Το Α ́ Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας συναντιέται με τις καλλιτεχνικές δημιουργίες μεγάλων Ελλήνων και ξένων ζωγράφων



Ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους όλων των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων του σχολείου μας στην εκπαιδευτικό, κ. Γκαλντέμη Δήμητρα, γιατί κατάφερε με πενιχρά μέσα, προσωπικό κόπο, την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, να μετατρέψει το σχολείο μας σε μια υπαίθρια πινακοθήκη, σε μια μόνιμη γκαλερί έργων τέχνης, προσφορά στο σχολείο μας και στην πόλη της Ηγουμενίτσας. 

Ο Διευθυντής του Α ́ Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας 
Γεώργιος Κύλλας

Το σκεπτικό της απόδοσης έργων σπουδαίων ζωγράφων αφορά στο να μετατραπεί ο εξωτερικός χώρος του σχολείου σε μια υπαίθρια “ πινακοθήκη”. 

Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με έργα μεγάλων καλλιτεχνών, που το όνομά τους γράφτηκε στην ελληνική και ευρωπαϊκή Ιστορία της Τέχνης.

Γνωρίζουν τεχνοτροπίες, στυλ, ανακαλύπτουν διαφορετικές οπτικές και λύσεις πάνω σε εικαστικά ζητήματα. 

Από τα ονειρικά σταροχώραφα του Μ. Chagall , έως το ηλιοβασίλεμα του Κων. Μαλέα, το ταξίδι του φωτός είναι συναρπαστικό. 

Φτάνοντας στην ανατολή της σελήνης του V. Van Gogh παρατηρούμε τον πλούτο των χρωμάτων που διακρίνει ο ζωγράφος μέσα στη νύχτα. 

 Κάτω από τον ήλιο ή τη βροχή, η θάλασσα της Ύδρας του Παν. Τέτση, τα νούφαρα του Cl . Monet , η εξωτική Ταϊτή του P . Gauguin , το Λαύριο του Κ. Μαλέα, η Σαλαμίνα του Σπ. Παπαλουκά, η αυστριακή λίμνη του G . Klimt ενώ νονται με το Ιόνιο που αντικρίζει η πόλη μας. 
Η “ Alice ” του A . Modigliani συνομιλεί με το “αγόρι με τις τιράντες” του Σπ. Παπαλουκά. 

 Συγκινητική ήταν για μένα η στιγμή, όταν μια μαθήτρια της Β' τάξης στάθηκε μπροστά στο κορίτσι του Modigliani και του είπε χαρούμενη: 
 - “Πώς σε λένε; Γεια σου τώρα, θα σε ξαναδώ στο διάλειμμα!” 
Οι ατμοσφαιρικές αντανακλάσεις του Μ. Οικονόμου, τα γεμάτα ευαισθησία σχέδια του Αλ. Ακριθάκη, το αγκάλιασμα των παιδιών στο γεφύρι πάνω από το ποτάμι του κυρ Μανουήλ Πανσέληνου αναδεικνύουν με τον ωραιότερο τρόπο την ύψιστη αξία: την ίδια τη ζωή. 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας κ. Γιώργο Κύλλα, τον υποδιευθυντή κ. Παύλο Καραγιάννη και όσους στηρίζουν την προσπάθεια αυτή. 

Τους ευχαριστώ γιατί μου εμπιστεύτηκαν το όραμά τους: Μαθητές, εκπαιδευτικοί και πολίτες να κατανοούν και να απολαμβάνουν το μεγαλείο της Τέχνης! 

Δήμητρα Γκαλντέμη 
εκπαιδευτικός ΠΕ08 Καλλιτεχνικών 

Το Α ́ Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας συναντιέται με τις καλλιτεχνικές δημιουργίες μεγάλων Ελλήνων και ξένων ζωγράφων Το Α ́ Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας συναντιέται με τις καλλιτεχνικές δημιουργίες μεγάλων Ελλήνων και ξένων ζωγράφων Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.