Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Υποδοχής Επισκεπτών Θεσπρωτίας - Ενδιαφέρουσες οι εισηγήσεις στο συνέδριο στο Αρχαιολογικό Μουσείο (+ΒΙΝΤΕΟ)




Σε μία ακόμα πρωτοποριακή ενέργεια προχώρησε η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας η οποία εγκαινίασε την Τρίτη στην είσοδο του κτιρίου της Αντιπεριφέρειας, το Κέντρο Υποδοχής Επισκεπτών, που δημιουργήθηκε με κύριο σκοπό και στόχο την παρουσίαση της Ιστορίας της Θεσπρωτίας με τη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.

Το κέντρο εγκαινιάστηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θωμά Πιτούλη στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου Διασυνοριακής Συνεργασίας “HERA – Sustainabletourismmanagement of Adriatic HERitage”, στο οποίο συμμετέχουν και άλλες επτά χώρες.

Η είσοδος της Αντιπεριφέρειας έχει πλέον ανακαινιστεί πλήρως, δίνοντας την δυνατότητα στον οποιονδήποτε επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τις νέες τεχνολογίες που υπάρχουν, προκειμένου να ενημερωθεί, συλλέγοντας πληροφορίες, για τα αξιοθέατα, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία του Νομού Θεσπρωτίας (λ.χ. Γίτανα, Πύργος Ραγίου, Αρχαία Ελέα, κ.α.), γνωρίζοντας παράλληλα κανείς το βυζαντινό παρελθόν της περιοχής, μέσω της ηλεκτρονικής περιήγησης στα βυζαντινά μνημεία και τις Μονές που υπάρχουν στην Θεσπρωτία.

Ο Νομός Θεσπρωτίας εξάλλου χαρακτηρίζεται από πολλά Μοναστήρια και ιερούς ναούς οι οποίοι αντικατοπτρίζουν ποικίλες εποχές, ενώ τα πολλά ιστορικά μνημεία που βρίσκονται διάσπαρτα στην Θεσπρωτία, αποδεικνύουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, προσφέροντας πληθώρα προορισμών που θα μαγέψουν κάθε επισκέπτη, ενισχύοντας έτσι το τουριστικό ρεύμα προς τον Νομό.

Για την παρουσίαση του Κέντρου μίλησε η κα. Δήμητρα Μαρκέτου (υπεύθυνη του Προγράμματος από την πλευρά του εξωτερικού συνεργάτη), αναφέροντας μεταξύ άλλων πως πρόκειται για ένα έργο που πραγματεύεται στους τομείς του τουρισμού και του πολιτισμού, με σκοπό την προώθηση και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσπρωτίας, προς όφελος της προσέλκυσης επισκεπτών και κατ επέκταση την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, αναδεικνύοντας την Θεσπρωτία ως ένα πολιτιστικό – ιστορικό τουριστικό προορισμό για τις εγχώριες και διεθνείς αγορές.

Το παρών στα εγκαίνια έδωσαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας κ. Ανδρέας Νταής, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας κ. Αλκιβιάδης Λάμπρου, περιφερειακοί σύμβουλοι, καθώς και πλήθος κόσμου.

Συνέδριο με θέμα: «Πολιτιστική Κληρονομιά και Τουρισμός στη Θεσπρωτία»

Παράλληλα το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα «Σωτήρης Δάκαρης» στο ισόγειο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας, το τελικό συνέδριο για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του εν λόγω έργου αλλά και για την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού σχετικά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τοπικής κοινωνίας τα οποία αποτελούν και συνθέτουν την πολιτιστική κληρονομιά της Θεσπρωτίας και συμβάλλουν στην ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της περιφέρειας και της τουριστικής προώθησης του τόπου.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας με θέμα: «Πολιτιστική Κληρονομιά και Τουρισμός στη Θεσπρωτία», ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Θωμάς Πιτούλης, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη του συνεδρίου.

Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, με την κα. Μαρκέτου να αναφέρεται στην ομιλίας της για τα αποτελέσματα του έργου «HERA».

Εν συνεχεία ακολούθησε ομιλία με θέμα «Πολιτισμός και τουρισμός: το καινοτόμο παράδειγμα της πολιτιστικής διαδρομής αρχαίων θεάτρων Ηπείρου» με ομιλήτρια την Γεωργία Πλιάκου, Προϊσταμένη Τμ. Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων, Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας.

Τέλος, στην καλύτερη προοπτική των τοπικών επιχειρήσεων μέσα από την αξιοποίηση του τουριστικού προϊόντος αναφέρθηκε ο κ. Αλέξανδρος Πάσχος, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, ενώ αναδρομή στα λιοτρίβια της Θεσπρωτίας έκανε ο κ. Μιχάλης Πασιάκος, Πρόεδρος του Κέντρου Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ κ. Βασίλης Γιόγιακας, ο π. Μεθόδιος Ντελής της Ιεράς Μονής Γηρομερίου, καθώς και πλήθος κόσμου. 


 
Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Υποδοχής Επισκεπτών Θεσπρωτίας - Ενδιαφέρουσες οι εισηγήσεις στο συνέδριο στο Αρχαιολογικό Μουσείο (+ΒΙΝΤΕΟ) Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Υποδοχής Επισκεπτών Θεσπρωτίας - Ενδιαφέρουσες οι εισηγήσεις στο συνέδριο στο Αρχαιολογικό Μουσείο (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 16, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.