Oι 10 καλύτεροι ελληνικοί δίσκοι του 2016


Οι δέκα δίσκοι είναι λίγοι και το άρθρο αυτό καταπιεστικό. Κάνοντας την καρδιά μου βράχο έχω να δηλώσω τα παρακάτω, λίγες μέρες πριν φύγει μια για πάντα αυτή η καταραμένη χρονιά, η οποία το μόνο καλό που έφερε ήταν μια σειρά ελληνικών δίσκων, 10 από τους οποίους ξεχωρίσαμε (με αρκετή δυσκολία). Για να δούμε:



10. Γιώτα Νέγκα – "Τελευταίος Εαυτός"
Ο δισκογραφικός τελευταίος εαυτός των Καραμουρατίδη - Ιωάννου - Νέγκα αποτελεί την πρώτη προσωπική δισκογραφική έκπληξη γι' αυτή τη χρονιά. Ένας δίσκος ολοκληρωμένος και φτιαγμένος “πάνω” στην Νέγκα η οποία φυσικά τον απογείωσε. Αγαπημένο κομμάτι από το δίσκο: «Σε εσένα τρέχω», με τη συμμετοχή της Δήμητρας Γαλάνη.



9. Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης - "38 τ.μ."
Εννέα νέα κομμάτια έρχονται να γεμίσουν χώρους μεγαλύτερους και μικρότερους των 38 τετραγωνικών μέτρων, με όλων των ειδών τα συναισθήματα. Διαλέξτε και πάρτε ό,τι έχει ανάγκη η ψυχή σας αυτή την περίοδο, γιατί από ΕΝΦΙΑ στα τ.μ. χορτάσαμε. Α! Και καλά Χριστούγεννα, καλούς φόρους και… ό,τι άλλο προκύψει.



8. Απόστολος Ρίζος – «6»
Ο Γραμμένος 16, ο Ρίζος 6. Έξι τραγούδια που γεμίζουν ένα δίσκο, όταν άλλοι δίσκοι χρειάζονται πολλά παραπάνω για να θεωρηθούν πλήρεις. Κρατάω τις μοναδικές ερμηνείες του για το χρόνο που πέρασε, και νομίζω πως δε θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη ερμηνεία του στο «Ψάρι», όταν ακόμα δεν ήξερε πώς να το τιτλοφορήσει.



7. Κωστής Μαραβέγιας – "Κατάστρωμα"
«Να ‘μουνα βάρκα στο γιαλό, να χαίρεστε κι εσείς κι εγώ» . Ένας θαλασσινός δίσκος ο οποίο στάθηκε η αφορμή για να ξεχυθεί και πάλι ο Κωστής, μετά από 4 χρόνια απουσίας, στη μουσική νυχτερινή ζωή της Αθήνας. #ΤeamΚωστής, λοιπόν.



6. Μαρίζα Ρίζου – "Μεγάλη Γιορτή"
Η Μαρίζα Ρίζου συμμετέχει συνθετικά ή στιχουργικά στα οκτώ από τα εννέα κομμάτια. Το ένατο, το «Ζητάτε Να σας Πω», είναι ένα αριστούργημα γραμμένο απ’ τον Αττίκ πριν από αρκετές δεκαετίες, το οποίο δε θα μπορούσε να λείπει από τον δίσκο της, μιας και σε κάθε ζωντανή της εμφάνιση το ερμήνευε τόσο ξεχωριστά που άξιζε μια θέση στη δισκογραφία της.



5. Σπύρος Γραμμένος - «16» (Δεκάξι)
Δέκα τραγούδια σε μουσική και στίχους του ίδιου, και η διασκευή του τραγουδιού του Μάνου Λοΐζου και του Νίκου Τσιπουρλιάνου, «Ο Κόκορας (Είπα στον κόκορά μου)» αποτελούν τη νέα δουλειά του Σπύρου Γραμμένου. Ο λόγος του πάντα αφοπλιστικός, αληθινός και δημιουργικά ειρωνικός. Μια δουλειά που σου δημιουργεί όλα τα συναισθήματα αλλά κυρίως αυτό της ανάμνησης και δυσαρέσκειας για ό,τι ζούμε σήμερα.


