ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ 1929 -2016




Το 1929 με πρωτοβουλία του οραματιστή και φιλόμουσου διευθυντή του Οικοτροφείου Φιλιατών κ. Δημήτρη Φραγκίσκου ιδρύεται η πρώτη μουσική Μπάντα στην πόλη των Φιλιατών με Aρχιμουσικό κ. Δημήτρη Αρώνη.

Το ίδιο έτος ιδρύεται ο Φιλολογικός Σύλλογος < ΟΡΦΕΑΣ > ο οποίος προσλαμβάνει τον Aρχιμουσικό κ. Δημήτρη Αρώνη. Αυτός με την μουσική του παιδεία και τους φιλόμουσους νέους της εποχής ξεκινούν, το 1931, την πρώτη Φιλαρμονική στην Θεσπρωτία, την Φιλαρμονική Φιλιατών στην συνέχεια συστήνει και δεύτερη μουσική Μπάντα, για τις οποίες ο κ. Αρώνης βραβεύτηκε το 1968 στα Γιάννενα.

Στις αρχές του 1954 οι Φιλιαταίοι φιλόμουσοι ανασύστησαν το Αδελφάτο Φιλαρμονικής < ο ΟΡΦΕΑΣ > με Αρχιμουσικό τον κ. Γάκη Κύρκο. Στο τέλος του ίδιου έτους Αρχιμουσικός αναλαμβάνει ο Κερκυραίος κ.Μπάτζιος, αργότερα γύρω στο 1961 ο κ. Βαγγέλης Πλασκοβίτης, μετά ο κ. Μιντζήλας. Από το1985 μέχρι το 2015 Αρχιμουσικός ήταν ο κ. Σπύρος Πάσχος. 
 
Το Σεπτέμβριο του 2012 προσλαμβάνεται ως Αρχιμουσικός και υπεύθυνος διδασκαλίας Πνευστών – Κρουστών Οργάνων και Θεωρητικών μουσικής ο κ. Κωνσταντίνος Δελλής, ο οποίος το 2015, μετά την αποχώρηση του κ. Πάσχου, διευθύνει από την θέση του Αρχιμουσικού την Δημοτική Φιλαρμονική του Δήμου Φιλιατών. Με τον κ. Δελλή στο τιμόνι μια νέα λαμπρή εποχή ξεκινά για την Δημοτική μας Φιλαρμονική. Χάρη στην εργατικότητά του, την μουσική του κατάρτιση, το ήθος του και την εκπαιδευτική του δεινότητα πάνω από 60 νέοι και νέες του Δήμου μας λαμβάνουν την μουσική τους παιδεία και λαμπρύνουν τις γιορτές και τις εκδηλώσεις, στον τόπο μας και όπου αλλού τους προσκαλούν, με τις συναυλίες και τις μουσικές τους παρουσιάσεις. Σύντομα μάλιστα η Δημοτική μας Φιλαρμονική αναμένεται να αποκτήσει και Ευρωπαϊκό πρόσημο. 
 Η έως τώρα προσφορά της στα μουσικά και πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας είναι πρόδηλη και ανεκτίμητη.

Ευχόμαστε καλή μουσική συνέχεια αναμένουμε εκπλήξεις………………………



Με εκτίμηση
Λεωνίδας Ταφέκης
Ειδικός συνεργάτης
Δημάρχου Φιλιατών
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ 1929 -2016 ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ 1929 -2016 Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 14, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.