Το μεγάλο φαγοπότι στους Δήμους και το σήριαλ με την υπόθεση των 4,7 εκ. ευρώ στο Φιλιάτι - Του Πέτρου Μίντζα



Σύμφωνα με τα πορίσματα των Ορκωτών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίοι διενήργησαν οικονομικούς-διαχειριστικούς ελέγχους σχεδόν σε όλους τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας, η λίστα των ΟΤΑ με ταμειακό έλλειμμα, ξεπερνούν τους πεντακόσιους (500).

Και τα χρήματα που έχουν κάνει «φτερά» από τα ταμεία των Δήμων και πέταξαν προς άγνωστη κατεύθυνση, υπερβαίνουν τα πέντε (5) δισεκατομμύρια ευρώ.

Δεν είναι λίγοι οι Αυτοδιοικητικοί που αποκτήσαν μεγάλη περιουσία, τόσο από τα δανεικά που τους διοχέτευσε το κράτος για τη δημιουργία υποδομών ανάπτυξης, όσο και από τα ανεξέλεγκτα δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που οι ίδιοι σύναψαν µε ελληνικά και ξένα πιστωτικά ιδρύματα.

Ενδεικτικά και άκρως αποκαλυπτικά είναι στον μικρό Δήμο Φιλιατών, τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας μετά από διαχειριστικό – οικονομικό έλεγχο που διενήργησαν το 2010 οι ορκωτοί ελεγκτές, οι οποίοι διαπίστωσαν ταμειακό έλλειμμα 4.700.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το πόρισμα, το αστρονομικό αυτό ποσό για τα οικονομικά δεδομένα του μικρού Δήμου Φιλιατών, λείπει από το ταμείο χωρίς μέχρι σήμερα να βρεθούν οι τελικοί αποδέκτες.

Η υπόθεση έφτασε πριν πέντε (5) χρόνια στον Εισαγγελέα και με απόφασή του, επιβλήθηκε η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, στον πρώην Δήμαρχο κ. Μηνά Ντουμάζιο, στους δύο Αντιδημάρχους εκείνης της περιόδου (2005-2010 και στην υπεύθυνη ταμία του Δήμου.

Η ανάκριση κράτησε αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και με την περαίωσή της, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις εναντίον του πρώην Δημάρχου, δύο Αντιδημάρχων (οι οποίοι δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή) και της ταμία, για υπεξαίρεση στην υπηρεσία ιδιαίτερα μεγάλου χρηματικού ποσού, από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, καθώς και για απιστία στην υπηρεσία, από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

Η εκδίκασης της υπόθεσης του ελλείμματος στο Δήμο Φιλιατών, θυμίζει, σήριαλ δίχως τέλος, καθώς ο βασικός κατηγορούμενος κ. Ντουμάζιος έχει πάρει μέχρι τώρα δύο φορές αναβολή. Την τελευταία φορά μάλιστα η δίκη αναβλήθηκε για το Σεπτέμβριο του 2017, γιατί απουσίαζε λόγω ασθένειας η πρώην ταμίας και συγκατηγορούμενη του πρώην Δημάρχου.

Αξιόπιστοι μάρτυρες οι οποίοι διάβασαν την ιατρική βεβαίωση που χορηγήθηκε στην ασθενή (;) και στην οποία βασίστηκε η αναβολή της δίκης τον περασμένο Σεπτέμβριο, με διαβεβαίωσαν ότι την υπέγραψε γιατρός ο οποίος είναι βοηθός του κ. Ντουμάζιου στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου Φιλιατών, στην οποία εργαζόταν ο κ. Ντουμάζιος ως Διευθυντής μέχρι την Τρίτη 1η Νοεμβρίου που τέθηκε σε αργία, με απόφαση που υπέγραψαν, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής Υπουργός Παύλος Πολάκης.

Ο πρώην Δημοτικός Άρχοντας, τέθηκε σε δυνητική αργία για ένα τουλάχιστον χρόνο, με το αιτιολογικό ότι εκκρεμεί ακόμη σε βάρος του ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, για το έλλειμμα των 4,7 εκατομμυρίων ευρώ στο Δήμο Φιλιατών, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Δήμαρχος.

