Θεσπρωτία: Μεγάλη η ζήτηση για το ελληνικό ρόδι


Μεγάλη είναι η ζήτηση και για ελληνικό ρόδι, ειδικά στην ευρωπαϊκή αγορά µε κύριους εξαγωγικούς προορισµούς τη γειτονική Ιταλία αλλά και την Πολωνία, όπως αναφέρουν στην Agrenda παραγωγοί από τη Θεσπρωτία και το Κιλκίς
Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές είχε ολοκληρωθεί η συγκοµιδή για την πρώιµη και γλυκιά ποικιλία Acco.

«Οι τιµές παραγωγού για την Acco ξεκίνησαν φέτος στο 1,5 ευρώ το κιλό και έφτασαν στο 1 ευρώ το κιλό», αναφέρει ο παραγωγός Γιώργος Χειµωνίδης από το Κιλκίς.
Τώρα έχουν ξεκινήσει να συγκοµίζονται και τα ρόδια ποικιλίας Wonderful µε την Α’ ποιότητα να φτάνει τα 80 λεπτά το κιλό στον παραγωγό, όπως µας ενηµερώνει ο Γιώργος Χειµωνίδης. 
«Φέτος στην περιοχή της Ηγουµενίτσας είχε πτώση ο καρπός ως αποτέλεσµα των βροχών της άνοιξης και της εναλλαγής ζεστού και κρύου καιρού την περίοδο εκείνη. Οπότε δεν έγινε σωστά η γονιµοποίηση», σηµειώνει ο παραγωγός από την περιοχή Χρήστος Ντάσκος. 
«Το καλό ποιοτικό ρόδι πιάνει για φόρτωση προς Ιταλία από 50-60 λεπτά το κιλό», σηµειώνει ο ίδιος.

Όσον αφορά την αυξηµένη ζήτηση για επεξεργασµένο προϊόν ο κ. Ντάσκος σηµειώνει ότι για να εκµεταλλευτούµε αυτή τη δυναµική του προϊόντος «πρέπει να θεσπιστούν αγορές παραγωγού και µετά να προχωρήσουµε σε αξιοποίηση προγραµµάτων για να µεταποιήσουµε το προϊόν µας». 
Να σηµειωθεί, τέλος, ότι οι ροδιές για να αποδώσουν χρειάζονται έως και 5 χρόνια, οι οποίες κατά γενική οµολογία ανήκουν στις απαιτητικές καλλιέργειες.

Θεσπρωτία: Μεγάλη η ζήτηση για το ελληνικό ρόδι Θεσπρωτία: Μεγάλη η ζήτηση για το ελληνικό ρόδι Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 10, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.