση, με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι της τραγωδίας να δικαστούν τελικά στη χώρα όπου θα καταστεί συντομότερα αμετάκλητο το βούλευμα παραπομπής τους.

Δικαστικοί κύκλοι είπαν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι το πιθανότερο είναι οι υπεύθυνοι της τραγωδίας να δικαστούν από ελληνικά δικαστήρια, καθώς τα αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος στη χώρα μας έχουν πενταετή παραγραφή ενώ στην Ιταλία παραγράφονται στα δώδεκα χρόνια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δικαστικές αρχές Ελλάδας και Ιταλίας διερευνούν το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών για τις συνθήκες του δυστυχήματος, καθώς για το αστικό σκέλος της υπόθεσης οι οικογένειες των θυμάτων έχουν σχεδόν αποζημιωθεί.

Πρόσφατα Ελληνες και Ιταλοί εισαγγελείς συναντήθηκαν στο Μπάρι όπου αντάλλαξαν αποδεικτικό υλικό για την υπόθεση, ενώ διατηρούν στενή συνεργασία στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής. Στο πλοίο, που έφερε ιταλική σημαία και ήταν ελληνικών συμφερόντων, επέβαιναν 499 άτομα, εκ των οποίων οι 478 ήταν επιβάτες και πλήρωμα, και 18 ήταν παράνομοι μετανάστες για τους οποίους κανείς δεν γνώριζε το παραμικρό. Μάλιστα ο Ιταλός εισαγγελέας υποστήριζε ότι αναμφίβολα υπήρχαν κι άλλοι παράνομοι μετανάστες, κρυμμένοι στις νταλίκες που μετέφερε το Norman Atlantic, για τους οποίους παραμένει άγνωστο τι απέγιναν, καθώς η πυρκαγιά ξεκίνησε από το γκαράζ όπου βρίσκονταν τα μεγάλα φορτηγά.
Ελλάδα και Ιταλία διεκδικούν τη δίκη του Norman Atlantic  Ελλάδα και Ιταλία διεκδικούν τη δίκη του Norman Atlantic Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 03, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.