Βασίλης Γιόγακας: Δεκάδες μεταρρυθμίσεις στην Υγεία έμειναν στη μέση γιατί τελικά αποδείχθηκε ότι μικρότερα και μεγαλύτερα συμφέροντα είχαν τον τρόπο να τις σταματήσουν





Θα ξεκινήσω συνδυάζοντας τις ιδιότητές σας, αυτή του γιατρού και αυτή του πολιτικού. Είναι προφανές, ότι οι φοβερές ελλείψεις των νοσοκομείων τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε αναλώσιμα υλικά, δεν είναι μόνο θέμα της σημερινής οικονομικής κρίσης, αλλά και της κακοδιαχείρισης στον χώρο της υγείας όλα τα προηγούμενα χρόνια. Μπορεί να εξυγιανθεί όλη αυτή η κατάσταση; Μπορούν οι πολίτες να προσδοκούν μια καλύτερη περίθαλψη σε όλες τις δομές υγείας;

Το σημερινό μοντέλο παροχής υπηρεσιών υγείας έχει φτάσει τα όριά του. Σε αυτό συμφωνούν και οι πολίτες και οι επαγγελματίες υγείας. Χρειάζεται, λοιπόν, ριζικές αλλαγές, όχι «μερεμέτια». Σκοπός πρέπει να είναι, στο τέλος της ημέρας, όλοι να έχουν πρόσβαση στις ίδιες, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, με τους περιορισμούς που βάζουν ο δημοσιονομικός έλεγχος και οι μειωμένοι προϋπολογισμοί.

Το πρώτο βήμα είναι να αναζητήσουμε τις σωστές απαντήσεις, χωρίς αγκυλώσεις και ταμπού. Ο όρος «δημόσιο», για παράδειγμα, μπορεί να σημαίνει ότι το κράτος χρηματοδοτεί και ελέγχει, η πρόσβαση είναι για όλους, αλλά η διαχείριση να γίνεται από ιδιώτες. Να συζητήσουμε κατά πόσο είναι εφικτή και ωφέλιμη η σταδιακή μετάβαση σε ένα ΕΣΥ που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τη φορολογία και όχι από τις ασφαλιστικές εισφορές. Εάν και μέχρι ποιο βαθμό έχει νόημα η αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας σε επίπεδο Περιφέρειας. Εάν και με ποιους όρους μια διοικητική ενοποίηση των δημοσίων νοσοκομείων θα βελτιώσει την εξυπηρέτηση των ασθενών. Να δούμε πώς θα βελτιώσουμε την αποδοτικότητα των νοσοκομείων, με την αξιοποίηση των τεχνολογικών πληροφορικής και των σύγχρονων μεθόδων διοίκησης. Να μελετήσουμε πώς μπορεί να μειωθεί περισσότερο η φαρμακευτική δαπάνη, γενικεύοντας τα διάφορα πρωτόκολλα και προωθώντας ηλεκτρονικούς φακέλους υγείας για τη νέα, ψηφιακά εξοικειωμένη, γενιά. Τέτοια ερωτήματα πρέπει ν’ απαντήσουμε.

Αλλά, κυρία Τζουβάρα, ό,τι και να προταθεί, ό,τι και να σχεδιαστεί, θα κριθεί από την εφαρμογή του. Είναι σημαντικό να πειστούν όλοι οι παράγοντες του συστήματος ότι μόνο με δραστικές αλλαγές θα φτιάξουμε ένα σύστημα υγείας προς όφελος των περισσότερων, και πρώτα απ’ όλα των πολιτών. Ας μην ξεχνάμε ότι δεκάδες μεταρρυθμίσεις στην Υγεία έμειναν στη μέση γιατί τελικά αποδείχθηκε ότι μικρότερα και μεγαλύτερα συμφέροντα είχαν τον τρόπο να τις σταματήσουν.

