ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ: ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ ΤΑ ΣΚΥΛΑΚΙΑ, ΤΟΥΣ ΣΚΥΛΑΔΕΣ ΝΑ ΦΟΒΑΣΤΕ!




Κε Διευθυντά,

Πολύς ο λόγος τον τελευταίο καιρό για τα αδέσποτα της πόλης μας. Πολλή και η μελάνη που ξοδεύεται στον έντυπο λόγο με επιδερμική, κατά κανόνα προσέγγιση, και στόχο απλώς την δημιουργία εντυπώσεων.

Πολλές οι φωνές και πιο πολλές οι (άναρθρες) κραυγές που, όχι μόνο δεν πλησιάζουν στην αλήθεια, αλλά την υποκρύπτουν ή την συσκοτίζουν ακόμη περισσότερο.

Πράγματι το πρόβλημα των αδέσποτων είναι υπαρκτό και δυσεπίλυτο —όχι μόνο στην πόλη μας αλλά και σε όλες της πόλεις της Ελλάδας.

Όμως, όλες σχεδόν οι φωνές, εστιάζουν (περιορίζονται) στο σύμπτωμα και όχι το γενεσιουργό αίτιο.

Κατ'αρχάς ποιοι άραγε είναι αυτοί που "αγανακτούν" (για την ακρίβεια σκούζουν) με τα αδέσποτα?

Με μια απλή ερευνά θα μπορούσαμε να τους κατατάξουμε στις ακόλουθες κατηγορίες :

Α. Στους αλαφροΐσκιωτους και τραγικά αδαείς — συνήθως μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας.

Β. Στους βαθύτατα προκατειλημμένους.

Γ. Στους πάσης φύσεως μέσα κι έξω βρωμιάρηδες που αποκαλούν τα αδέσποτα κοπρόσκυλα— όντες κοπρίτες οι ίδιοι - και θεωρούν τα αδέσποτα σαν την αιτία της δίκης τους βρωμιάς.

Δ. Στις νευρωσικές μαμίτσες και υπερπροστατευτικούς μπαμπάκες, που σε κάθε βήμα τους οσμίζονται μολυσμένα αδέσποτα που απειλούν τους γόνους τους, αγνοώντας (οι δύστυχοι) ότι με την στάση τους αυτή, τους έχουν ήδη μολύνει οι ίδιοι.

Ε. Σε μια μερίδα των δραστηριοποιούμενων στον χώρο του τουρισμού.

Πρόκειται περί μιας κάστας ανοήτων, οι οποίοι ζητώντας επίμονα "να καθαρίσει" η πόλη απ' τα αδέσποτα, ώστε να καταστεί ελκυστική και επισκέψιμη, το μόνο που καταφέρνουν είναι να βρωμίζουν (δυσφημίζουν) την πόλη— και την χώρα μας γενικώς.

Ας μπούμε όμως τώρα στην ουσία του θέματος:

Κανένα σκυλί δεν είναι εκ φύσεως επιθετικό.

Όπως και κανένα αδέσποτο δεν έπεσε απ τον ουρανό.

Προφανώς κάπου (κάποτε) άνηκε.

Εδεσπόζετο δηλαδή, από «αφεντικό» ή «ιδιοκτήτη».

Και εδώ ακριβώς εντοπίζεται το πρόβλημα με τα αδέσποτα και ο καθοριστικός παράγοντας που το διαιωνίζει και που δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον άνθρωπο (συμπολίτη μας) και όχι αυτά καθ' εαυτά τα αδέσποτα.

Με στόχο να αντιπαλέψουμε την περίσσεια υποκρισία, τις άναρθρες κραυγές και τις φωνές αγανάκτησης των αθλίων, καταθέτουμε την δική μας αλήθεια θέτοντας ευθέως τα παρακάτω ερωτήματα προς τους υπεύθυνους εμπλεκομένους φορείς:

Ερώτημα πρώτον

Γιατί η Δημοτική αρχή Ηγουμενίτσας —αλλά και οι γειτονικές Παραμυθιάς και Φιλιατών—δεν διατηρεί βάση δεδομένων (όπως ρητά προβλέπεται από τον Ν 4235/14) σαν μια πρώτη και ουσιαστική προσπάθεια καταγραφής και (συνεπώς) έλεγχου τόσο των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς όσο και των ιδιοκτήτων τους?

