Όραμα & στρατηγική - Του Λεωνίδα Ταφέκη


Φιλιάτες 2016. Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα. 
Έναν αιώνα που τον χαρακτηρίζουν οι συνεχείς αλλαγές μαζί με τις παράλληλες αβεβαιότητες και τις πολλαπλές ευκαιρίες που αυτές επιφέρουν σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας. 
 
Ταυτόχρονα η παρατεταμένη οικονομική δυστοκία δημιουργεί παγκόσμιους κραδασμούς και θέτει στο περιθώριο μεγάλη μερίδα του ανθρώπινου πληθυσμού δημιουργώντας σεισμικές μεταναστευτικές κινήσεις προς κάθε κατεύθυνση με την μεγάλη πλειοψηφία των πληγέντων και δυσπραγούντων να κατευθύνεται προς τις Δυτικές χώρες.
 
Η χώρα μας που πλήττεται και η ίδια από τις δικές της πληθυσμιακές μετακινήσεις καλείται ταυτόχρονα να διαχειριστεί και τις μαζικές μετακινήσεις άλλων λαών από διάφορες εθνότητες που εισρέουν στο έδαφος της. Όπως φαίνεται ο κόσμος αλλάζει για τα καλά και το πεδίο δράσης των κυρίαρχων κρατών και εθνοτήτων με τις ισχυρές και ανεξάρτητες εξουσιαστικές δομές μετασχηματίζεται και μεταφέρεται σε υπερκρατικούς σχηματισμούς ( π.χ. ΟΗΕ ) και ενώσεις κρατών ( π.χ. Ευρωπαϊκή Ένωση ). 
 
Οι αλλαγές αυτές είναι εμφανείς και στην χώρα μας και τις βιώνουμε με ιδιαίτερη ένταση λόγω της παρατεταμένης οικονομικής δυσπραγίας και της δυστοκίας που υπάρχει στην αξιοποίηση των ευκαιριών που εμφανίζονται για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη των παραγωγικών μας δυνατοτήτων. Παρόμοια φαινόμενα με αντίστοιχες επιπτώσεις προσαρμοσμένες στις τοπικές μας ιδιαιτερότητες εμφανίζονται και στα όρια ευθύνης του Δήμου Φιλιατών.
 
Η επαναφορά στα παλιά δεδομένα με τι μαζική επιστροφή των ανθρώπων μας στις εστίες τους παραμένει ονειρική αλλά φαντάζει μακρινή προς τα σύγχρονα δεδομένα. Όμως οφείλουμε να απαντήσουμε και να δράσουμε με στόχο να ανακάμψει η οικονομία και να επαναφέρουμε όσους από τους δικούς μας δύνανται και επιθυμούν να επανέλθουν. 
 
Η Δημοτική Αρχή δηλώνει παρών στην διαρκή αυτή προσπάθεια και κάνει ότι μπορεί για να επανακάμψει η οικονομία και να επανέλθουν όσοι το επιθυμούν στον τόπο τους. 
Όλα αυτά όμως πρέπει να γίνουν με σύγχρονους τρόπους αξιοποιώντας όλα τα παραγωγικά πλεονεκτήματα που διαθέτει ο τόπος μας καθώς και όλους τους διαθέσιμους πόρους ( δημόσιους και ιδιωτικούς ) που προτίθενται να επενδυθούν.
 
Η προσπάθεια ανάκαμψης δεν θα είναι εύκολη αλλά είναι ο μόνος δρόμος για να επαναφέρουμε τον τόπο μας στην θέση που του αρμόζει και το χαμόγελο στα χείλη των ανθρώπων. 
 
Η εν λόγω προσπάθεια απαιτεί υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης που θα εκφράζεται με την κοινωνική προσφορά, τον εθελοντισμό τις εταιρικές και ατομικές χορηγίες και θα στοχεύει στην ανάδειξη την δημιουργία και την κατασκευή συγκεκριμένων έργων που θα αναπλάθουν τις περιοχές που θα πραγματοποιούνται ανασυνθέτοντας και προσαρμόζοντας ταυτόχρονα την παράδοση και την νεοτερικότητα στο σύγχρονο τρόπο ζωής. 
 
Η όλη δραστηριότητα απαιτεί σε συνεργασία και συνέργεια με την Δημοτική Αρχή την σωστή και βέλτιστη αξιοποίηση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδυόμενων πόρων. 
Η κοινή στόχευση οφείλει να περιορίσει τα γραφειοκρατικά και χρονοβόρα εμπόδια που λειτουργούν αποτρεπτικά στην ολοκλήρωση των επενδυτικών πρωτοβουλιών. 
Έτσι θα μπορέσουν αυτές να λειτουργήσουν ως μοχλός ανάπτυξης παράγοντας ανταγωνιστικά καλύτερα ποιοτικά προϊόντα σε σχέση με τα προσφερόμενα. 
 
Ο επιχειρηματικά αναξιοποίητος πανέμορφος τόπος μας προσφέρει πάμπολλες ευκαιρίες για όσους πραγματικά ενδιαφέρονται να επενδύσουν.
  • Η πρωτογενής παραγωγή (Γεωργία, Κτηνοτροφία, Αλιεία, Δασονομεία, Μελισσουργία κ.α.)
  • Ο τουρισμός ( Θαλάσσιος, Ορεινός, Θρησκευτικός κ.α. )
  • Η εξαγωγική δραστηριότητα το διασυνοριακό εμπόριο με ( Ιταλία – Αλβανία )
  • Οι μεταφορές με την αναμενόμενη ακτοπλοϊκή σύνδεση Σαγιάδας – Κέρκυρας και την επέκταση της Εγνατίας Οδού από τη θέση Λαδοχώρι που είναι σήμερα στη θέση Μαυρομάτη.
  • Στην επιχειρηματική αξιοποίηση των βοτάνων της περιοχής μας.
 
Αυτοί είναι μερικοί από τους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας που μπορούν να αξιοποιηθούν και να δημιουργήσουν πλούτο και θέσεις εργασίας στα όρια ευθύνης του Δήμου μας. Σε όσους αυτό φαντάζει μακρινό όνειρο ας αναλογισθούν το παράδειγμα των υπαρχουσών ιχθυοκαλλιεργειών στην Σαγιάδα. Η σταδιακή απόδοση της εν λόγω προσπάθειας θα καταστήσει ανενεργά και τα προγράμματα κοινωνικής στήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων μέσω της αναμενόμενης απασχόλησής τους στις νέες επιχειρηματικές μονάδες.
Ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον προσπαθώντας να το πραγματοποιήσουμε


Ο Λεωνίδας Ταφέκης είναι Κοινωνιολόγος, ειδικός σύμβουλος στο δήμο Φιλιατών
Όραμα & στρατηγική - Του Λεωνίδα Ταφέκη  Όραμα & στρατηγική - Του Λεωνίδα Ταφέκη Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 11, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.