Ηγουμενίτσα: Ξετυλίγοντας το μίτο του ΚΠ «Αριάδνη» για το έτος 2016





Το έτος 2016 έφθασε στο τέλος του και το Κέντρο Πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ» καλείται να κάνει τον απολογισμό ενός ακόμη έτους γεμάτου δράσεις, αγωνίες, μοίρασμα και διαρκούς επικοινωνίας με την κοινότητα. Όπως για κάθε περασμένη χρονιά έτσι και για το 2016 τα ερωτήματά μας παραμένουν ίδια: Υπήρξαμε δημιουργικά παραγωγικοί; Καταφέραμε να αντεπεξέλθουμε στις ανάγκες και τα αιτήματα της κοινότητας; Μας επέτρεψαν οι αντικειμενικές συνθήκες να ξεπεράσουμε τους εαυτούς και τις προσδοκίες μας; Καταφέραμε να εκπληρώσουμε τους στόχους μας; Ήταν εν γένει ένας χρόνος γεμάτος που θα θυμόμαστε και θα αντλούμε αισιοδοξία και δύναμη από αυτόν;

Ας δούμε συνοπτικά λοιπόν τι προσέφερε το νήμα του δικού μας κουβαριού που γνέθουμε όλοι μαζί γονείς, μαθητές, φοιτητές, εθελοντές, εκπαιδευτικοί αλλά και ολόκληρη το πλέγμα των κοινωνικών μας σχέσεων:

Βραχύχρονες παρεμβάσεις και πρότζεκτ:

Με θεματολογία τις εξαρτήσεις, τη διαφορετικότητα, τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, τις σχέσεις με τους ενηλίκους, τη σχολική βία κ.α. τα Στελέχη Πρόληψης του Κέντρου διενήργησαν, αξιοποιώντας τη βιωματική προσέγγιση, βραχύχρονες παρεμβάσεις σε 43 Τμήματα Γυμνασίων και Λυκείων, 22 παρεμβάσεις σε Δημοτικά, 12 σε Συλλόγους εκπαιδευτικών, 2 στις παιδικές κατασκηνώσεις, 2 στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού Φιλιατών. Για την υλοποίηση των παραπάνω υπήρξε σταθερή και διαρκής στο χρόνο συνεργασία με τις Διοικήσεις των Σχολικών Μονάδων του Νομού, το γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και με τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων.
Ανοιχτές εκδηλώσεις/ δράσεις ευαισθητοποίησης:

– Θεατρική παράσταση «Τόπος: Άτοπος» από την εθελοντική θεατρική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας

– Φιλοξενία του «Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας Ταξιδεύει… στη Θεσπρωτία» σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα φοιτητών του Κέντρου, το Σύλλογο φοιτητών του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας και με την υποστήριξη του ΤΕΙ Ηπείρου.

– 11 ενημερωτικές ομιλίες σε Συλλόγους γονέων, 2 ομιλίες στο ΤΕΙ Ηγουμενίτσας και 2 θεματικές ημερίδες.

– Αστροπαρατήρηση στα πλαίσια των σεμιναρίων εφήβων και φοιτητών.

– Επίσκεψη με την ομάδα φοιτητών του ΚΠ στο Δέλτα του Καλαμά και τον αρχαιολογικό χώρο της Γιτάνης στα πλαίσια των «Πράσινων Πολιτιστικών διαδρομών» σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας και τον Φορέα Διαχείρισης Καλαμά.

Ατομικά ραντεβού συμβουλευτικής και εποπτείες εκπαιδευτικών:

– Πάνω από 60 ατομικά ραντεβού συμβουλευτικής με γονείς, νεαρούς ενήλικες και εφήβους με κύριο θέμα τους τις σχέσεις μεταξύ οικογένειας και συνομηλίκων.

– Διαρκή προγράμματα ατομικής συμβουλευτικής για τους μαθητές των Λυκείων Μαργαριτίου και 2ου Λυκείου Ηγουμενίτσας κατόπιν αντίστοιχων αιτημάτων από τις διευθύνσεις των Σχολείων.

