Αναπόσπαστο τμήμα της τοπικής κοινωνίας στα απομακρυσμένα χωριά της Ηπείρου οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες



Οι πέντε Κινητές Αστυνομικές Μονάδες που λειτουργούν στις τέσσερις Αστυνομικές Διευθύνσεις της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου (Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα και Άρτα), καθίστανται με τη δράση τους αναπόσπαστο τμήμα της τοπικής κοινωνίας στα απομακρυσμένα χωριά της Ηπείρου, διαμορφώνοντας ένα νέο μοντέλο αστυνόμευσης και επικοινωνίας με τον πολίτη.

Οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες (Κ.Α.Μ.) εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο «ΑΕΤΟΣ» για την Αστυνόμευση – Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών και Συνόρων, που εκπόνησε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες πραγματοποιούν προγραμματισμένα δρομολόγια και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες των απομακρυσμένων περιοχών της Περιφέρειάς μας, διαθέτοντας κατάλληλο εξοπλισμό, ο οποίος τους επιτρέπει την παροχή επιτόπιων αστυνομικών υπηρεσιών.

Πιο αναλυτικά, η Κινητή Αστυνομική Μονάδα αποτελείται από ένα ειδικά διαμορφωμένο όχημα που στελεχώνεται από τρεις ένστολους αστυνομικούς (τάξης, ασφάλειας και τροχαίας), οι οποίοι ακολουθούν εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιπολίας, με σκοπό την εξυπηρέτηση των πολιτών και κατ’ επέκταση την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Ειδικότερα, η φιλοσοφία του θεσμού των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων και ο τρόπος συγκρότησης και λειτουργίας τους, βασίζονται στη διαμόρφωση μιας νέας αστυνομικής πραγματικότητας, όπου η Αστυνομία μεταβαίνει με δική της πρωτοβουλία στον πολίτη, ενώ παράλληλα πρόκειται για μια συμπληρωματική - εναλλακτική αναβάθμιση του αστυνομικού έργου, μέσα από ένα σύγχρονο μοντέλο αστυνόμευσης, το οποίο αποδεικνύει την έμπρακτη αστυνομική παρουσία σε περισσότερες τοπικές κοινωνίες ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές.

Οι αστυνομικοί των Κ.Α.Μ. επικοινωνούν προσωπικά με τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς, διεκπεραιώνουν θέματα διοικητικής φύσεως (όπως γνήσια υπογραφής, αιτήματα, παράπονα, καταγγελίες, μηνύσεις κτλ.) και παρέχουν πληροφορίες γενικότερου αστυνομικού ενδιαφέροντος και υποστήριξη για ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες στην καθημερινότητά τους (δικαιολογητικά για την έκδοση ταυτοτήτων, διαβατηρίων, αδειών κατοχής όπλων, ζητήματα εφαρμογής της νομοθεσίας κλπ).

Επίσης, διευθετούν διαφορές μεταξύ των κατοίκων των περιοχών, δίνουν οδηγίες και συμβουλές ευρύτερου αστυνομικού ενδιαφέροντος, για την πρόληψη έκνομων ενεργειών σε βάρος τους (πρόληψη από κλοπές και απάτες, πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων) και παρέχουν συνδρομή – βοήθεια σε ηλικιωμένους κατοίκους.

Όπως προκύπτει από την αποτίμηση του θεσμού, κατά την εφαρμογή του προγράμματος των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων στους Νομούς Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, πραγματοποιήθηκαν συνολικά (1.295) δρομολόγια και ήρθαν σε επαφή με τους αστυνομικούς των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων περίπου (6.000) άτομα και (560) εκπρόσωποι διάφορων Φορέων.

Τα ακριβή δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων γνωστοποιούνται, σε εβδομαδιαία βάση, στους δημοσιογράφους της Περιφέρειας μας και στους τοπικούς δήμους και δημοσιεύονται στον τοπικό Τύπο, ώστε οι πολίτες να μπορούν να πληροφορηθούν για την παρουσία των Κ.Α.Μ. στη περιοχή τους.

Παράλληλα, τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας ( www. hellenicpolice. gr ) ενώ οι πολίτες μπορούν να πληροφορούνται και για την παρουσία των Κ.Α.Μ. στην περιοχή τους, απευθυνόμενοι τηλεφωνικά στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους.

Αναπόσπαστο τμήμα της τοπικής κοινωνίας στα απομακρυσμένα χωριά της Ηπείρου οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες Αναπόσπαστο τμήμα της τοπικής κοινωνίας στα απομακρυσμένα χωριά της Ηπείρου οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 19, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.