"ΠΕΡΙ ΤΥΠΟΥ" - Του Ηλία Βεζδρεβάνη

(ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΔΟΛ – ΑΛΛΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ)
Γράφει ο κ. ΗΛΙΑΣ Κ. ΒΕΖΔΡΕΒΑΝΗΣ, τ. Βουλευτής


Άποψη
Κάθε φορά, που ένα Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης διακόπτει την λειτουργία του, η Δημοκρατία χάνει έναν Υπερασπιστή της. Με απόλυτη πίστη στην αντίληψη αυτή παρακολουθούμε τα «συμβαίνοντα» στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (ΔΟΛ), που εκδίδει τις Εφημερίδες «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ».
Τα Ινδάλματα του κ. Τσίπρα
Είναι γνωστόν ότι ο κ. Τσίπρας είναι θαυμαστής των πρώην και νυν Ηγετών της Βενεζουέλας ΟΥΓΚΟ ΤΣΑΒΕΣ και ΝΙΚΟΛΑ ΜΑΔΟΥΡΟ. Ως θιασώτης, λοιπόν αυτών, ασφαλώς, θα εδιδάχθη τον τρόπο, που πρέπει να συμπεριφέρεται προς τα ΜΜΕ, που έχουν διαφορετική άποψη από την δική του.
Μέθοδοι Τσάβες:
Ο Τσάβες δεν ενόχλησε κανένα ΜΜΕ! Έκτος από ΕΝΑ!! Απροσχημάτιστα ΕΚΛΕΙΣΕ το μεγαλύτερο Τηλεοπτικό Κανάλι της Βενεζουέλας, το RCTV, και έστειλε προς κάθε κατεύθυνση το δικό του ΜΗΝΥΜΑ, που έλεγε: «Για να υπάρχετε προσκυνήστε!!!» Όσοι δεν «προσκύνησαν» αναγκάστηκαν βιαιότατα να κλείσουν.
Μέθοδοι Μαδούρο:
Ο Μαδούρο έκλεισε βίαια 16 εφημερίδες και ως διαχειριστής του Δημοσιογραφικού χάρτου δίνει χαρτί για να τυπωθούν όσες εφημερίδες ΑΥΤΟΣ θέλει. Για να «σεβαστεί» την αρχαιότερη αντιπολιτευόμενη Εφημερίδα της Χώρας του – 105 ετών -, την EL UNIVERSAL, την ανάγκασε να πωληθεί σε δικό του άνθρωπο, που τον «δανειοδότησε» αρκούντως … και άλλαξε την πολιτική της Γραμμής.
… Με την γάτα των … Ιμαλαΐων …
Ευρισκόμενος στην Αντιπολίτευση ο κ. Τσίπρας δεν είχε τις «δυνατότητες» των Ινδαλμάτων του, Τσάβες και Μαδούρο! Για αυτό τον λόγο επιχείρησε με άλλο τρόπο να καθυποτάξει τις Εφημερίδες του ΔΟΛ, που έκρινε ότι του χρειαζόταν, αφού ήταν άριστος γνώστης τόσο των οικονομικών δυσχερειών, όσο και των δικαστικών εκκρεμοτήτων του Προέδρου του ΔΟΛ.
Κάτω από αυτά τα «δεδομένα» πραγματοποιήθηκε η «μυστική» συνάντηση Τσίπρα – Ψυχάρη με μόνο παρατηρητή την «γάτα των Ιμαλαΐων». Τι συνεζητήθη, ακριβώς, σ’ αυτή την «μυστική συνάντηση» είναι άγνωστο. Ένα είναι βέβαιον ότι δεν …. Τα «βρήκαν»!
Βενεζουέλικες τακτικές
Όταν ο ΔΟΛ – νόμιζε – ότι ήταν ισχυρός δεν εδέχθη να γίνει όργανο του κ. Τσίπρα. Τώρα που ο κ. Τσίπρας είναι Πρωθυπουργός εφαρμόζει τις Βενεζουέλικες τακτικές με … ήπιο – βέβαια – τρόπο αφού στην Ελλάδα υπάρχει – ακόμη – Δημοκρατία και Σύνταγμα. Απλά με «άνωθεν» εντολή εδεσμεύθησαν οι Τραπεζικοί Λογαριασμοί του ΔΟΛ, ώστε να μην μπορεί να αγοράσει χαρτί και να πληρώσει Δημοσιογράφους και λοιπούς εργαζόμενους. Καθαρή πρόκληση οικονομικής ασφυξίας. Τσάβες, Μαδούρο και Τσίπρας μάλλον έχουν «κάποια» κοινά στοιχεία, που φαίνονται στην πράξη!
Γενική κατακραυγή
Για αυτήν την συμπεριφορά του κ. Τσίπρα υπήρξε Γενική Κατακραυγή και απόλυτη ηθική στήριξη, από κάθε πλευρά, στον ΔΟΛ. Ορθότατα. Έτσι έπρεπε να γίνει. Μάλιστα χύθηκαν, με ειλικρίνεια, πολλά δάκρυα για το Ιστορικό Δημοσιογραφικό Συγκρότημα και από ανθρώπους, που κατά καιρούς είχαν υποστεί σκληρή κριτική από τις εφημερίδες του ΔΟΛ. Ακόμη και εμείς – και το γνωρίζουν στο ΔΟΛ τι εννοούμε! – δηλώνουμε απερίφραστα την θλίψη μας και την ολόψυχη ηθική συμπαράστασή μας στις αναφερθείσες ιστορικές εφημερίδες για τις σημερινές περιπέτειές τους και ευχόμεθα το ταχύτερον, να υπάρξει σωστή λύση.
… Και άλλες εφημερίδες έκλεισαν!
Δεν πρέπει όμως να λησμονούμε ότι και άλλες εφημερίδες διέκοψαν την κυκλοφορία τους από οικονομική ασφυξία στα χρόνια της κρίσης. Πρόκειται για ιστορικές εφημερίδες σαν την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, την ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ κ.λ.π. Είχαν και αυτές προσφορά στην Ελληνική Κοινωνία και εκατοντάδες Δημοσιογράφους και άλλους εργαζόμενους, που οδηγήθηκαν στην ανεργία.
