Μεγάλη έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών - Τι αναφέρει για το ΤΕΠ Φιλιατών




Συνθήκες πολέμου περιγράφουν οι εργαζόμενοι ότι αντιμετωπίζουν στα ΤΕΠ των Δημοσίων Νοσοκομείων κατά τις ημέρες εφημερίας, λόγω της μεγάλης προσέλευσης Ασθενών και του λιγοστού προσωπικού. Η κίνηση στα ΤΕΠ αυξήθηκε 40% κατά την τελευταία τριετία.
Έχουν εξαντληθεί οι αντοχές των Δημόσιων Νοσοκομείων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό. Χάνουν τη μάχη για τη ζωή οι Ασθενείς αβοήθητοι εξαιτίας της υποχρηματοδότησης των Δημόσιων Νοσοκομείων. Τα Νοσοκομεία αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις σε Ιατρούς ειδικοτήτων, Νοσηλευτικό Προσωπικό και Παραϊατρικό Προσωπικό.
Μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν σε αναλώσιμα υλικά, υγειονομικό υλικό. Ο Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και οι υποδομές των Νοσοκομείων είναι σε κακό χάλι.

Δείτε τι λένε για τα νοσοκομεία της Ηπείρου:
Γ.Ν.“Γ’ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ” ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Εφημερεύει τις ζυγές μέρες του μήνα. Ο χώρος των ΤΕΠ βρίσκεται δίπλα στην κεντρική είσοδο του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα στο χώρο προαυλίου και εισόδου να περνάνε όλα τα επείγοντα περιστατικά. Άναρχη η χωροταξική υποδομή του τμήματος Τ.Ε.Π. του νοσοκομείου. Στον χώρο των ΤΕΠ λειτουργούν ιατρεία όπως, παθολογικό, χειρουργικό και καρδιολογικό και σε απόσταση δεκάδων μέτρων λειτουργούν ιατρεία, όπως, Ορθοπεδική, Οφθαλμολογικό, Γυναικολογικό, Παιδιατρικό και Ω.Ρ.Λ., εξαιτίας αυτού οι ασθενείς περιπλανώνται άσκοπα ψάχνοντας τα ιατρεία. Τμήμα ανάνηψης δεν υπάρχει. Κάποιες μέρες την εβδομάδα σε εφημερία δεν λειτουργεί το αιμοδυναμικό, λόγω έλλειψης προσωπικού και οι ασθενείς μεταφέρονται στο Π.Γ.Ν.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Λόγω έλλειψης Αγγειοχειρουργών τόσο στο νοσοκομείο Γ΄ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ όσο και στο ΠΓΝΙ οι ασθενείς μεταφέρονται σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με ότι αυτό συνεπάγεται. Στον χώρο των ΤΕΠ λειτουργεί σηπτικό χειρουργείο τις πρωινές ώρες, όπου το απόγευμα και την νύχτα λειτουργεί ως χώρος βραχείας νοσηλείας των ασθενών. Μεγάλη έλλειψη τραυματιοφορέων. Τα καρότσια μεταφοράς ασθενών και τα φορεία πανάρχαια, με πολλά τεχνικά προβλήματα. Χρήζουν ανανέωση. Το προσωπικό των ΤΕΠ (νοσηλευτικό, τραυματιοφορείς, βοηθητικό) κυκλοφορεί με ότι στολή έχει ο καθένας, άλλο χρώμα, άλλο σχέδιο, κλπ.. Δεν υπάρχει φύλαξη όλο το 24ωρο στα ΤΕΠ αλλά και σε όλο το νοσοκομείο.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Εφημερεύει τις μονές μέρες του μήνα. Αν και Πανεπιστημιακό Τριτοβάθμιο νοσοκομείο, λειτουργεί ως πρωτοβάθμιο. Δεν είναι αυτόνομο το ΤΕΠ, υποστηρίζεται από γιατρούς των κλινικών και επικουρικούς. Λόγω έλλειψης χειριστών και ιατρών το ακτινολογικό τμήμα λειτουργεί στον χώρο των ΤΕΠ έως τις 8 το βράδυ, με αποτέλεσμα οι ασθενείς και οι συνοδοί να περιπλανώνται στο νοσοκομείο ψάχνοντας το ακτινολογικό. Και με την μεγάλη έλλειψη των τραυματιοφορέων η περιπλάνηση γίνεται δυσκολότερη. Μηχάνημα υπερήχων καρδίας δεν υπάρχει στο χώρο των ΤΕΠ. Τεχνητή πολλές φορές έλλειψη αναλωσίμων και μη εφοδιασμός του τμήματος έγκαιρα, λόγω παντελής έλλειψη προσωπικού βοηθητικού και εργατών. Φορεία και καρότσια μεταφοράς χρειάζονται αντικατάσταση. Η φύλαξη είναι υποτυπώδης, και πολλές φορές έχουν καταγραφεί επεισόδια ξυλοδαρμών. Εξουθενωμένο εργασιακά προσωπικό του νοσοκομείου και ειδικότερα του τμήματος των Τ.Ε.Π.

Γ.Ν. ΦΙΛΙΑΤΩΝ: Στο νοσοκομείο Φιλιατών δεν λειτουργεί οργανωμένο ΤΕΠ, παρότι προβλέπεται ο σχετικός χώρος για την λειτουργία του, συμπεριλαμβανομένων της μονάδας βραχείας νοσηλείας καθώς και σηπτικού χειρουργείου. Για την λειτουργία του δεν επαρκεί το ιατρικό και πολύ περισσότερο το νοσηλευτικό προσωπικό. Συχνές είναι οι διακομιδές εκτάκτων περιστατικών με κίνδυνο της ζωής τους. Να σημειωθεί πως το νοσοκομείο ΦΙΛΙΑΤΩΝ εφημερεύει καθημερινά και ότι το ΕΚΑΒ Θεσπρωτίας δεν περιλαμβάνει στο πλήρωμά του Ιατρό. Τα περιστατικά αντιμετωπίζονται στους χώρους των ιατρείων και πολλές φορές στους χώρους των χειρουργείων, όταν για παράδειγμα χρήζουν διασωληνώσεις και παραμονή τους. Πολύωρη είναι η παραμονή τους στους χώρους των Ιατρείων, μέχρι να βρεθεί κρεβάτι ΜΕΘ (αν βρεθεί) και γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις. Στην περιφερειακή ενότητα Θεσπρωτίας προβλέπεται επιπλέον και λειτουργία ΤΕΠ στην πόλη της Ηγουμενίτσας. Πρόκειται για μια πρωτοτυπία στην οποία το ΤΕΠ του νοσοκομείου θα βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από το νοσοκομείο.




Μεγάλη έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών - Τι αναφέρει για το ΤΕΠ Φιλιατών  Μεγάλη έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών - Τι αναφέρει για το ΤΕΠ Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 29, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.