4. Δήμητρα Γαλάνη & Ευστάθιος Δράκος – "Το βαλς των χαμένων μετά"
Λίγες μέρες πριν, κυκλοφόρησε ο νέος δίσκος της Δήμητρας Γαλάνη, του Ευστάθιου Δράκου και του Νίκου Μωραΐτη. «Εκδρομή», «Ευτυχισμένοι Άνθρωποι», «Νερό», «Όστρακο», « Ο ψαράς των λέξεων» και άλλα… σε πείθουν και μόνο από τους τίτλους. Πού να τα ακούσεις και να δεις «Πόσους εαυτούς κρυμμένους μέσα σου» θα βρεις. Ήρθε η ώρα να δηλώσω δημόσια πόσο αγαπάω το καθετί με το οποίο καταπιάνεται αυτός ο Δράκoς πια;



3. Νατάσσα Μποφίλιου – "Βαβέλ"
Το τρίπτυχο Ευαγγελάτος - Καραμουρατίδης - Μποφίλιου έκανε ξανά το θαύμα του, και πριν το κυκλοφορήσει το παρουσίασε στο αθηναϊκό κοινό κι όχι μόνο, με απόλυτη επιτυχία. Μέσα σε 12 τραγούδια κοινωνικοπολιτικού κατά βάση χαρακτήρα, η Νατάσσα Μποφίλιου αποδεικνύει για ακόμη μία φορά πως τόσο οι ερμηνείες της όσο και οι δουλειές που στήνει, είναι κάτι παραπάνω από προσεγμένες και δουλεμένες. Ραντεβού τώρα, στο δεύτερο μέρος της Βαβέλ, το πιο εξωστρεφές, στο Estate, για 9 εμφανίσεις.



2. Γιάννης Αγγελάκας – "Ήσυχα Τραγούδια Για Ανέμελα Λιβάδια"
Η λύπη, η χαρά, το μαζί, το ποτέ. Είναι ένας από τους λίγους που μιλάει εξίσου ιδιαίτερα για όλα τα παραπάνω. Το άλμπουμ περιέχει 9 νέα τραγούδια και μια διασκευή στο τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη, «Δε Θέλω τα Ματάκια σου». Ο Γιάννης είναι ο παιδικός μου ήρωας, και κάθε Δεκέμβρη τον έχω ανάγκη λίγο περισσότερο απ’ ό,τι τους υπόλοιπους μήνες, οπότε αυτό το δίσκο τον αντιμετωπίζω και σαν μία προσωπική λύτρωση.


1. Μαρία Παπαγεωργίου – "Μνήμη"
Ο πιο ολοκληρωμένος δίσκος του 2016, ο οποίος, μαζί με τις ζωντανές εμφανίσεις της Μαρίας και της μπάντας της, συνόδευσε τις Δευτέρες μας από την εποχή του μπουφάν μέχρι της απλής ζακέτας. Ένας δίσκος, ερμηνευμένος από την σημαντικότερη ίσως ερμηνεύτρια της νέας γενιάς, ο οποίος περιέχει οκτώ νέα τραγούδια που υπογράφουν ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, ο Τιμολέων Γκέτσος, αλλά και Σταύρος Ρουμελιώτης. Το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου, είχε βρεθεί στην πρώτη θέση με τα καλύτερα τραγούδια του 2015. Πού να φανταζόμασταν τι άλλα θ ακούγαμε ακόμη...




 
Oι 10 καλύτεροι ελληνικοί δίσκοι του 2016  Oι 10 καλύτεροι ελληνικοί δίσκοι του 2016 Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 24, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.