Και ας θυμηθούμε ότι, στην κατάσταση που βρίσκεται ο χώρος, ίσως πρέπει ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Μεγάλου Αλέξανδρου που μας έδειξε πώς «ότι δε λύνεται, κόβεται».

Διοχετεύονται στα ΜΜΕ φήμες για εμπλοκή πολιτικών προσώπων της αντιπολίτευσης, στο σκάνδαλο Novartis. Αυτό σημαίνει ότι κάθε σκάνδαλο έχει τον πολιτικό του ή πρόκειται απλά για καπνό χωρίς φωτιά; Θα βοηθήσει το κόμμα σας στη διαλεύκανση της υπόθεσης;

Τα όσα γράφονται για πολιτικές ευθύνες μένει και πρέπει να αποδειχθούν. Το κυνήγι μαγισσών εξυπηρετεί μόνο μικροκομματικές σκοπιμότητες όσων επιμένουν να φυλάνε για τον εαυτό τους το ρόλο των σταυροφόρων κατά της διαπλοκής. Η παράταξή μας έχει αναγνωρίσει ότι όλα όσα μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση δεν πρέπει να επαναληφθούν αλλά να αντιμετωπιστούν. Δε φοβόμαστε την αλήθεια.

Στο κόμμα σας μιλάνε συχνά για εκλογές. Πιστεύετε πως η αλλαγή προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα, θα δώσει διαφορετική τροπή σε πράγματα που είναι ήδη συμφωνημένα;

Δε μιλάμε για αλλαγή προσώπων, μιλάμε για αλλαγή πολιτικής και αλλαγή αντίληψης. Θέλουμε η Παιδεία, η Υγεία, η Δημόσια Διοίκηση, η Δικαιοσύνη να λειτουργούν προς όφελος των πολλών και όχι των βολεμένων μειοψηφιών. Να στηρίξουμε την ιδιωτική οικονομία, την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα. Να κατευθύνουμε τους πόρους μας σε παραγωγικές πολιτικές και σε πολιτικές που μειώνουν τις ανισότητες, να δώσουμε ευκαιρίες σε όλους. Να μην περιμένουμε τα Μνημόνια να μας πουν τι πρέπει να κάνουμε για να γίνουμε ξανά μια κανονική χώρα, όχι ο φτωχός συγγενής της Ευρώπης.

Τις πολιτικές όμως τις κάνουν άνθρωποι για ανθρώπους. Για να αλλάξει η χώρα πρέπει ν’ αλλάξουμε κι εμείς. Να εμπιστευθούμε τις δυνάμεις μας, τα θετικά μας στοιχεία, να μπορούμε να ξεχωρίσουμε αυτό που πραγματικά μπορεί να γίνει, από τις ψεύτικες υποσχέσεις όσων λένε ότι η λύση βρίσκεται στις ίδιες συμπεριφορές που βύθισαν τη χώρα.

Σε όλη την περίοδο της κρίσης, όλοι οι πολιτικοί μιλούσαν και μιλούν για μείωση περικοπών και φορολογίας σε μισθωτούς και συνταξιούχους, που σηκώνουν και όλο το βάρος της λιτότητας. Όμως κανείς δεν εμφανίζει και εναλλακτικές λύσεις. Πώς θα αναπτυχθεί μια χώρα που ουσιαστικά δεν παράγει τίποτα;

Πράγματι η χώρα και η κοινωνία τράβηξε μεγάλο κουπί όλα τα προηγούμενα χρόνια και έχει πετύχει μια πρωτοφανή στα χρονικά δημοσιονομική προσαρμογή. Αυτή όμως έγινε με υπερφορολόγηση και μειώσεις εισοδημάτων. Για να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας πρέπει να μεγαλώσει η πίτα της οικονομίας. Μέσα από επενδύσεις, αποκρατικοποιήσεις, υγιείς τράπεζες, στήριξη των δυναμικών επιχειρήσεων που θα φέρουν δουλειές και αξιοπρεπείς μισθούς. Από το άνοιγμα του ανταγωνισμού ώστε να πέσουν οι τιμές για τους καταναλωτές. Με ισχυρούς, ανεξάρτητους θεσμούς και με μια παραγωγική δημόσια διοίκηση.

