Μετέφεραν κλεμμένα αρχαία σε νταλίκες και μέσω του λιμανιού της Ηγουμενίτσας

 




Στην εξιχνίαση ενός μεγάλου και διεθνούς κυκλώματος αρχαιοκαπήλων προχώρησαν οι Αρχές, μετά από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της χώρας. 
Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 26 άτομα και έχει ταυτοποιηθεί η συμμετοχή ακόμη 16 ατόμων στο κύκλωμα -που αναμένεται να συλληφθούν επίσης-, ενώ οι κατηγορίες που τους βαραίνουν αφορούν σε 93 τουλάχιστον υποθέσεις λαθρανασκαφής, μεταφοράς και εμπορίας αρχαίων αντικειμένων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Οι αρχαιοκάπηλοι μετέφεραν τα αρχαία αντικείμενα από τη χώρα μας, κυρίως μέσω της Πάτρας προς την Ιταλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη, φορτωμένα σε νταλίκες. 
Πολλά από τα αρχαία κλοπιμαία καταλήγουν σε οίκους δημοπρασιών του εξωτερικού και σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η πρώτη φορά που στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών αναμένεται να μπουν και οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, που εμπορεύονται παράνομα και πλουτίζουν από τα «χαμένα» προϊόντα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Οι αστυνομικοί αυτές τις ημέρες πραγματοποιούν κατ' οίκον έρευνες σε πολλούς εμπλεκόμενους με την εγκληματική οργάνωση, σε Αχαΐα, Αττική, Θεσσαλονίκη, Πύργο, Αγρίνιο, Λάρισα, Ρόδο, Αίγιο, Λαμία, Κόρινθο και Δράμα και αναλυτικά τα πορίσματα των μέχρι τώρα ερευνών θα παρουσιαστούν το πρωί της Τετάρτης στο αστυνομικό μέγαρο Αχαΐας.

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον Γιώργο Τσούκαλη, ιδιωτικό ερευνητή, ο οποίος εθελοντικά ασχολείται για περισσότερα από 25 χρόνια με την έρευνα και εξιχνίαση υποθέσεων αρχαιοκαπηλίας, έχοντας καταφέρει να επιστρέψουν στον τόπο όπου δημιουργήθηκαν αρκετά πολύτιμα αρχαία αντικείμενα. 
Όπως αναφέρει, οι αρχαιοκάπηλοι «εξάγουν» τα αρχαία μέσω Πάτρας ή Ηγουμενίτσας και καταλήγουν συνήθως στην Ελβετία και τη Γερμανία. 


Εκεί, όπως λέγεται στη... γλώσσα τους, «ασπρίζονται», δηλαδή πωλούνται σε off shore εταιρίες, και στη συνέχεια μεταπωλούνται σε ακόμα 4-5 αντίστοιχης μορφής εταιρίες, από όπου τα προμηθεύεται τελικά ο αρχικός αγοραστής. 
Στη συνέχεια μεταπωλούνται... «λευκά» σε διεθνείς οίκους, συνήθως του Λονδίνου, του Μονάχου και της Νέας Υόρκης.

«Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από 8 μήνες έως και 2 χρόνια. Πρόκειται για ανασκαφικά ευρήματα και όχι μουσειακά - άρα δεν είναι καταγεγραμμένα ώστε να μπορέσουν να τα διεκδικήσουν οι Αρχές», αναφέρει ο Γιώργος Τσούκαλης, ο οποίος παράλληλα απευθύνει έκκληση προς του πολίτες να ειδοποιούν άμεσα τις Αρχές όταν αντιλαμβάνονται τέτοιου τύπου παράνομες ανασκαφικές δραστηριότητες στον τόπο τους. 
«Η αρχαιοκαπηλία αποτελεί ταφόπλακα για την πολιτιστική μας κληρονομιά», σημειώνει, αναφέροντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη καμπάνια με προσωπικότητες κύρους, στην οποία συμμετέχει, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο. 

Μετέφεραν κλεμμένα αρχαία σε νταλίκες και μέσω του λιμανιού της Ηγουμενίτσας  Μετέφεραν κλεμμένα αρχαία σε νταλίκες και μέσω του λιμανιού της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 04, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.