Ερώτημα Δεύτερον

Γιατί η Δημοτική αρχή δεν προβαίνει στην συγκρότηση επιτροπής διαχείρισης αδέσποτων όπως είναι υποχρεωμένη απ το άρθρ. 9 παρ. 12α του ίδιου νόμου, αλλά και στην δημιουργία σύγχρονου κυνοκομείου, που θα συντελέσει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος??

Ερώτημα Τρίτον

Γιατί η Δημοτική αρχή δεν αναλαμβάνει (προληπτικά) ένα ευρύ πρόγραμμα στειρώσεων — το αποτελεσματικότερο μέτρο έλεγχου της ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής των ζώων συντροφιάς, που είναι μια από τις κύριες αιτίες που διαιωνίζουν το πρόβλημα ???

Και τούτο μπορεί κάλλιστα να επιτευχθεί (αφού προβλέπεται απ το αρθρ. 9 παρ. 11 ) μέσω των Εθελοντικών Ομάδων Κτηνιάτρων, έναντι ελάχιστου τιμήματος.

Ερώτημα τέταρτον (και το πλέον ουσιώδες)

Γιατί η Δημοτική αρχή (συμπεριλαμβανομένων και των γειτονικών Παραμυθιάς και Φιλιατών ) δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, με την συνεργασία και την υποστήριξη φιλοζωικών οργανώσεων, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών φορέων, όπως έχει την υποχρέωση (σύμφωνα με το αρθ. 18 παρ.1 του Ν. 4039/12) για την διοργάνωση εκδηλώσεων, διαλέξεων και προβολής προγραμμάτων απ τα Μ.Μ.Ε. ώστε να ενημερώσει την τοπική κοινωνία, αλλά και τους κατόχους ζώων συντροφιάς για τις υποχρεώσεις και δικαιώματά τους, όπως και γενικότερα δραστηριότητες και εκδηλώσεις φιλοζωικού προσανατολισμού και ενδιαφέροντος --.πράγμα που εμείς πιστεύουμε ότι θα υποβοηθούσε και προς την κατεύθυνση της υιοθεσίας των αδέσποτων??

Γιατί, αλλιώς, η τακτική του Δήμου πάνω στο θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων —η διάθεση δηλ. απλώς ενός χώρου ως καταφυγίου, και οι κατά καιρούς στειρώσεις—με την μετάθεση ουσιαστικά του μεγαλύτερου μέρους των ευθυνών στις πλάτες κάποιων (ευτυχώς ευσυνείδητων) φιλόζωων, μόνο στρουθοκαμηλική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και απλώς διαιωνίζει το πρόβλημα.

Στο κάτω κάτω τέτοιες πρωτοβουλίες δεν κοστίζουν και τίποτε,σε αντίθεση με κάποιες άλλες (καθ ημάς) παντελώς ακατανόητες και αδικαιολόγητες.

Όπως, για παράδειγμα, η εκτύπωση εγχειριδίων με τα σήματα του Κ.Ο.Κ. με στόχο την διανομή τους στους μαθητές, κόστους 4.000 Ευρώ!!!

Ερώτημα πέμπτον

Ένα σημαντικό μερίδιο ευθύνης νομίζουμε ότι βαρύνει και τον εκπαιδευτικό μας κόσμο. Γιατί (καθ ημάς) καλά μεν και αναγκαία είναι τα μαθηματικούλια και τα Αγγλικούλια αλλά, αν δεχτούμε ότι ο δάσκαλος είναι αυτός ο οποίος μεσολαβεί μεταξύ μαθητή και κουλτούρας και εν πολλοίς συμβάλλει στην διαμόρφωση του ήθους των νέων , τότε ποια είναι η προσφορά του σ' αυτόν τον τομέα?

Πότε άραγε οι τοπικές διευθύνσεις -πρωτοβάθμιας κυρίως αλλά και δευτεροβάθμιας - εκπαίδευσης της περιοχής μας έχουν αναλάβει κάποια πρωτοβουλία διοργάνωσης ομιλιών και σεμιναρίων για την ευαισθητοποίηση των νέων απέναντι στα ζώα συντροφιάς αλλά και την προώθηση και εμπέδωση του φιλοζωικού (και γενικότερα φυσιολατρικού) αισθήματος ??

Ερώτημα Έκτον (προς την αστυνομική αρχή της πόλης)

Οφείλουμε κατ' αρχήν να παραδεχτούμε ότι η αστυνομική αρχή της πόλεως μας ανταποκρίνεται (πολύ) θετικά σε θέματα που αφορούν την προστασία ζώων συντροφιάς—αντίθετα με τις τοπικές Λιμενικές αρχές, οι οποίες ελέγχονται για πλημμελή (έως ανύπαρκτη) άσκηση των καθηκόντων τους πάνω στο θέμα.

