ΤΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕ Η Δ.Ε.Υ.Α. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ - ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΩΣΤΑΡΑ





Θα πρέπει να αποτελεί πανελλήνια πρωτοτυπία της ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας η απόφαση με αριθμό 9/2016 με την οποία θέσπισε για τις δημοτικές ενότητες Συβότων, Μαργαριτίου, Πέρδικας και Παραποτάμου το «τέλος αποχέτευσης όμβριων υδάτων», το οποίο μάλιστα υπολογίζεται σε ποσοστό 30% επί της αξίας του νερού που θα καταναλωθεί από τους πολίτες στα σπίτια τους! 

Κανένας νόμος δεν προβλέπει τέτοιο τέλος. 
Ο νόμος με τον οποίο ιδρύθηκαν οι ΔΕΥΑ (Ν. 1069/80) στο άρθρο 10, με το οποίο ορίζονται και οι πόροι – έσοδα των επιχειρήσεων αυτών, δεν προβλέπει πουθενά «τέλος αποχέτευσης όμβριων». 
Το μόνο τέλος που προβλέπει ο νόμος αυτός σχετικά με την αποχέτευση είναι το «τέλος χρήσης υπονόμων» σύμφωνα με το οποίο οι ΔΕΥΑ χρεώνουν την σύνδεση των οικιών και οικοδομών με το δίκτυο αποχέτευσης για τα ακάθαρτα λύματα των σπιτιών. 
Και τέτοιο δίκτυο δεν υπάρχει στα Συβότα, Μαργαρίτι, Πέρδικα και Παραπόταμο.
Συνεπώς το τέλος «τέλος αποχέτευσης όμβριων υδάτων», δεν θα έπρεπε να έχει μπει σε βάρος των καταναλωτών!
Πέραν όμως αυτού, και σε κάθε περίπτωση, ο νόμος 1069/80 στο άρθρο 25 προβλέπει ρητά ότι τα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης πρέπει υποχρεωτικά να καλύπτουν τις αναγκαίες δαπάνες προσωπικού, λειτουργίας, συντηρήσεως δικτύων και τοκοχρεολύσια δανείων! 

Απασχολεί και πληρώνει η ΔΕΥΑΗ προσωπικό για τα δίκτυα όμβριων υδάτων;
Έξοδα λειτουργίας έτσι κι αλλιώς δεν έχουν αυτά τα δίκτυα!! 
Ποια είναι τα έξοδα συντήρησής τους τα οποία πληρώνει η ΔΕΑΥΗ; 
Έχει συνάψει κανένα δάνειο ο Δήμος Ηγουμενίτσας για τους αγωγούς αυτούς και το πληρώνει τώρα η ΔΕΥΑΗ;

Τελικά αφού δεν έχει τέτοια έξοδα τι σκοπό έχει το τέλος αυτό και γιατί επιβλήθηκε σε αντίθεση με όσα η νομοθεσία ορίζει?
Άραγε η ανταποδοτικότητα του τέλους αυτού ποια είναι τελικά, αφού τα έξοδα που υπάρχουν, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΗ, είναι ελάχιστα και συνεπώς δεν υπάρχει καμία ανταποδοτικότητα του τέλους αποχέτευσης όμβριων υδάτων με τα χρήματα που καλούνται να καταβάλουν οι καταναλωτές για τον σκοπό αυτόν! 

Τέλος τίθεται το ερώτημα γιατί συνδέθηκε το τέλος αποχέτευσης όμβριων υδάτων ως ποσοστό επί της κατανάλωσης νερού; 
Δηλαδή όποιος καταναλώνει πιο πολύ νερό στο σπίτι του σημαίνει ότι στους αγωγούς που περνάνε από τη γειτονιά του βρέχει πιο πολύ και το νερό της βροχής που περνάει από τους αγωγούς των όμβριων υδάτων είναι περισσότερο;
Κύριοι της ΔΕΥΑΗ η ροή στους αγωγούς όμβριων υδάτων είναι παράλογο και ακατανόητο να συνδέεται με την κατανάλωση νερού σε κάθε σπίτι. 
Δεν υπάρχει καμία λογική αντιστοίχιση επ’ αυτού!. 
Από πού κι ως που η βροχή επιλέγει τους καταναλωτές ανάλογα με το πόσο νερό πίνουν?
Επιπλέον στους λογαριασμούς που εκδίδει η ΔΕΑΥΗ φαίνεται το τέλος αυτό να το χρεώνει ως τέλος έργων!! 
Τέτοιο τέλος σε καμία απόφαση της ΔΕΥΑΗ η οποία να εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο δεν υπάρχει!!!
Τριπλή λοιπόν η παρατυπία και η μη εφαρμογή της νομοθεσίας από την ΔΕΥΑΗ. Χρεώνει ένα τέλος το οποίο δεν προβλέπεται από την νομοθεσία, χρεώνει το βρόχινο νερό με συντελεστή επί της κατανάλωσης νερού των σπιτιών και στους λογαριασμούς που εκδίδει το χρεώνει ως τέλος έργων!! 

Σκοπός;
Αυτός που πάντα υπήρχε και υπάρχει!! 
Να αποκομίσει έσοδα με κάθε τρόπο, όσο και αν αυτός δεν είναι σύννομος και όσο κι αν φαίνεται παράλογος!!! 


 
ΤΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕ Η Δ.Ε.Υ.Α. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ - ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΩΣΤΑΡΑ  ΤΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕ Η Δ.Ε.Υ.Α. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ - ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΩΣΤΑΡΑ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 17, 2017 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.