ΕΡΩΤΗΣΗ Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΛΕΥΚΩΝ ΤΥΡΙΩΝ ΩΣ ΦΕΤΑΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ




Την επαναφορά διατάξης, εν όψει της τροποποίησης των αγορανομικών κανόνων διακίνησης προϊόντων, με την οποία θα είναι υποχρεωτική η αναγραφή της φέτας στους τιμοκαταλόγους των καταστημάτων μαζικής εστίασης μόνο εφ’ όσον πληρούνται οι διατάξεις του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών για την φέτα, ζητεί ο Βασίλης Γιόγιακας με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας επισημαίνει ότι στον ισχύον Αγορανομικό Κώδικα απαλείφθηκε η ρητή αναφορά για τις προϋποθέσεις αναγραφής της φέτας που προβλέπονταν στον προηγοούμενο Αγορανομικό Κώδικα 7/2009. 
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης
ΘΕΜΑ: «Παραπλανητική αναφορά λευκών τυριών ως φέτας σε καταστήματα μαζικής εστίασης»

Η φέτα έχει χαρακτηριστικά (προέλευση και σύνθεση του γάλακτος, διαδικασία ζύμωσης και ωρίμανσης) τα οποία τη διαφοροποιούν από παρόμοια λευκά τυριά ως προς τη γεύση και τη θρεπτική αξία. Η καταχρηστική ονομασία άλλων λευκών τυριών ως «φέτας» δεν παρατηρείται μόνο σε αγορές εκτός Ελλάδας ούτε αποκλειστικά στο λιανεμπόριο. Στη χώρα μας αποτελεί διαδεδομένη πρακτική να αναγράφεται στον τιμοκατάλογο ως φέτα οποιοδήποτε άλλο λευκό τυρί προσφέρεται σε καταστήματα μαζικής εστίασης, είτε αυτούσιο είτε ως μέρος άλλων εδεσμάτων όπως η χωριάτικη σαλάτα και πίτες.

Μέχρι την αντικατάσταση της Αγορανομικής Διάταξης 7/2009 κάθε αναφορά στον όρο «φέτα» στους τιμοκαταλόγους επιτρεπόταν αποκλειστικά και μόνο εφόσον το προσφερόμενο προϊόν ήταν σύμφωνο με τις ισχύουσες διατάξεις του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών για την φέτα. Σε κάθε άλλη περίπτωση ήταν υποχρεωτική η αναγραφή στους τιμοκαταλόγους των καταστημάτων εστίασης η αντίστοιχη προβλεπόμενη ονομασία όπως «Λευκό τυρί άλμης» ή «Υποκατάστατο Λευκού Τυριού». Η πρόβλεψη αυτή απαλείφθηκε στο νέο αγορανομικό κώδικα «Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» (Αριθμ. Α2 –861-ΦΕΚ Β' 2044/22-08-2013.). Ρητή αναφορά στην προστασία της φέτας γίνεται μόνο στην παρ. 3, άρθρο 34 σχετικά με την υποχρέωση των λιανοπωλητών λευκών τυριών άλμης «να αναγράφουν στο περιτύλιγμα το είδος του τυριού (π.χ. Φέτα Π.Ο.Π. ή τελεμές ή λευκό τυρί άλμης)».

Δεδομένου ότι η φέτα είναι εμβληματικό προϊόν της ελληνικής κτηνοτροφίας και γαστρονομικής παράδοσης και ως τέτοιο προτιμάται από τους Έλληνες και ξένους πελάτες των καταστημάτων μαζικής εστίασης, η καταχρηστική αναφορά της ονομασίας «φέτα» αποβαίνει σε βάρος του υγιούς ανταγωνισμού και της προστασίας του καταναλωτή και δυσφημεί το πλέον φημισμένο Π.Ο.Π. ελληνικό τυρί.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται, στο πλαίσιο της επικείμενης τροποποίησης των αγορανομικών κανόνων διακίνησης προϊόντων, να συμπεριληφθεί διάταξη για την υποχρέωση αναγραφής της φέτας στους τιμοκαταλόγους των καταστημάτων μαζικής εστίασης μόνο εφ’ όσον πληρούνται οι διατάξεις του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών για την φέτα. 


 
ΕΡΩΤΗΣΗ Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΛΕΥΚΩΝ ΤΥΡΙΩΝ ΩΣ ΦΕΤΑΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗ Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΛΕΥΚΩΝ ΤΥΡΙΩΝ ΩΣ ΦΕΤΑΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 12, 2017 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.