Θεσπρωτία: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διακρατικό έργο με τίτλο «NetCastle- Network creation and promotion of castles»




Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διακρατικό έργο με τίτλο «NetCastle- Network creation and promotion of castles», στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Ηπείρου/Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και το οποίο υλοποιείται στα πλαίσια του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα - Αλβανία 2007­2013 και το οποίο έχει θέσει ως στόχο την ανάδειξη και προώθηση ενός κοινού πολιτιστικού προϊόντος στη διασυνοριακή περιοχή προκειμένου να ενισχύσει την τουριστική βιομηχανία με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και του ηλεκτρονικού τουρισμού. Ειδικότερα, το έργο είχε ως σκοπό τη δημιουργία ενός διασυνοριακού δικτύου για την προβολή και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των ιστορικών κάστρων των συμμετεχόντων περιοχών.

Το έργο παρέχει στο χρήστη μια πολύ-πολιτισμική και εκπαιδευτική εμπειρία με τη χρήση κατάλληλα προσαρμοσμένων καινοτόμων διαδραστικών βιωματικών υπηρεσιών ενώ ταυτόχρονα προσφέρει τη δυνατότητα περιηγήσεων μέσα στο χωροχρόνο με τη χρήση 3D αναπαραστάσεων των επιλεγμένων ιστορικών μνημείων.

Για τον παραπάνω σκοπό και στα πλαίσια του έργου πραγματοποιήθηκε η συλλογή και ψηφιοποίηση του υλικού τεκμηρίωσης των επιλεγμένων κάστρων, η ανάπτυξη τρισδιάστατων μοντέλων (3D) για κάθε κάστρο, με τελικό σκοπό τη δημιουργία πανοραμικής εικόνας 360 μοιρών χρησιμοποιώντας τις φωτογραφίες από τα κάστρα. 



Από τους Αλβανούς εταίρους επιλέχθηκαν 12 κάστρα της Περιφέρειας Αργυροκάστρου: 
1. Gjirokastra (Αργυροκάστρου), 
2. Tepelena (Τεπελένης), 
3. Libohova (Λυμπόχοβου), 
4. Kardhiq (Καρδίκ), 
5. Kercyra (Κελτσυρας), 
6. Shtepeze (Στέπεζες), 
7. Melan (Μελάν), 
8. Shen Triadhe (Αγίας Τριάδας), 
9. Selo (Σελό), 
10. Palokaster (Παλαιόκαστρο), 
11. Jerma (Antigonea); (Αντιγωνέα) και 
12. Labova e Kryqit (Λάμποβου του Σταυρού) για τα οποία πραγματοποιήθηκε 3D απεικόνιση και πανοραμική περιήγηση 360 μοιρών.

Αντίστοιχα, οι Έλληνες εταίροι επέλεξαν και απεικόνισαν με την ίδια διαδικασία 5 κάστρα από την Π.Ε. Κέρκυρας (1. Αγγελόκαστρο, 2. Κάστρο Γαρδικίου, 3. Φρούριο Κασσιώπης, 4. Νέο Φρούριο Κέρκυρας και 5. Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας) 
και 5 κάστρα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας (1. Πύργος Ράγιου, 2. Γίτανα, 3. Κάστρο Ηγουμενίτσας, 4. Κασνέτσι και 5. Καστρο Ελευθεροχωρίου), ενώ τα αποτελέσματα καθώς και το υλικό που συλλέχτηκε και παράχθηκε στο πλαίσιο του έργου NetCastle είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.netcastle.eu.

Ως εκ τούτου το έργο NetCastle έχει πετύχει τους στόχους που είχαν εξαρχής τεθεί κατά τον σχεδιασμό του και αφορούσαν:

• Τον λεπτομερή εντοπισμό της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, διαφοροποιώντας τα κάστρα από τα άλλα κλασσικά μνημεία της αρχαιότητας.

• Την ψηφιακή αποτύπωση επιλεγμένων πληροφοριών για τα ιστορικά μνημεία της περιοχής.

• Την ανάπτυξη και εφαρμογή ψηφιακών περιγραφών μέσω τρισδιάστατων προβολών και αναπαραστάσεων των ιστορικών μνημείων.

• Την προώθηση και τη δημιουργία δυναμικής για αύξηση του τουρισμού στις περιοχές.

• Την αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών και την πολιτιστική βελτίωση του τουρισμού (μέσω του e-tourism).

• Την ενδυνάμωση και τον εκσυγχρονισμό των πληροφοριακών μεθόδων για όλους τους κατοίκους και επισκέπτες, με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

• Την πολιτιστική εκπαίδευση των νέων.

• Την βελτίωση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες για την αντιμετώπιση κοινής αναπτυξιακής προοπτικής

Επικεφαλής εταίρος του έργου είναι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων / Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας, ενώ το υπόλοιπο εταιρικό σχήμα απαρτίζεται από το Institution of Prefect of Gjirokastra region (Αλβανία), την Περιφέρεια Ηπείρου / Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και το UET Center (Αλβανία). Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 75% και από Εθνικούς πόρους κατά 25%. 

Θεσπρωτία: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διακρατικό έργο με τίτλο «NetCastle- Network creation and promotion of castles» Θεσπρωτία: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διακρατικό έργο με τίτλο «NetCastle- Network creation and promotion of castles» Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 19, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.