Περιήγηση στη Θεσπρωτία στο πλαίσιο του έργου HERA



Πραγματοποιήθηκε η τριήμερη περιηγητική πολιτιστική – τουριστική διαδρομή στη Θεσπρωτίας στο πλαίσιο του έργου “HERA –Sustainable tourism management of Adriatic HERitage” του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας ΙΡΑ Αδριατική στο οποίο συμμετέχει και η Π. Ε. Θεσπρωτίας σε συνεργασία με διακρατικούς εταίρους από 8 χώρες (Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία- Ερζεγοβίνη και Αλβανία),στις 25-26- 27 Νοεμβρίου 2016 στην Παραμυθιά, τα Σύβοτα και τη Σαγιάδα. Η περιήγηση διοργανώθηκε από την ανάδοχο εταιρεία TREK Consulting ΑΕ και από την Π. Ε. Θεσπρωτίας.

Πρώτος σταθμός η πόλη της Παραμυθιάς που από την αρχαιότητα μέχρι και την σημερινή εποχή λόγω της θέσης της, πληρούσε τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη μικρών ή μεγαλύτερων οικισμών γύρω από αυτήν. Οι αρχαιολογικοί χώροι που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, πιστοποιούν τη συνεχή κατοίκηση του χώρου από την προϊστορική εποχή. Το κάστρο του Αγ. Δονάτου το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες του Όρου Γκορίλα, η Κούλια, γνωστή και ως Κούλια των Μπονολάτων ένα από τα καλύτερα σωζόμενα δείγματα οχυρωματικής κατοικίας στη βορειοδυτική Ελλάδα, μοναδικό στην περιοχή της Θεσπρωτίας, και ο τειχισμένος οικισμός της Αρχαίας Ελέας ήταν κάποιοι από τους σταθμούς της περιήγησης. Η δεύτερη μέρα της περιήγησης πραγματοποιήθηκε στα Σύβοτα, με «υδάτινες διαδρομές», θαλάσσιου καγιάκ γύρω από τα πανέμορφα νησιά των Συβότων και στις σπηλιές. Τα Σύβοτα αλλά και οι όμορες παραλίες της Θεσπρωτίας προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Τρίτος σταθμός ο Δήμος Φιλιατών και η παλιά Σαγιάδα. Πλήθος αρχαιολογικών χώρων προσφέρουν όμορφες διαδρομές για τους επισκέπτες, όπως ο αρχαιολογικός χώρος των Γιτάνων, περιπατητικές διαδρομές, εντός του χώρου, όσο και στη γύρω περιοχή, από το φράγμα του Καλαμά, τη γέφυρα της Γκούμανης και τη Μονή Ταξιαρχών στον Άγιο Βλάσιο καθώς και ο αρχαιολογικός χώρος του Πύργου Ραγίου και η Μονή Ραγίου. Μία μεγάλη περιηγητική διαδρομή επίσης αφορά τα χωριά Λιά και Τσαμαντά, επίσκεψη στη μονή Αγίου Γεωργίου Καμίτσιανης, όπως και διάσχιση της Μουργκάνας. Η τριήμερη περιηγητική, περιπατητική διαδρομή στη Θεσπρωτία ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στους εγκαταλελειμμένους οικισμούς της παλιάς Σαγιάδας.

Σε αυτό το τριήμερο συνοδοιπόροι και ξεναγοί ήταν ο κ. Τσίπης Χρίστος, Κάστρο Παραμυθιάς και Πύργο Κούλιας, ο κ. Πέτσιος Πέτρος στο Κάστρο της Ελέας και στην ευρύτερη περιοχή και ο κ. Μιχάλης Πασιάκος στην περιοχής των Φιλιατών.

Η Π. Ε. Θεσπρωτίας ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν και υποστήριξαν την υλοποίηση αυτής της περιηγητικής διαδρομής που σκοπό έχει πέραν των άλλων να φέρει ποιο κοντά όλους τους εμπλεκόμενους για την προώθηση και ανάδειξη του της Θεσπρωτίας.



Περιήγηση στη Θεσπρωτία στο πλαίσιο του έργου HERA Περιήγηση στη Θεσπρωτία στο πλαίσιο του έργου HERA Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 30, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.