Αυτή την εναλλακτική προτείνει η Νέα Δημοκρατία. Και γι’ αυτό φωνάζει για εκλογές. Είναι ξεκάθαρο ότι η σημερινή κυβέρνηση ούτε μπορεί, ούτε θέλει να υπηρετήσει την ανάπτυξη. Πλεονάσματα που είναι αποτέλεσμα φορολογικής αφαίμαξης και παρακράτησης οφειλών του δημόσιου σε ιδιώτες δε φέρνουν ανάπτυξη. Και αυτό δε θ’ αλλάξει με αυτή την Κυβέρνηση. Ακόμα κι αν κλείσει η αξιολόγηση. Ακόμα κι αν ενταχθεί η χώρα στην ποσοτική χαλάρωση. Ακόμα κι αν τελικά πάρει κάποια δέσμευση για μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους. Γιατί, απλά, δεν έχει σχέδιο ανάπτυξης.

Κατά τη διακυβέρνηση του κόμματός σας, του Πασόκ, αλλά και της σημερινής κυβέρνησης, έχουν ψηφιστεί πολλά νομοσχέδια για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ωστόσο η φοροδιαφυγή παραμένει το μείζον πρόβλημα της χώρας. Αυτό για τον κόσμο σημαίνει πως τα κόμματα είτε δεν θέλουν να την πατάξουν είτε δεν μπορούν. Ποια είναι η γνώμη σας για αυτό;

Η διαπλοκή και η διαφθορά έχουν αναμφίβολα βαθιές ρίζες, σίγουρα όχι μόνο πολιτικές. Είναι μια διαρκής μάχη που δεν εξαντλείται στο όριο μιας κυβερνητικής θητείας. Χρειάζεται σχέδιο και βούληση για να γίνει πράξη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε πριν λίγους μήνες 13 προτάσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς που βασίζονται σε συγκεκριμένες αρχές: στήριξη στο έργο θεσμών όπως η Δικαιοσύνη. Λογοδοσία των δημόσιων οργανισμών. Λιγότερη γραφειοκρατία με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας. Αξιολόγηση των δημόσιων λειτουργών και αυστηρές ποινές σε όσους εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις. Διαφανής χρηματοδότηση πολιτικών και πολιτικών κομμάτων. Εκπαίδευση πολιτών και επιχειρήσεων.

Εμείς, ο πολιτικοί, πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι σημαντικό να υπάρξουν σημαντικές νίκες στο μέτωπο αυτό. Είναι, θα έλεγα, προαπαιτούμενο, για να αντιστραφεί η δυσπιστία του κόσμου απέναντι στο πολιτικό σύστημα και την ίδια την πολιτική.

Ποια είναι η γνώμη σας για το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα; Μπορούσε να διευθετηθεί διαφορετικά από την Ε.Ε;

Κυρία Τζουβάρα νομίζω ότι οι ευρωπαϊκές πολιτικές για το πρόβλημα έχουν αποδώσει ελάχιστα μέχρι σήμερα. Ο Κανονισμός του Δουβλίνου δε βγαίνει. Ο μηχανισμός για την κατανομή προσφύγων έχει συμφωνηθεί αλλά δεν εφαρμόζεται. Η συμφωνία με τη Τουρκία δεν έχει δώσει αποτελέσματα.

