Γιορτάζει Αϊ Γιώργης γιορτάζει το Λαδοχώρι - Του Τάσου Μώκα




Το Λαδοχώρι γιόρτασε τον πολιούχο του τον Αϊ Γιώργη. 
Την εκκλησία που μέσα στον πέρασμα των χρόνων έχει αφήσει την δική της ιστορία τόσο στο τόπο, όσο και στους ίδιους τους κατοίκους. 
 
Οι Λαδοχωρίτες περιμένουν κάθε χρόνο με ευλάβεια και ζουν με κατάνυξη την ημέρα της εορτής του. 
Όλοι οι χωριανοί εκείνη την ημέρα βρίσκονται στον Αϊ Γιώργη και γιορτάζουν. 
 
Γιατί όμως τόσο μεγάλη αγάπη για την συγκεκριμένη εκκλησία για τους κατοίκους του Λαδοχωρίου; 
Οι προηγούμενες γενιές γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο παλιό Λαδοχώρι (νέο οικισμό στην σημερινή εποχή) και σίγουρα έχουν αναμνήσεις από τα χρόνια που και αυτοί ήταν παιδιά. 
 
Όμως αυτή η λατρεία έχει ιστορία μεγάλη, πέρα από αναμνήσεις. 
Ο Αϊ Γιώργης είναι χτισμένος το 1073 και κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας το Λαδοχώρι, η Λέδεζα τότε, ήταν από τα ελάχιστα χωριά που δεν ήταν υπό τουρκικό ζυγό στην περιοχή μας. 
 
Αυτό κατά τις μαρτυρίες των κατοίκων συνέβη γιατί πάντα όταν εμφανιζόταν οι Τούρκοι στο χωριό, ακόμη και ως επισκέπτες, ένας νεαρός εμφανιζόταν με το άλογο του και τους έδιωχνε με τον τρόπο του. 
Αυτός ο νεαρός εμφανιζόταν με την ίδια μορφή πάντα, αλλά εμφανιζόταν μόνο στους Τούρκους. 
 
Κατά την παράδοση οι περισσότεροι από αυτούς του Τούρκους γινόταν χριστιανοί ορθόδοξοι μετά καθώς μάθαιναν από τους κατοίκους ότι αυτή η μορφή ήταν ο Αϊ Γιώργης. 
 
Στην διάρκεια της ιστορίας η συγκεκριμένη εκκλησία κρατά πολλά όμορφα συναισθήματα και αναμνήσεις μέχρι και την σημερινή εποχή στους κατοίκους του Λαδοχωρίου, καθώς ήταν σημείο αναφοράς του παλαιού οικισμού. 
Εκεί παλαιότερα βρισκόταν το σχολείο που είχε παραχωρηθεί για χρήση από την εκκλησία, τα μεγάλα πανηγύρια, όπως και ένας από τους χώρους όπου έπαιζαν τα παιδιά τότε. 
 
Η ενορία Λαδοχωρίου τηρεί ακόμη και τώρα το όνομα της σαν ενορία Λαδοχωρίου, ως ενορία Αγίου Γεωργίου και το σημείο αναφοράς της, δηλαδή ο ναός της, αξίζει της επίσκεψη του, για την εκπληκτική ομορφιά εσωτερικά του ναού, την πανοραμική θέα από ψηλά της Ηγουμενίτσας, όπως και την θέα του αιωνόβιου κυπαρισσιού που βρίσκεται το πλάι του καμπαναριού της εκκλησίας. 
Τάσος Μώκας


 
Γιορτάζει Αϊ Γιώργης γιορτάζει το Λαδοχώρι - Του Τάσου Μώκα Γιορτάζει Αϊ Γιώργης γιορτάζει το Λαδοχώρι - Του Τάσου Μώκα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 24, 2017 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.