… Βέβαια όταν έκλεισαν αυτές οι Εφημερίδες υπήρξαν κάποια «κλαψουρίσματα» … και σύντομα όλα πήραν τον δρόμο της … λησμονιάς!
Πολλά «λουκέτα» στον Περιφερειακό Τύπο
Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης ο Περιφερειακός Τύπος της Χώρας (Ημερήσιος και Εβδομαδιαίος) χτυπήθηκε ανελέητα από κάθε πλευρά. Ένα μικρό παράδειγμα: Ο Νόμος 2328/1995, που προβλέπει το 30% της Κρατικής Διαφήμισης να δίδεται στον Περιφερειακό Τύπο, ΠΟΤΕ δεν εφαρμόστηκε. Μικρό ποσοστό της Κρατικής Διαφήμισης δίδεται ΜΟΝΟ στα ΜΜΕ, που λιβανίζουν την Συριζανελική Κυβέρνηση. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να διακόψουν την κυκλοφορία τους 42 Ημερήσιες Εφημερίδες και 81 Εβδομαδιαίες Εφημερίδες με τις – ακόμη – κυκλοφορούσες να φυτοζωούν και οι εκδότες τους να τρώνε τις σάρκες τους, πωλούντες τα υπάρχοντά τους (οικόπεδα, χωράφια, … σπίτια!) για να συνεχίσουν να τις εκδίδουν.
…. Θανατηφόρα χτυπήματα στον Θεσπρωτικό Τύπο
Ηθικό είναι το χρέος μας να αναφερθούμε ιδιαίτερα στον θεσπρωτικό Τύπο. Υπήρξαμε – άλλωστε – μέλος της Θεσπρωτικής δημοσιογραφικής «οικογένειας» με την δική μας Εβδομαδιαία Εφημερίδα «ΕΘΝΙΚΑ ΝΕΑ».
Επισημαίνουμε, λοιπόν, ότι κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης:
Μια Ημερήσια Εφημερίδα (ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ) και δύο Εβδομαδιαίες εφημερίδες (ΤΟΛΜΗ και ΒΔΕΛΛΑ) διέκοψαν την κυκλοφορία τους.
Δύο ιστορικές εφημερίδες (ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΑ ΝΕΑ και ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ) περιόρισαν σημαντικά τις εκδόσεις των.
Η μηνιαία Τοπικοπατριωτική Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΩΝ» προσπαθούν, αλλά δεν τα καταφέρνουν να είναι μηνιαία!
Δεκάδες εφημερίδες των Θεσπρωτικών Αδελφοτήτων έπαυσαν να κυκλοφορούν διακόπτοντας, ένα τεράστιο πατριωτικό έργο επαφής και ενημέρωσης.
… Εμείς – ευτυχώς, μας φώτισε ο Θεός – λίγα χρόνια πριν από την κρίση, αρνούμενοι τις «γαλαντόμες προσφορές» των Τοκογλυφικών Τραπεζών για δανειοδότηση και Ίδρυση Σύγχρονου Τυπογραφείου, διακόψαμε την έκδοση της Εφημερίδας μας «ΕΘΝΙΚΑ ΝΕΑ» ύστερα αό 38 χρόνια εκδοτικής και δημοσιογραφικής παρουσίας στην Θεσπρωτία.
Σιωπηλή και ανέκφραστη στάση
Οι ανωτέρω αναφορές στην διακοπή της κυκλοφορίας πολλών ΔΕΚΑΔΩΝ εφημερίδων του Περιφερειακού Τύπου γίνεται όχι για να υποβαθμιστεί το πρόβλημα των εφημερίδων του ΔΟΛ, αλλά για να αναδειχθεί μια μεγάλη ΑΛΗΘΕΙΑ. Πραγματικά είναι μεγάλη αλήθεια το γεγονός ότι η Ελληνική Κοινωνία δέχθηκε σιωπηλά την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ τόσων ελεύθερων φωνών της Ενημέρωσης και του Πολιτισμού σ’ ολόκληρη της Περιφερειακή Ελλάδα. Με την ίδια σιωπηλή στάση δέχθηκε το αναγνωστικό κοινό το κλείσιμο τόσων εφημερίδων, που οδήγησε εκατοντάδες δημοσιογράφους και λοιπούς εργαζόμενους του Περιφερειακού Τύπου στην ανεργία.
… Ούτε ένα δάκρυ!
Για αυτές τις εφημερίδες και γι’ αυτούς τους εργαζόμενους δεν υπήρξε ούτε ένα δάκρυ! Όπως δεν υπήρξε και δεν υπάρχει η παραμικρή συμπαράσταση και βοήθεια στους εναπομείναντες Εκδότες – Δημοσιογράφους της Ελληνικής Περιφέρειας, που ζουν κάθε ημέρα με το άγχος της επιβίωσης των εφημερίδων τους.
… Πικρές αλήθειες, αλλά αλήθειες!
ΗΛΙΑΣ Κ. ΒΕΖΔΡΕΒΑΝΗΣ


"ΠΕΡΙ ΤΥΠΟΥ" - Του Ηλία Βεζδρεβάνη "ΠΕΡΙ ΤΥΠΟΥ" - Του Ηλία Βεζδρεβάνη Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Φεβρουαρίου 11, 2017 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.