Ηγουμενίτσα: Ο "βιασμός" των ακτών




Ύβρις - Άτη - Νέμεσις - Τίσις
Τέσσερεις βαρυσήμαντες λέξεις που αποτελούσαν βασική αντίληψη στην κοσμοθεωρία των αρχαίων Ελλήνων. 
Σύμφωνα με αυτές όταν κάποιος υπερεκτιμώντας την δύναμή του, πολιτική ή οικονομική, συμπεριφερόταν με βίαιο, αλαζονικό και προσβλητικό τρόπο απέναντι στους συμπολίτες του και στους νόμους της πολιτείας αλλά και απέναντι στους θεούς, τότε θεωρούνταν ότι διέπραττε "ύβριν". (Βικιπαίδεια)
Το τεράστιο και χρονίζων πρόβλημα των σκουπιδιών στις ακτές από την αρχή του ποδηλατόδρομου Ηγουμενίτσας μέχρι το κάμπινγκ του Δρεπάνου, δεν μπορεί παρά να αποτελεί "ύβριν" απέναντι στους πολίτες της Ηγουμένιτσας που καθημερινά καλούνται να πληρώσουν δυσβάσταχτα τέλη και φόρους και τουλάχιστον περιμένουν από την πολιτεία να τους παρέχει ένα καθαρό περιβάλλον. Το πρόβλημα είναι γνωστό και την κατάντια του διαπιστώνουμε καθημερινά όλοι εμείς που επιλέγουμε αυτήν την διαδρομή για να "αποδράσουμε" από το άγχος της καθημερινότητας είτε περπατώντας, είτε ασκώντας κάποιο άθλημα (τρέξιμο, ποδήλατο).
Πολλοί από εμάς εξαρτόμαστε οικονομικά από τον τουρισμό, που αποτελεί άλλωστε και την βαριά βιομηχανία ανάπτυξης της Ελλάδας της κρίσης. Πόσο έτοιμη είναι η Ηγουμενίτσα αυτή την στιγμή για να υποδεχτεί τουρίστες? Προσωπικά θα ντρεπόμουν πάρα πολύ να ξεναγήσω τουρίστες που ήρθαν για να θαυμάσουν τον τόπο μας, στον ποδηλατόδρομο και στο Δρέπανο, πολύ απλά γιατί όλη η ακτογραμμή μοιάζει με μία ατελείωτη χωματερή.
Ας δούμε όμως λίγο αναλυτικά το πρόβλημα. 

Ξεκινώντας από την αρχή του ποδηλατόδρομου το πρόβλημα γίνεται εμφανές από το πρώτο κιόσκι. Παραλιακά φαντάζει πανέμορφος ο "θρόνος" που κάποιος επιτήδειος έβαλε εκεί, προφανώς για να θαυμάζει την "θέα" , παντού τριγύρω σκουπίδια. (Ομάδα 1)


Φτάνοντας στον Ναυταθλητικό όμιλο Ηγουμενίτσας τα σκουπίδια αρχίζουν να αυξάνονται επικίνδυνα. Μιλάμε για τον ίδιο όμιλο που η ολυμπιονίκης Αλεξάνδρα Τσιάβου αλλά και πολλοί άλλοι πρωταθλητές μας έχουν χαρίσει παγκόσμια μετάλλια και μας έχουν κάνει περήφανους. Ένας όμιλος ορόσημο και πρότυπο για πολλούς άλλους νέους αθλητές. Κοιτάξτε σε τι περιβάλλον αναγκάζονται να προπονούνται. (Ομάδα 2)
Πιο πέρα μία από τα ίδια στις προβλήτες που αράζουν οι βάρκες και φτάνουμε πλέον στην ακτή κάτω από την παιδική χαρά όπου τα πράγματα είναι τουλάχιστον τραγικά. (Ομάδα 3)
Στο τέλος του ποδηλατόδρομου και 20 μέτρα μετά στο αριστερό χέρι, χάσκει ανοικτό ένα φρεάτιο χωρίς κάποια προειδοποίηση. 
 
