Τhesprotia3d: οι ομορφιές της Θεσπρωτίας σε ένα site

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Step στο τεύχος Ιουλίου – Αυγούστου

Στον αχανή χώρο του διαδικτύου υπάρχει μια σελίδα που ξεχωρίζει. 
Είναι μια σελίδα φτιαγμένη με μεράκι, φαντασία και αγάπη για τον τόπο. 
Είναι η ιστοσελίδα Τhesprotia3d.

Το περιοδικό Step συνάντησε τον άνθρωπο που δημιούργησε την σελίδα, τον Γιώργο Μαλαμίδη, και, ως αποτέλεσμα, είχαμε την συνέντευξη που ακολουθεί :

Τι είναι το thesprotia3d;

Το Thesprotia3D είναι ένας νέος δικτυακός τόπος για την Θεσπρωτία ! 
Βασικός στόχος του Thesprotia3D είναι η προβολή και η τουριστική προώθηση περιοχών και υπηρεσιών της Θεσπρωτίας κατά την περίοδο του καλοκαιριού και όχι μόνο! 
Μέσω του 3d, ουσιαστικά ανοίγεται ένα «εικονικό παράθυρο» για την Θεσπρωτία σε οποιονδήποτε επίδοξο επισκέπτη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πως ξεκίνησε η ιδέα;

Απ’ όταν μετακομίσαμε με την οικογένεια μου, από την Αθήνα στην υπέροχη Ηγουμενίτσα το 2008, πάντοτε είχα στο μυαλό μου να γνωρίσω καλύτερα τον πανέμορφο αυτό νομό. Έτσι ξεκίνησα το οδοιπορικό μου κάποια στιγμή το 2012 και αποθανάτιζα διαρκώς κάθε στιγμή και μέρος που επισκεπτόμουν. Προέκυψε εντελώς φυσικά η ιδέα όλο αυτό το υλικό να προβληθεί και διαδικτυακά σαν ένας οργανωμένος πλέον τουριστικός οδηγός για όλη την Θεσπρωτία.

Από πότε λειτουργεί;

Το Thesprotia3d μετράει ήδη δύο χρόνια λειτουργίας. Φυσικά πριν δημοσιευθεί χρειάστηκαν περίπου 2,5 χρόνια για την λήψη των φωτογραφιών, τον σχεδιασμό των 3d αλλά και της ίδιας της ιστοσελίδας.

Τι περιλαμβάνει;

Περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα αξιοθέατα της Θεσπρωτίας, πανέμορφες παραλίες από το Πραπα Μάλι στην Πέρδικα μέχρι το Δρέπανο, αρχαιολογικούς χώρους , ορεινές διαδρομές (Χιονίστρα, Άγιος Αρσένιος, Μουργκάνα), φαράγγια και ποταμούς (πχ. Πηγές Αχέροντα) και φυσικά παραδοσιακά χωριά και οικισμούς. Είναι σίγουρα πολλά ακόμα αυτά που πρέπει να καταγραφούν καθώς η Θεσπρωτία μοιάζει ανεξάντλητη και σε κάθε της γωνιά ανακαλύπτω διαρκώς καινούργιους «μικρούς θησαυρούς»!

Πόσοι άνθρωποι εργάζονται για να υπάρχει αυτό το αποτέλεσμα;

Μόνος μου δημιούργησα και συντηρώ το Thesprotia3d και με δικά μου έξοδα. Δεν πρέπει όμως να παραλείψω και την βοήθεια των κατοίκων στις περιοχές που επισκέπτομαι οι οποίοι εκτός από την θερμή υποδοχή, προσφέρουν απλόχερα πληροφορίες σημαντικές για το περιγραφικό κείμενο αλλά και υποδείξεις άλλων σημείων εκεί κοντά που αξίζουν καταγραφής. Ευχαριστώ επίσης πολύ τον Λεωνίδα Τζάνη για τις πολύτιμες κατευθύνσεις.

Ποιες είναι οι αντιδράσεις επισκεπτών στην σελίδα, απλών επισκεπτών και αξιωματούχων;

Από τον πρώτο μήνα κιόλας κυκλοφορίας του Thesprotia3d οι αντιδράσεις του κόσμου ήταν παραπάνω από θετικές. Αυτός ήταν και ο λόγος που σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, πολλά από τα αφιερώματα του Thesprotia3d κατέλαβαν την πρώτη θέση στο Google σε επίπεδο άκρως «ανταγωνιστικών» αναζητήσεων (λέξεις – κλειδιά). Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αναζητήσεις όπως : «παραλίες θεσπρωτίας» , «αξιοθέατα θεσπρωτίας» , όλες οι παραλίες με αναζήτηση «παραλία τάδε» (όπου ταδε το όνομα της παραλίας πχ «παραλία πισίνα» ), «πηγές Αχέροντα», «Αγιος Αρσενιος Παραμυθιας» , « φοινίκι θεσπρωτίας», «πλαίσιο θεσπρωτίας» κτλ. Όλα αυτά βγαίνουν πρώτα και πιο πάνω από πολύ δυνατά site με παγκόσμια εμβέλεια όπως το Booking, Trivago, VisitGreece και άλλα. Έτσι, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών δέχεται χιλιάδες επισκέψεων καθημερινά κυρίως από την Ελλάδα και ευελπιστώ σύντομα και από το εξωτερικό λόγω της μετάφρασης.