– 23 ατομικές εποπτείες εκπαιδευτικών αλλά και πολύ περισσότερες συλλογικές εποπτείες στα πλαίσια προγραμμάτων πρόληψης/ευαισθητοποίησης ή ως απάντηση σε αιτήματα.

Σεμινάρια και προγράμματα Πρόληψης και Αγωγής Υγείας:

– 4 σεμινάρια και εργαστήρια γονέων για γονείς με παιδιά από την προσχολική ηλικία έως και την εφηβεία.

– 2 σεμινάρια εφήβων και 1 καλοκαιρινό εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά που ολοκλήρωσαν την 6η Δημοτικού και για μαθητές Γυμνασίου.

– Διαρκές σεμινάριο ευαισθητοποίησης εφήβων απευθυνόμενο στους μαθητές που φιλοξενούνται στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού Φιλιατών.

– 2 σεμινάρια ευαισθητοποίησης για φοιτητές του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας και 1 εθελοντική ομάδα φοιτητών που ανέλαβε τη φιλοξενία και διοργάνωση του «Το Φεστιβάλ Δράμας Ταξιδεύει… στη Θεσπρωτία».

– Εθελοντική θεατρική ομάδα Κέντρου Πρόληψης που ανέλαβε το ανέβασμα της παράστασης «Τόπος: Άτοπος» με θέμα της την Προσφυγιά ως αέναο ιστορικό/κοινωνικό φαινόμενο και τη διαφορετικότητα ως πηγή πολιτισμού.

– 3 Προγράμματα Πρόληψης και Αγωγής Υγείας απευθυνόμενα στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και με διάρκεια από την αρχή έως το τέλος του σχολικού έτους 2015-16.

– 2 σεμινάρια εκπαίδευσης/ ευαισθητοποίησης δασκάλων.

Επιστημονική- ερευνητική δραστηριότητα

– Συμμετοχή στην έρευνα αξιολόγησης και καταγραφής του έργου των Κέντρων του ΕΚΤΕΠΝ.

– Συμμετοχή στις ολομέλειες του Πανελληνίου Δικτύου Φορέων Πρόληψης των Εξαρτήσεων.

– Συμμετοχή με ανακοίνωση στο παγκόσμιο συνέδριο της EFTA στην Αθήνα.

– Συμμετοχή στις εποπτικές συναντήσεις των Κέντρων Πρόληψης του Αθηναϊκού Κέντρου Μελέτης του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ).

– Συμμετοχή σε εκπαιδεύσεις και εποπτείες του Κέντρου Εκπαίδευσης του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).

Απολογίζοντας τη δράση μας νιώθουμε γεμάτοι με τον πλούτο συναισθημάτων, εμπειριών και αντιλήψεων που είχαμε την τύχη για μια ακόμη φορά να μοιραστούμε με τους/ις εξυπηρετούμενους/ες του Κέντρου. Παράλληλα και με δεδομένη τη συνθήκη της οικονομικής κρίσης που πλήττει βάναυσα τον κοινωνικό ιστό, αντλούμε αυτοπεποίθηση από τα θετικά αποτελέσματα των δράσεών μας που ενισχύουν τους κοινωνικούς δεσμούς ενώ την ίδια στιγμή αξιολογούμε ελλείμματα και παρατηρήσεις που θα μας κάνουν καλύτερους/ες σε μια διαρκώς αναπτυσσόμενη σχέση με την τοπική κοινωνία.

Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για την εμπιστοσύνη και τη συμμετοχή σας!

Σας ευχόμαστε, για μια ακόμη φορά, μια χρονιά γεμάτη εκπλήξεις και εμπειρίες που πλουτίζουν την καρδιά και το μυαλό!

Η επιστημονική ομάδα του
Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής
της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΑΡΙΑΔΝΗ»


Ηγουμενίτσα: Ξετυλίγοντας το μίτο του ΚΠ «Αριάδνη» για το έτος 2016 Ηγουμενίτσα: Ξετυλίγοντας το μίτο του ΚΠ «Αριάδνη» για το έτος 2016 Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 17, 2017 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.