Ο εαρινός Αϊ-Νικόλας της Κοκκινιάς - Του Πέτρου Μίντζα




Η ιστορία του Αϊ –Νικόλα έχει τις ρίζες της βαθιά πίσω στο χρόνο. 
Με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσα από την έρευνα που διενήργησα, για πρώτη φορά τεκμηριώνεται από μία εγχάρακτη σχιστολιθική πλάκα, ότι, το πρώτο εκκλησάκι του Αϊ-Νικόλα χτίστηκε στα μισά του 11ου μ. Χ. αιώνα, επί αυτοκρατορίας Κωνσταντίνου Μονομάχου, το όνομα του αυτοκράτορα είναι χαραγμένο επί της σχιστολιθικής πλάκας. 
Την ενεπίγραφη πλάκα που προέρχεται από τον Αϊ-Νικόλα της Κοκκινιάς, εντόπισε ο σπουδαίος εξερευνητής της Θεσπρωτικής γης και αρχαιολάτρης Σπύρος Μουσελίμης, πριν 50 χρόνια σε κατεδαφισμένο ναό στη γειτονική Γολά. 
Τα εμφανή λείψανα μαντρότοιχου, μας θυμίζουν ότι σ’ αυτή τη θέση υπήρχε κάποτε μικρή μόνη, η οποία εγκαταλείφτηκε σε άγνωστο χρόνο. 
Γιορτάζει και πανηγυρίζει στις 20 Μαΐου (ανακομιδή και διακομιδή των λειψάνων του Αγίου Νικολάου από τα Μύρα της Μικράς Ασίας στο Μπάρι της Ιταλίας). 
Το πανηγύρι του Αϊ-Νικόλα, είχε σβήσει στα μέσα της δεκαετίας του 1960 και αναβίωσε για πρώτη φορά το 2006. Αφορμή για την αναβίωση αυτού του πανηγυριού στάθηκε ένα όνειρο που είδα ένα χρόνο πριν στις 20 Μαΐου το 2005. 
Ευρισκόμενος στο χωριό με επισκέφθηκαν στον ύπνο μου, πολλοί συγχωριανοί που έχουν φύγει από κοντά μας και μου ζήτησαν να κάνω κάτι και για εκείνους. 
Όταν τους ρώτησα τι θέλετε να κάνω για σας; Μου απάντησαν όλοι με μία φωνή: «Να αναβιώσεις το πανηγύρι του Αϊ-Νικόλα». 

Τους έδωσα την υπόσχεση ότι από την επόμενη χρονιά θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να πραγματοποιήσω την επιθυμία τους. 

Έτσι και έγινε. 
Το 2006 ανέλαβα την πρωτοβουλία ως Πρόεδρος της Αδελφότητας και με την έμπρακτη στήριξη της οικογένειας του Κώστα Πέτρου Τσατσούλη και της αξέχαστης ξαδέλφης μου Λευκοθέας, η οποία προσέφερε τα δύο πρώτα χρόνια όλα τα κρέατα, καθώς και με την αμέριστη συμπαράσταση της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, αναβιώσαμε και πάλι το αρχαιότερο πανηγύρι του χωριού μας, το οποίο εκ τότε καθιερώθηκε και γιορτάζεται κάθε χρόνο, με τη στήριξη όλων των φορέων του χωριού και των κτηνοτρόφων. 


 
Ο εαρινός Αϊ-Νικόλας της Κοκκινιάς - Του Πέτρου Μίντζα Ο εαρινός Αϊ-Νικόλας της Κοκκινιάς - Του Πέτρου Μίντζα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 22, 2017 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.