Λησμονημένος Θεσπρωτός ευεργέτης, θαμμένος εδώ και 40 χρόνια στη Ν. Αφρική!





Ο Θεσπρωτός Μάνθος Κ. Μαρτίνης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 33 ετών το 1975. 
Ήταν εγκατεστημένος στη Ν. Αφρική και εκεί θάφτηκε. 
Όσο έζησε, (γεννήθηκε το 1941), ποτέ δεν ξέχασε τη γενέτειρά του, το Πολύδροσο Θεσπρωτίας. Και όταν το 1972 του ζητήθηκε να ξαναχτιστεί το ερειπωμένο εκκλησάκι του αγίου Γεωργίου στο χωριό του, ευχαρίστως ανέλαβε εξ' ολοκλήρου τη δαπάνη. 
Διέθεσε και άλλα χρήματα, αρκετά, για αναστήλωση ιερών χώρων, αλλά και για κοινωφελή έργα. 
Σε επιστολή του στις 7 Νοεμβρίου του 1972, έγραψε: 
"Δόξα τω Θεώ που θα με αξιώσει να ικανοποήσω την επιθυμία μου για το χωριό μας και την ομορφιά του". 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Πολυδρόσου με απόφασή του, στις 17-2-1973, "εκφράζει μεγάλας ευχαριστίας εις τον κ. Ματθαίον Κωνσταντίνου Μαρτίνην δια την ευγενήν προσφοράν του προς αναστήλωσιν του παρεκκλησίου Αγίου Γεωργίου εις θέσιν Διάσελον". 
Κατά τα εγκαίνια του παρεκκλησίου, 16 Απριλίου, 1974, ο αείμνηστος ιερέας Χρήστος Μπούντας είχε σημειώσει σχετικά: 
"Πάθος και όνειρόν μας ήτο πως θα ανεγείρετο κάποτε ξανά το παρεκκλήσιον τοῦτο και ο Μεγαλοδύναμος Θεός, συν τη βοηθεία του Αγίου Γεωργίου, επεφώτισε τον κ. Μάνθον Κ.Μαρτίνην, εγκατεστημένον εις Ν. Αφρικήν και ιδίαις δαπάναις και μάλιστα σημαντικές ανήγειρεν το παρεκκλήσιον τούτον.Σήμερον έχομεν την τιμήν να παρευρίσκονται κοντά μας οι γονείς του αναστηλωτού του παρεκκλησίου, τους οποίους συγχαίρω, διότι εγαλούχησαν το παιδί τους με τα νάματα της χριστιανοσύνης". 


Λησμονημένος Θεσπρωτός ευεργέτης, θαμμένος εδώ και 40 χρόνια στη Ν. Αφρική!  Λησμονημένος Θεσπρωτός ευεργέτης, θαμμένος εδώ και 40 χρόνια στη Ν. Αφρική! Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.