Πρωτοβουλία για ίδρυση Θουκυδίδειου Ναυτικού Μουσείου στα Σύβοτα Θεσπρωτίας



 
Πρωτοβουλία βρίσκεται σε εξέλιξη για την ίδρυση Θουκυδίδειου Ναυτικού Μουσείου στα Σύβοτα Θεσπρωτίας! 
 
Μάλιστα από το 1995 ιδρύθηκε ο Θουκυδίδειος Σύλλογος Συβότων με πρόεδρο τον δρ. του Πανεπιστημίου Σορβόννης Γρηγόριο Καλογερόπουλο. 
 
Το όλο εγχείρημα σχετίζεται με την περίφημη ναυμαχία των Συβότων το 433 π. Χ., την ανακάλυψη ευρημάτων, την αναγκαία αρχαιολογική έρευνα και την περιγραφή της σύγκρουσης από τον Θουκυδίδη. 
 
Αιτία της ναυμαχίας, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Θουκυδίδης στα «Ιστορικά», ήταν η διεκδίκηση από τους Κορινθίους της Επιδάμνου, η οποία ήταν αποικία των Κερκυραίων και βρίσκεται σήμερα επί αλβανικού εδάφους. 
 
Και οι δύο πλευρές ισχυρίστηκαν ότι νίκησαν. 
 
Οι Κορίνθιοι, αφού προπαρασκευάστηκαν εντατικά, απέπλευσαν κατά της Κερκύρας με εκατόν πενήντα πλοία, από τα οποία δέκα ήταν των Ηλείων, δώδεκα των Μεγαρέων, δέκα των Λευκαδίων, είκοσι επτά των Αμβρακιωτών, ένα των Ανακτορίων και ενενήντα Κορινθιακά. 
 
Κάθε πλοίο είχε δικό της στρατηγό και οι Κορίνθιοι είχαν τέσσερις στρατηγούς με τον Ξενοκλείδη του Ευθυκλέους να έχει το γενικό πρόσταγμα. 
 
Οι Κερκυραίοι, μόλις αντιλήφθηκαν την προσέγγιση του εχθρού, καθέλκυσαν εκατόν δέκα πλοία, υπό τους στρατηγούς Μικιάδη και Ευρυβάτη, εγκατεστάθηκαν με τον στόλον των σε μία από τις νήσους στα Σύβοτα. 
 
Μαζί με τα Κερκυραϊκά, ήταν και Αθηναϊκά πλοία. 
 
Μετά τη ναυμαχία, οι Πελοποννήσιοι έστησαν τρόπαιο στο λιμάνι των Συβότων, παρέλαβαν τα λάφυρα και τους αιχμαλώτους και άρχισαν τον πλου της επιστροφής. 
 
Οι Κερκυραίοι, αφού συνέλεξαν τα πτώματα των πεσόντων, καθώς και τους ναυαγούς, που είχαν παρασυρθεί προς τις ακτές τους, έστησαν αντίθετο τρόπαιον σε μία από τις νήσους Σύβοτα, θεωρώντας εαυτούς νικητές. 
 
Πρωτοβουλία για ίδρυση Θουκυδίδειου Ναυτικού Μουσείου στα Σύβοτα Θεσπρωτίας  Πρωτοβουλία για ίδρυση Θουκυδίδειου Ναυτικού Μουσείου στα Σύβοτα Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 31, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.