Ηγουμενίτσα: Ολοκληρώθηκε η Ημερίδα για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου Alterenergy στην Περιφέρεια Ηπείρου



Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου με τίτλο: «Παρουσίαση Αποτελεσμάτων του Έργου Alterenergy στην Περιφέρεια Ηπείρου». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016 και ώρα 11:00 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του κτηρίου της Περιφερειακής ενότητας Θεσπρωτίας στην Ηγουμενίτσα, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου Alterenergy.

Σκοπός της Ημερίδας ήταν η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για τους σκοπούς και τα αποτελέσματα του έργου Alterenergy, σχετικά με την προώθηση της αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την ενσωμάτωση τεχνολογιών Εξοικονόμησης Ενέργειας. Απευθυνόμενη σε όλους τους επαγγελματίες του κλάδου της ενέργειας, σε μηχανολόγους μηχανικούς και αρχιτέκτονες αντίστοιχης εξειδίκευσης, σε δημόσιους φορείς της περιοχής αλλά και στους ίδιους τους πολίτες που θέλουν να ενημερωθούν και να διευρύνουν τις γνώσεις τους γύρω από το ζήτημα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας και την ωφελιμότητα που έχουν τόσο για το περιβάλλον όσο και για τους ίδιους.

Παρουσιάστηκε το πιλοτικό έργο που κατασκευάστηκε στο κτήριο της ΠΕ Θεσπρωτίας από τους επιβλέποντες Μηχανικούς και Γεωλόγο του έργου. Το έργο στηρίχτηκε στην τεχνολογία της Γεωθερμίας. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση αξιοποιεί τις σταθερές θερμοκρασίες του υπεδάφους (από 18 έως 22°C) μεταφέροντας θερμότητα από τα υπόγεια νερά (βάθους 81 μέτρων) προς τον κλιματιζόμενο χώρο και αντίστροφα ως εξής: κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το ρευστό που κυκλοφορεί, απορροφά την αποθηκευμένη θερμότητα του υπεδάφους και τη μεταφέρει στην αντλία θερμότητας, η οποία στη συνέχεια τη μεταφέρει σε μια υψηλότερη θερμοκρασία και την διανέμει στο κτήριο. Το καλοκαίρι, το σύστημα απάγει θερμότητα από το κτήριο, τη μεταφέρει μέσω της αντλίας θερμότητας στο κύκλωμα και την αποθέτει στην πιο δροσερή γη.

Κατά την διάρκεια των εργασιών της ημερίδας, η κα. Ντίνα Μπακόλα, υπεύθυνη του έργου παρουσίασε τα αποτελέσματα του έργου Alterenergy επικεντρώνοντας στο τρίπτυχο: ευαισθητοποίηση των τοπικών φορέων και πολιτών στα θέματα ΑΠΕ ΑΞΕ, προσπάθεια διεθνοποίησης των ΜΜΕ της περιοχής μας που δραστηριοποιούνται σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με τις συναντήσεις που έγιναν τόσο στα Τίρανα όσο και στο Βελιγράδι και κατασκευή του πιλοτικού έργου στην ΠΕ Θεσπρωτίας. Στην συνέχεια παρουσιάστηκαν από τους επιβλέποντες του έργου του κτηρίου, κα. Μαρία Ντάρα, κ. Περικλή Βούρδα και κ. Γεώργιο Σοφία, οι προκλήσεις που αντιμετώπισαν και τα προβλήματα που επίλυσαν κατά την διάρκεια κατασκευής του έργου . Τις προοπτικές κεφαλαιοποίησης του έργου Alterenergy στην προγραμματική περίοδο 2014-2020 ανέλυσε η εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ηπείρου, κα. Ελένη Καλαμπόκα, ενώ η Ημερίδα έκλεισε με ομιλία για τις δράσεις του ΚΑΠΕ για το συγκεκριμένο έργο από τον κ. Κώστα Πατλιτζιάνα.


Το στρατηγικό έργο Alterenergy-Energy Sustainability for AdriaticSmallCommunities εντάσσεται στο Πρόγραμμα IPA Adriatic 2007 – 2013 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους.
Ηγουμενίτσα: Ολοκληρώθηκε η Ημερίδα για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου Alterenergy στην Περιφέρεια Ηπείρου Ηγουμενίτσα: Ολοκληρώθηκε η Ημερίδα για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου Alterenergy στην Περιφέρεια Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 06, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.