Ηγουμενίτσα: Παρουσίαση του βιβλίου ''Ο Καλυβοδάσκαλος'' του Θόδωρου Γιαννακού




Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Θεσπρωτίας, ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Νομού Θεσπρωτίας και ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν.Ημαθίας «Οι Σταυραετοί» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Θεόδωρου Γιαννακού «Ο Καλυβοδάσκαλος» την Κυριακή 13 Νοεμβρίου και ώρα 6 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο «Πάνθεον» του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης, η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας Μαρίνα Μπέση και ο συγγραφέας.

Την παρουσίαση θα συντονίσει η Αρχοντούλα Γιαννακού, δικηγόρος.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Χρόνια και ζαμάνια περιπλανιόνταν στα βουνά και τους κάμπους της πατρίδας μας και των Βαλκανίων οι νομάδες Σαρακατσιαναίοι. Από τον Μοριά ως τον Αίνο και τη Μικρασία. Χαρά τους ήταν τα βουνά. Κι αυτά τους καρτερούσαν. Ίσκιωναν τα βουνά, μέρευαν. Ολάκερη Ρωμιοσύνη ζούσε κι ανάσαινε ψηλά στα κορφοβούνια.
Αυτόν τον κόσμο τον παλιό ζωντανεύει μέσα στις σελίδες του βιβλίου του « Ο Καλυβοδάσκαλος » ο Θόδωρος Γιαννακός. Κόσμο αφκιασίδωτο. Κόσμο που έκρυβε στα φυλλοκάρδια του αρχοντιά και Ελλάδα˙ τον πανάρχαιο ελληνικό τρόπο ζωής, ο οποίος πάντα θωράκιζε την ελληνικότητα απέναντι στην αλλοτρίωση και τη φθορά.
Ο συγγραφέας, για να μας πει αυτά που θέλει, χρησιμοποιεί ως όχημα το δασκαλοκάλυβο, το «Κρυφό Σχο¬λειό» των βουνών. Ίσως το πρώτο ιδιωτικό σχολείο στον τόπο μας.
Οι καλυβοδάσκαλοι, με τις μικρές τους δυνάμεις, ήταν η χαραμάδα μέσα από την οποία περνούσε, σαν αύρα, η ανάσα του έξω κόσμου και μπόλιαζε την πρωτόγονη γνώση αυτών των απλών και περήφανων ορεσίβιων Ελλήνων.

Βιογραφικό Σημείωμα Θεόδωρου Γιαννακού

O Θεόδωρος Γιαννακός γεννήθηκε τον Νοέμβρη του 1958 στο Ζαγοροχώρι των Ιωαννίνων Ανθρακίτη, γενέτειρα του μεγάλου Διδάσκαλου του Γένους – περίφημου μαθηματικού- Μεθόδιου Ανθρακίτη.
Εργάζεται στην πόλη του Κιλκίς ως εκπαιδευτικός. Η σύζυγός του είναι δασκάλα και η κόρη του φιλόλογος.
Βίωσε την ποιμενική ζωή των προγόνων του νομάδων Σαρακατσιαναίων μέχρι την πρώτη του εφηβεία. Τραχιά ζωή που, μέσα στη σκληράδα της, έκρυβε μοναδικές πινελιές ομορφιάς.

Άλλα έργα του:
  • Σαρακατσιάνικη λαλιά
  • Τα Φέγινα πουλιά

 
Ηγουμενίτσα: Παρουσίαση του βιβλίου ''Ο Καλυβοδάσκαλος'' του Θόδωρου Γιαννακού Ηγουμενίτσα: Παρουσίαση του βιβλίου ''Ο Καλυβοδάσκαλος'' του Θόδωρου Γιαννακού Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.