Μεγάλη προσοχή στα παιδιά σας αν παίζουν εκεί κοντά. (Εικόνα 4)
Λίγο πιο κάτω δεξιά υπάρχει το "Κέντρο Υποδοχής Τουριστών", όπου αλλάζουν ρούχα και προωθούνται στο εξωτερικό. Αφήνοντας όμως πίσω τους ένα μεγάλο ποσοστό των σκουπιδιών. (Ομάδα 6) 

Πλησιάζοντας στο κάμπινγκ επικρατεί το αδιαχώρητο. 
Βλέπεις από ντουλάπια μέχρι προφυλακτήρες αυτοκινήτων. (Ομάδα 5, 7 και 8)
Τελικά στην ακτή του Δρέπανου που αντικρίζει την Ηγουμενίτσα η κατάσταση είναι πλέον "για γερά στομάχια". Αφροί μόλυνσης κατά μήκος της ακτής, κουφάρια από σκυλιά και πτηνά μισοθαμμένα στην άμμο. 
 
Ανάμεσα στα νεκρά πτηνά και σταχτοτσικνιάδες οι οποίοι είχαν την ατυχία να μετακινηθούν από την πλευρά του "προστατευόμενου" βιότοπου, στην πλευρά της παράνοιας. Μεγάλη έκπληξη εδώ αποτελούν τα χιλιάδες κοχύλια κατά μήκος της ακτής που προφανώς προτίμησαν την αυτοκτονία στην άμμο, από τα μολυσμένα νερά. Απέναντι και δίπλα ακριβώς από το βιότοπο σκουπίδια από παραμονή μεταναστών. (Ομάδα 9)
Δεν ξέρω ποιος φορέας είναι υπεύθυνος για αυτή τη κατάσταση αλλά πρέπει να δώσει άμεσα μία εξήγηση και στην συνέχεια μία λύση. 
Το χρωστάει στον απλό κόσμο που αναζητά απεγνωσμένα την αξιοπρέπειά του. 
Το χρωστά στους επαγγελματίες τουρισμού που περιμένουν την σεζόν για να ξελασπώσουν λίγο. Το χρωστά σε όλους μας.
Ζητάμε άμεσα καθαρισμό των ακτών της Ηγουμενίτσας και γενικότερα των ακτών της Θεσπρωτίας. 
Στην συνέχεια αναζητούμε τρόπους ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο.

 Είμαστε μια ομάδα ατόμων που έχουμε γυρίσει την Θεσπρωτία σπιθαμή προς σπιθαμή. 

Έχουμε προβάλει αφιλοκερδώς την Θεσπρωτία και την έχουμε φέρει στο προσκήνιο. 

Έχουμε πάνω απ’ όλα πονέσει τον ευλογημένο τούτο τόπο και θέλουμε όσο τίποτε άλλο να πάει μπροστά. 

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχίζεται αυτή η τραγική κατάσταση που υποβαθμίζει το ποιόν της ζωής μας και κατ’ επέκταση την ίδια την Θεσπρωτία. 

Η άγνοια ή η αδιαφορία σας είναι ο χειρότερος εχθρός μας. Θα μας βρείτε απέναντί σας σε κάθε περίπτωση. 

Ο πόλεμος μόλις ξεκίνησε…
Άτη --> Νέμεσις --> Τίσις
 
* Σίγουρα κάτι άλλαξε από το άρθρο «Ο βιασμός της αθωότητας» και ο ποδηλατόδρομος συνεχίζει να είναι καθαρός ως επί το πλείστον, οι κάδοι αδειάζονται τακτικά και τα σκουπίδια μαζεύονται. (Ομάδα 10)


Ηγουμενίτσα: Ο "βιασμός" των ακτών Ηγουμενίτσα: Ο "βιασμός" των ακτών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 23, 2017 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.