Είναι σαφές ότι χρειάζονται πιο δραστικά βήματα. Μεταξύ αυτών μπορεί να είναι η επιχειρησιακή ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής, της εξέλιξης της FRONTEX. Ο άδικος για τη χώρα μας Κανονισμός του Δουβλίνου μπορεί να αντικατασταθεί με μια Διαδικασία Ασύλου που θα είναι κοινή για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρειάζονται πολιτικές που θα βοηθήσουν στην ενσωμάτωση των προσφύγων στις χώρες υποδοχής. Θα έλεγα ότι και η συμφωνία με την Τουρκία πρέπει να επανεξεταστεί. Να ενεργοποιηθούν τα πρωτοκόλλα επανεισδοχής μεταναστών και να γίνουν υποδομές ώστε τα αιτήματα παροχής ασύλου να εξετάζονται σε τουρκικό έδαφος. Όσο η χώρα μας δε διεκδικεί τέτοιες πολιτικές, τόσο το πρόβλημα θα μεγαλώνει και τόσο πιο δύσκολη θα γίνεται η διαχείρισή του για εμάς.

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός Θεσπρωτίας, στον οποίο εκλέγεστε; Έχετε κάνει κάποιες ενέργειες για αυτά;

Τα προβλήματα του νομού μας είναι προβλήματα που αντιμετωπίζουν και πολλές άλλες περιοχές, αν όχι όλη η χώρα. Είναι η στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων ώστε να έχουν τα μέσα και τις συνθήκες να αυξήσουν την παραγωγή τους. Είναι η ανακούφιση των πιο αδυνάμων συνανθρώπων μας από τις δραματικές συνέπειες της ύφεσης. Η βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας. Η στήριξη της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας μέσα από τις ευκαιρίες που μας δίνει το λιμάνι, ο Τουρισμός και η ντόπια παραγωγή.

Προσπαθώ διαρκώς να εξαντλώ τα μέσα και τις δυνατότητες που μου δίνει η ιδιότητα του βουλευτή. Να θυμίσω ότι είμαστε νομοθετικό σώμα, όχι εκτελεστική εξουσία. Η Κυβέρνηση κάνει, οι βουλευτές ελέγχουν και με αυτό τον έμμεσο τρόπο ασκούν πίεση. Έτσι εντάχθηκε η περιοχή των Συβότων στα αυξημένα επενδυτικά κίνητρα του νέου Αναπτυξιακού Νόμου και ενισχύονται οι δαπάνες για κτιριακές επιχειρήσεις, που «πιάνει» κυρίως τις επενδύσεις στον Τουρισμό. Έτσι επανήλθε η σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων, προχώρησε η χρηματοδότηση των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης και ενισχύεται η λειτουργία συνοριακών τελωνείων. Γενικότερα φροντίζω με κάθε ευκαιρία να είμαι δίπλα στους συμπολίτες μου, να κατανοώ τις αγωνίες τους και να προσπαθώ το καλύτερο για εκείνους!

Ο Βασίλης Γιόγιακας είναι βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας. Είναι Ιατρός – καρδιολόγος, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει διατελέσει Νομαρχιακός Σύμβουλος Θεσπρωτίας (1998 – 2006) και Νομάρχης Θεσπρωτίας (2006 – 2010). Εξελέγη βουλευτής Θεσπρωτίας στις Εθνικές Εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου 2015. Είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Έχει διακριθεί με το 3ο βραβείο καλύτερου νέου καρδιολόγου (1997), έχει συμμετάσχει σε διεθνή ιατρικά συνέδρια και αρθρογραφεί σε περιοδικά ιατρικού περιεχομένου.


 
Βασίλης Γιόγακας: Δεκάδες μεταρρυθμίσεις στην Υγεία έμειναν στη μέση γιατί τελικά αποδείχθηκε ότι μικρότερα και μεγαλύτερα συμφέροντα είχαν τον τρόπο να τις σταματήσουν Βασίλης Γιόγακας: Δεκάδες μεταρρυθμίσεις στην Υγεία έμειναν στη μέση γιατί τελικά αποδείχθηκε ότι μικρότερα και μεγαλύτερα συμφέροντα είχαν τον τρόπο να τις σταματήσουν Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 05, 2017 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.