Νομίζουμε όμως ότι ένας γενναίος και συστηματικός έλεγχος (με την διάθεση 2-3 ανδρών) της περιμετρικής (περιαστικής) ζώνης, με αρχή το Νέο λιμάνι στο Λαδοχώρι και στην συνέχεια Γκραικοχώρι, Κόκλυζα, Πανόραμα, Ελβετικά, Μπεζαίικα και μέχρι την έξοδο της πόλης, θα αποκάλυπτε δεκάδες περιπτώσεις παθητικής και ενεργητικής κακοποίησης ζώων συντροφιάς και, γενικότερα, σωρεία παραβάσεων του Νόμου 4235/14— απ την ισόβια αλλυσοδεση μέχρι το κρέμασμα σε δένδρα, από άθλιους που αποκαλούνται «αφεντικά».

Ιδιαίτερη αυστηρότητα θα πρέπει να επιδειχθεί προς την γάγγραινα που αποκαλούνται κυνηγοί οι οποίοι, αφ ενός ευθύνονται για έναν μεγάλο αριθμό εγκαταλελειμμένων σκυλιών και, αφ ετέρου, για παραβάσεις του συνόλου σχεδόν των αρθ. 5, παρ. 1α,1β,1γ,1ε,1στ,1ζ και αρθ.ΐβ και 16" του παραπάνω Νόμου.

Είναι άραγε αυτό τόσο δύσκολο??

Τελειώνοντας θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στον Κο Δήμαρχο ότι: Πόλη που δεν σέβεται —και πολύ περισσότερο κακοποιεί— τα ζωάκια συντροφιάς είναι, μετά βεβαιότητας, πόλη βαρβάρων.

Κοινωνία που εχθρεύεται τα ζώα και το περιβάλλον είναι κοινωνία ημιαγρίων.

Πολιτισμός είναι η συνολική συμπεριφορά (και στάση) του ανθρώπου όχι μόνο απέναντι στον (συν)άνθρωπο αλλά και τα ζώα και το περιβάλλον.

Εκτός κι αν θεωρήσουμε ότι οι παραπάνω έννοιες εξαντλούνται (και περιορίζονται) στα τσιπουράδικα, στα "χάι" μπαράκια, στο "μεγαλειώδες" λιμάνι— αλλά και κάποια κωμικοτραγικά καλοκαιρινά ταρατατζούμ που ( κατ ευφημισμόν) χαρακτηρίζονται ως πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Εν είδη υστερόγραφου θα θέλαμε να προσθέσουμε και τα εξής:

Φημολογείται ότι μια από τις «αγανακτισμένες» φωνές -και ένα απ θύματα της "μάστιγας" που αποκαλούνται αδέσποτα -ανήκει στην Κα Αντιδήμαρχο. Και τούτο καθ όσον (φέρεται να διαδίδει ότι) έξω από την οικία της καραδοκούν (έχουν στήσει καραούλι) κάποια πολύ άγρια και μοβόρικα αδεσποτάκια και κατά συνέπεια κινδυνεύει η σωματική της ακεραιότητα!!!

Συμμεριζόμενοι το προσωπικό της δράμα ,θα της συνιστούσαμε να ζητήσει πάραυτα αστυνομική προστασία (ασφάλεια υψηλών πρόσωπων) και ενδεχομένως άδεια οπλοφορίας.

Ωστόσο θα πρέπει να ενημερώσουμε την Κα Αντιδήμαρχο (που, αν και νομομαθής, φαίνεται να της διαφεύγει) ότι η παρ.9 του αρθρ.9 του Ν. 4039/12 χαρακτηρίζει τα καταφύγια αδέσποτων ως χώρους προσωρινής (και μόνο)φιλοξενίας και προβλέπει ρητώς την άμεση απελευθέρωση τους στο οικείο περιβάλλον.

ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ




ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ: ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ ΤΑ ΣΚΥΛΑΚΙΑ, ΤΟΥΣ ΣΚΥΛΑΔΕΣ ΝΑ ΦΟΒΑΣΤΕ! ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ: ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ ΤΑ ΣΚΥΛΑΚΙΑ, ΤΟΥΣ ΣΚΥΛΑΔΕΣ ΝΑ ΦΟΒΑΣΤΕ! Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 02, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.