Θεσπρωτία: Του στέρησαν μια για πάντα τις επιδοτήσεις από έλεγχο που δεν έγινε ποτέ




Ήρθαμε σε επικοινωνία με έναν απελπισμένο κτηνοτρόφο που εκτρέφει ζώα της βραχυκερατικής φυλής βοοειδών σε ένα χωριό λίγων κατοίκων στη Θεσπρωτία. Ο κτηνοτρόφος μας εξηγεί πως δεν είναι πλέον δικαιούχος επιδοτήσεων και ότι του στέρησαν την είσοδο του στα προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας και σπάνιων φυλών από έναν έλεγχο του ΟΠΕΚΕΠΕ που δεν έγινε ποτέ!

Διαβάστε παρακάτω την ιστορία του κτηνοτρόφου όπως μας την διηγείται λέγοντας μας ότι ταΐζει τα ζώα του με δανεικά χρήματα από συγγενικά του πρόσωπα.

Διατηρώ ένα κοπάδι μοναδικό, με μια σπάνια φυλή βοοειδών στον Άγιο Νικόλαο Φιλιατών Θεσπρωτίας. Πρόκειται για την βραχυκερατική φυλή ή αρχαία Ελληνική φυλή όπως αλλιώς λέγεται. Τα ζώα είναι πιστοποιημένα από το κέντρο γενετικής βελτίωσης Ιωαννίνων.

Τα προβλήματα μου αρχίζουν από το 2011 και μετά και συγκεκριμένα μου το δημιούργησε η προϊσταμένη του ΟΠΕΚΕΠΕ στο υποκατάστημα των Ιωαννίνων.

Από το 2003 που αγόρασα τα ζώα δεν είχα ποτέ κανένα πρόβλημα. Το καλοκαίρι του 2011 λοιπόν μου είπαν ότι θα περάσω από έλεγχο άλλα δεν μπόρεσα να μαζέψω τα ζώα στο χρονικό περιθώριο που μου έδωσαν, μου ξαναζήτησε λοιπόν ο ΟΠΕΚΕΠΕ να γίνει πάλι έλεγχος (πολλαπλή συμμόρφωση λέγεται αυτό). Μαζεύτηκαν τα ζώα κανονικά, κατέθεσα τα αποτελέσματα του εμπεριστατωμένου ελέγχου και δεν μου πέρασαν έγκαιρα τα αποτελέσματα στο σύστημα με σκοπό να χάσω για δύο χρόνια τις επιδοτήσεις (2011 και 2012).

Μετά από 2 χρόνια πληρώθηκα κανονικά το 2013 και 2014 και μου ζητάνε έλεγχο ξανά το 2014. Καταμετρήθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ 85 βόδια βραχυκερατικής φυλής, πήραμε 60 ενώτια όσα και έχω δικαίωμα να επιδοτηθώ. Στη συνέχεια και όταν έλαβα το πρακτικό ελέγχου, οι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ είχαν γράψει τρία λιγότερα ζώα με σκοπό να χάσω την επιδότηση της σπάνιας φυλής το 2014.

Το τραγικότερο όμως ήταν όταν μου ζήτησαν πάλι έλεγχο το 2015 και τους λέω δώστε μου μια διορία 4-5 μέρες να μαζέψω τα ζώα και μου απαντάν κατηγορηματικά ότι αύριο θα έρθουμε να δούμε τα ζώα. Πάνω στην απελπισία μας, η γυναίκα μου έπαθε σοκ και κατέληξε στο νοσοκομείο η οποία νοσηλεύτηκε για 5 ημέρες.

Μετά απ’ αυτό το περιστατικό πήρα τηλέφωνο και τους παρακάλεσα επικαλούμενος ότι η γυναίκα μου είναι στο νοσοκομείο και αν μπορούν να έρθουν σε πολύ λίγες μέρες. Για πρώτη φορά έδειξαν λίγο κατανόηση. Αφού η γυναίκα μου βγήκε από το νοσοκομείο περίμενα από μέρα σε μέρα να περάσω από έλεγχο. Κάνω ένα έγγραφο στο Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ιωαννίνων ώστε να έρθει κι αυτό μαζί με τον ΟΠΕΚΕΠΕ να δουν τα ζώα μου. Επικοινωνεί και ο πρόεδρος του Κέντρου με την προϊσταμένη του ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να έρθουν μαζί αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ. Περνούσε ο καιρός αλλά δεν ερχότανε. Λέω στο κ. Παππά (πρόεδρος του ΚΓΒ Ιωαννίνων) να έρθουν αυτοί γιατί τα ζώα τα έχω μαζεμένα και σε λίγο θα άνοιγε ο καιρός και πρέπει τα ζώα να φύγουν. Και όντως ήρθαν από το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης αντιπροσωπεία και είδαν τα ζώα όλα δίνοντας μου το πόρισμα του ελέγχου αυτού. Την επόμενη ημέρα και μάλλον αφού έγινε γνωστό στον ΟΠΕΚΕΠΕ στα Γιάννενα ότι έγινε ο έλεγχος και χωρίς να υπάρχει πρακτικό έλεγχου από τους ίδιους, συνεδριάζει τριμελής επιτροπή και με συνοπτικές διαδικασία με απορρίπτουν και αυτό το γεγονός έχει ως συνέπεια να μου στερήσουν τα δικαιώματα μου, να οδηγηθούν στο Εθνικό Απόθεμα και να μην μπορώ να συμμετέχω στα Βιολογικά προγράμματα και στα προγράμματα σπάνιων φυλών.

Ενώ ποτέ δεν πάτησαν στο χωριό, δεν τοιχοκόλλησαν τίποτα, δεν βρήκαν τον πρόεδρο της κοινότητας. Σεν πρωτοκολλήθηκε στο δημαρχείο κάτι από το κλιμάκιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αυτοί με απέρριψαν. Με απέρριψαν από όλα χωρίς καν να έρθουν για έλεγχο. Ολική καταστροφή. Με τελείωσαν οριστικά.

Αυτή τη στιγμή ταΐζω τα ζώα με δανεικά από τον πεθερό και τα παιδία μου!

Έκανα τις διαδικασίες όλες με τον Συνήγορο του πολίτη για να μπορέσω να βρω το δίκιο μου. Ο Συνήγορος του πολίτη είναι καταπέλτης εναντίον τους. Ελπίζω κάποτε να δικαιωθώ αλλά έως τότε δεν ξέρω αν υπάρχει η μονάδα μου με τα ζώα που τόσο αγαπάω και έχω σαν παιδιά μου.
Θεσπρωτία: Του στέρησαν μια για πάντα τις επιδοτήσεις από έλεγχο που δεν έγινε ποτέ Θεσπρωτία: Του στέρησαν μια για πάντα τις επιδοτήσεις από έλεγχο που δεν έγινε ποτέ Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Φεβρουαρίου 18, 2017 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.