Η μεγάλη χρονική καθυστέρηση (δύο χρόνια) της απομάκρυνσης του κ. Ντουμάζιου από τα καθήκοντά του Διευθυντή της Παθολογικής κλινικής, είναι πρωτοφανής και αποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίον διαχειρίζεται τα θέματα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΑΝΕΛ.

Βαρύτατες πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση της κακοδιαχείρισης στο Δήμο Φιλιατών την περίοδο 2005-2010, έχει αναμφίβολα και η Νέα Δημοκρατία, της οποίας τυγχάνει ακόμη και σήμερα πρωτοκλασάτο στέλεχος ο κ. Ντουμάζιος. Μεγάλο μερίδιο πολιτικών ευθυνών έχουν και προσωπικά οι Βουλευτές (ο πρώην και ο νυν) της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και τα τοπικά κομματικά στελέχη της, που παρείχαν το 2006 κάθε δυνατή στήριξη στον πρώην Δήμαρχο για να εκλεγεί για μία ακόμη τετραετία, παρόλο που είχαν διαφανεί οι πρώτες ενδείξεις για φαινόμενα κακοδιαχείρισης, καθώς και για οικονομικές ατασθαλίες (σκάνδαλο 8-80) στο Δήμο Φιλιατών,

Δημοσιογραφικοί κύκλοι στη Θεσπρωτία, αφήνουν να εννοηθεί πως δεν αποκλείεται οι διαδοχικές αναβολές της δίκης, να είναι μέρος σχεδίου προκειμένου η υπόθεση να παραγραφεί, συνδέοντας μάλιστα αυτή τους την εκτίμηση με το γεγονός πως η σημερινή Δημοτική Αρχή, δεν έχει διορίσει δικό της δικηγόρο ως έχων έννομο συμφέρον.

Οι Δημότες διερωτούνται, γιατί άραγε η Δημοτική Αρχή δεν όρισε δικηγόρο για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Δήμου; Αν δεν το πράξει, δικαίως οι Δηµότες θα της καταλογίσουν τεράστιες ευθύνες για συγκάλυψη οικονομικών ατασθαλιών.

Οι Φιλιαταίοι, έχουν την αίσθηση ότι η προκλητικά αδιάφορη στάση της σημερινής Δημοτικής Αρχής για την υπόθεση του οικονομικού ελλείμματος, οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι Δημοτικοί Σύμβουλοί της, ήταν την αμαρτωλή περίοδο2005-2010 στενοί συνεργάτες του ομοϊδεάτη τους κ. Ντουμάζιου.

Οι δημότες έχουν φτάσει στα όριά τους και διερωτούνται, πότε επιτέλους θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορούμενου και να λογοδοτήσουν οι φερόμενοι ως κύριοι υπαίτιοι, για το μεγάλο «πάρτι» που είχε στηθεί στο Δήμο Φιλιατών την πενταετία 2005-2010.

Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος-εξοργισμένος και απαιτεί να μάθει που πήγαν τόσα εκατομμύρια ευρώ. Για αυτόν τον λόγο πρέπει να αποφανθεί τάχιστα η δικαιοσύνη, για το αν τα χρήματα (4. 700.000 €) που λείπουν από το ταμείο του Δήμου και καλούμαστε να πληρώσουμε εμείς, τα καταχράστηκαν οι παραπεμφθέντες κατηγορούμενοι, οι οποίοι βαρύνονται με δύο κατηγορίες κακουργηματικό χαρακτήρα ή τα πήρε ο άνεμος μέσα από το χρηματοκιβώτιο.

Εφόσον κριθούν ένοχοι, να τιμωρηθούν παραδειγματικά και να δημευθεί η κινητή και ακίνητη περιουσία τους.

Μήπως κάποια στιγμή, η Δημοτική Αρχή αξιωθεί να διεκδικήσει την επιστροφή αυτών των χρημάτων στο ταμείο του Δήμου.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία!
Πέτρος Μίντζας

 
Το μεγάλο φαγοπότι στους Δήμους και το σήριαλ με την υπόθεση των 4,7 εκ. ευρώ στο Φιλιάτι - Του Πέτρου Μίντζα  Το μεγάλο φαγοπότι στους Δήμους και το σήριαλ με την υπόθεση των 4,7 εκ. ευρώ στο Φιλιάτι - Του Πέτρου Μίντζα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 05, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.