Τα επόμενα στάδια εξέλιξης ποια είναι;

Πλέον όλο και περισσότερα αφιερώματα ξεκινάν με εναέριο 3d που δημιουργείται με χρήση drone. Το αποτέλεσμα όμως είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό καθώς ο κάθε επισκέπτης έχει την δυνατότητα πλέον να «πετάξει» εικονικά πάνω από το σημείο ενδιαφέροντος. Στόχος λοιπόν είναι σιγά σιγά όλα υπάρχοντα αφιερώματα αλλά και νέα , να ξεκινούν με εναέριο 3d αλλά και να εμπλουτιστούν με καινούριες εναέριες και επίγειες εικόνες.!

Η μεγαλύτερη δυσκολία που συνάντησες ποια ήταν;

Η μεγαλύτερη δυσκολία θα έλεγα πως είναι η συντήρησή του. Στα πλαίσια λοιπόν αυτά, η εξεύρεση εγχώριων ή εκτός Ελλάδος, ευγενών χορηγών κρίνεται αναγκαία ώστε να καταφέρουμε όλοι μαζί να φτάσουμε το Thesprotia3d σε άλλα επίπεδα.

Έχεις κάνει δουλειές που κέρδισαν τα εύσημα, όπως βιντεάκια για την τουριστική προβολή του δήμου Σουλίου. Τι άλλες δουλειές – δημιουργίες έχεις κάνει;

Εργάζομαι ως φωτογράφος και βιντεολήπτης με εξειδίκευση στην αρχιτεκτονική φωτογραφία χώρων (εσωτερικών – εξωτερικών) , ξενοδοχείων , εστιατορίων, εταιριών κτλ. Επιπλέον έχω εργαστεί σε πολλά project για εφορείες αρχαιοτήτων, τουριστικών γραφείων, αρχιτεκτόνων κτλ . Στα πλαίσια αυτά συνεργάστηκα πρόσφατα και με τον Δήμο Σουλίου για την δημιουργία βίντεο για την προβολή του τουριστικού προϊόντος της περιοχής. Ο Δήμος Σουλίου άλλωστε σίγουρα ξεχωρίζει λόγω της προσεγμένης στρατηγικής που εφαρμόζει σε θέματα τουρισμού. Το τελικό βίντεο που προέκυψε δείχνει για πρώτη φορά «κρυμμένα» σημεία που θα αποτελούσαν άνετα ιδανικούς προορισμούς. Για την δημιουργία λοιπόν του βίντεο λήφθηκαν πάνω από 10.000 φωτογραφίες (για τα timelapse), χρησιμοποιήθηκε υλικό από 600 περίπου κλιπάκια βίντεο (για το μοντάζ) και διανύθηκαν περίπου 800 χιλιόμετρα σε βάθος χρόνου 8 μηνών. Χαίρομαι ιδιαίτερα που έλαβε ιδιαίτερης αναγνώρισης από το κοινό και μάλιστα πρόσφατα έγινε και ειδικό αφιέρωμα για αυτό στο Star Channel.

Επιπλέον όλα τα βίντεο (μαζί με της Πέρδικας) προβλήθηκαν στην πρόσφατη έκθεση τουρισμού στην Θεσσαλονίκη, με την χορηγία και οργάνωση του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας , με τεράστια επιτυχία για το περίπτερο μας.

Πέρα από αυτά, μαζί με τον Κώστα Τσέκα διατηρούμε και την έκθεση φωτογραφίας «Μνημεία Αστρόφωτα» που αυτή τη στιγμή φιλοξενείται ακόμα στο Πλαίσιο Θεσπρωτίας.

Τέλος, μαζί πάλι, έχουμε βάλει σαν στόχο την δημιουργία βίντεο για την Θεσπρωτία που θα περιέχει αποκλειστικά timelapse. Εκτιμούμε πως θα δουλεύουμε σε αυτό, ολόκληρο το καλοκαίρι και ότι το μοντάζ θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβρη.

Επισκεφτείτε το Site στην διεύθυνση: http://www.thesprotia3d.gr/
Τhesprotia3d: οι ομορφιές της Θεσπρωτίας σε ένα site  Τhesprotia3d: οι ομορφιές της Θεσπρωτίας σε ένα site Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουλίου 21, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.