ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ - Γράφει η Κυπριτζόγλου Σπυριδούλα, Λογοθεραπευτρια


Το παρόν έγγραφο αποτελεί μια ενημέρωση των γονέων, κηδεμόνων, φροντιστών, δασκάλων και όσων ασχολούνται με την θεραπευτική παρέμβαση – διαπαιδαγώγηση παιδιών και εφήβων που χρήζουν ειδικών θεραπειών είτε για την εκπαίδευση είτε για την επιβίωση τους, αλλά και μια ανοιχτή καταγγελία του ΕΟΠΥΥ. 
Γιατί λοιπόν καταγγελία; 
Γιατί φέτος το Χριστουγεννιάτικο δώρο του ΕΟΠΥΥ προς όλους μας ήταν η απαξίωση των ειδικών θεραπειών και ο εκβιασμός όλων των επαγγελματιών της ειδικής αγωγής. 
Παραμονές Χριστουγέννων ενημερωθήκαμε εγώ και οι συνάδελφοι μου λογοθεραπευτές , με απρόσμενο τρόπο από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Μπερσίμη για την τετελεσμένη απόφαση που μας εξαναγκάζει να υπογράψουμε ατομικές συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ από 1/1/2017, οι οποίες θα αποτελούν μοναδική προϋπόθεση για την κάλυψη των δαπανών ειδικής αγωγής. 
Με λίγα λόγια, αλλάζει ο τρόπος πληρωμής των συνεδριών, θα πληρώνεται ο λογοθεραπευτής κατευθείαν από τον ΕΟΠΥΥ. 
Αυτό θα ήταν θεμιτό και ευπρόσδεκτο, αν οι όροι που έθετε ο ΕΟΠΥΥ είχαν σκοπό την βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, της ουσιαστικής διευκόλυνσης των γονέων και της συνεργασίας με εμάς! 
Δυστυχώς όμως συμβαίνει το αντίθετο! 
Οι όροι της σύμβασης υποβαθμίζουν τις θεραπευτικές παρεμβάσεις, υπονομεύουν την επιστήμη η οποία ορίζει το πλαίσιο, τον τρόπο και το περιεχόμενο της παρέμβασης και το σημαντικότερο όλων... ‘’σαμποτάρει’’ το μέλλον των παιδιών με δυσκολίες. 
Η σύμβαση που τόσο πρόχειρα συνέταξε ο φορέας και με τόσα σοβαρά προβλήματα στα οποία φαίνεται η ελλιπής νομική τεκμηρίωση, έχει πολλές ανακρίβειες και ελλείψεις. 
Παρόλα αυτά όσοι τη διαβάσαμε μπορούμε άνετα να πούμε ότι ο μόνος που κερδίζει είναι ο ΕΟΠΥΥ. 
Αυτός αποφασίζει τι τον συμφέρει και ανάλογα πράττει! 
Αδιαφορεί για τις ανάγκες των παιδιών και των εφήβων γνωρίζοντας πολύ καλά πως οι υπηρεσίες ειδικής αγωγής που παρέχονται ιδιωτικά αποτελούν πρότυπο διαχείρισης των περιστατικών. 
Αυτό συμβαίνει γιατί οι επαγγελματίες ειδικής αγωγής δεν επαναπαύονται ξεκινώντας στα γραφεία τους αλλά συνεχίζουν τις εκπαιδεύσεις τους και προμηθεύονται κάθε εξειδικευμένο υλικό που βγαίνει στην αγορά! 
Βλέπετε εμείς δεν έχουμε τα κονδύλια να τα αγοράζουμε αλλά αντίθετα μαζί με τα λειτουργικά έξοδα των γραφείων μας έχουμε και την υποχρέωση της απόκτησης του υλικού μας! 
Α! Να μην ξεχνάμε και τη γνωστή σε όλους εφορία! η οποία κάθε χρόνο μας χτυπά την πόρτα και μας υπενθυμίζει ότι τα κέρδη της εργασίας μας τα μοιραζόμαστε μισά μισά με το κράτος! 
Πλέον όμως θα έχουμε και 2 νέους όρους στην καθημερινότητα μας ‘’clawbacks’’ και ‘’κόφτη’’. 
Στο Ν. 4447ΦΕΚΑ’ 241/23.12.2016 Άρθρο 34 διατυπώνονται οι προϋποθέσεις για οριζόντια περικοπή της δαπάνης για την Ειδική Αγωγή. 
Όταν η πραγματικά απαιτούμενη δαπάνη ξεπερνά την προβλεπόμενη, θα εφαρμόζεται οριζόντια περικοπή – κοινώς επονομαζόμενη ‘’κόφτης’’, το δε ποσό που λείπει θα αφαιρείται από τις αμοιβές των παρόχων υπηρεσιών δηλ. από εμάς ‘’clawbacks’’. 
Και σας ρωτώ:
Με τόσες περικοπές πως θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τους χώρους μας όπως έχουν; 
Πως θα μπορέσουμε να συνεχίζουμε να ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις στην ειδική αγωγή; 
Πως θα παρέχουμε σωστές υπηρεσίες στα παιδιά, στους εφήβους;
Πως ένα παιδί με αναπηρία θα εξελιχθεί αν ο ειδικός του χρησιμοποιεί παγιωμένες στρατηγικές; 
Πως θα δώσουμε την ευκαιρία σε τόσα παιδιά να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους αν εμείς πάψουμε να μορφωνόμαστε; 
Η Παιδεία είναι Δωρεάν, σωστά; 
Τέλος, σας παρακαλώ όλους να ευαισθητοποιηθείτε στο θέμα των συμβάσεων και να σταθείτε στο πλευρό όλων των λογοθεραπευτών που καταγγέλλουμε τον ΕΟΠΥΥ και λέμε ‘’ΟΧΙ’’ στις συμβάσεις! 
Να κινητοποιηθείτε μαζί μας ώστε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα αρχικά των παιδιών μας και έπειτα της επιστήμης μας! 
Να μην χαθεί η ποιότητα, να μην χαθεί η αξία της λογοθεραπείας, της επιστήμης που μαθαίνει στα παιδιά να μιλούν, να επικοινωνούν, να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες τους και να εξελίσσονται! 
Ας μην τους αφήσουμε να καταστρέψουν κάτι τόσο όμορφο!!!! 



 
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ - Γράφει η Κυπριτζόγλου Σπυριδούλα, Λογοθεραπευτρια ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ - Γράφει η Κυπριτζόγλου Σπυριδούλα, Λογοθεραπευτρια Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 04, 2017 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.