ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ




Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Ο Σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ Ν Θεσπρωτίας καλωσορίζει τους συναδέλφους που έρχονται να εργαστούν στους δήμους τη λεγόμενη κοινωφελή εργασία. Απευθυνόμαστε σε εσένα ξέροντας ότι ήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα άνεργος ή νέος που έψαχνες για πρώτη φορά δουλειά και δεν έβρισκες πουθενά. Γνωρίζουμε ότι κάτω από την πίεση της ανεργίας, αναγκάζεστε να δουλέψετε σε αυτά τα προγράμματα μέσω του ΟΑΕΔ, για 490 ευρώ καθαρά για τους άνω των 25 ετών και 427 ευρώ καθαρά κάτω 25 ετών, σαν φτηνό εργατικό δυναμικό.

Σε καλούμε να έρθεις σε επαφή με τα σωματεία, να δώσουμε ενιαία και από κοινού μόνιμοι και εργαζόμενοι στην κοινωφελή εργασία τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, ώστε να μην δουλεύει κανένας εργαζόμενος με μισθό κάτω τουλάχιστον από τα 751 ευρώ. και χωρίς βασικά δικαιώματα .

Εδώ και χρόνια έχουμε εκφράσει την αντίθεση μας στα λεγόμενα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας (παλαιότερα μέσω των ΜΚΟ, μετά 5μηνα και σήμερα 8μηνα), διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Η πολιτική διαδοχικά των κυβερνήσεων να ανακυκλώνουν την ανεργία και τους ανέργους με εργασιακές σχέσεις γαλέρας και η αξιοποίηση αυτού του φτηνού εργατικού δυναμικού από τις περισσότερες δημοτικές αρχές ώστε να καλύπτουν ευκαιριακά τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού σε πολλές από τις υπηρεσίες των Δήμων, με τζάμπα εργατικό δυναμικό και χωρίς συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα, βρήκε αντίθετες τις ταξικές δυνάμεις στα σωματεία.

Γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή δώσαμε την μάχη για να υπερασπιστούμε σε κάθε Δήμο τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα όλων αυτών των συναδέλφων.

Να μπουν στα σωματεία, να βρουν αποκούμπι και δύναμη να διεκδικήσουν και να παλέψουμε όλοι μαζί, μόνιμοι και συμβασιούχοι, για το δικαίωμα στην μόνιμη δουλειά με δικαιώματα, τήρηση ωραρίου, δουλειά στην ειδικότητα, πληρωμή στην ώρα της, διασφάλιση και τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας .

Τίποτα δεν γίνεται αν μένεις θεατής, όλα ανατρέπονται αν αντισταθείς.

Με την έναρξη του φετινού προγράμματος θέλουμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους που προσλαμβάνονται για πρώτη φόρα ότι οι προηγούμενες φουρνιές εργαζομένων στην κοινωφελή εργασία, ήταν πεντάμηνης διάρκειας, δεν τους αναγνώριζε το κράτος άδειες (αναρρωτική, κανονική, γονική κ.λ.π.), δεν τους παρείχε ο δήμος μέσα ατομικής προστασίας, γάλα κ.λ.π, ενέτασσε τους ανειδικεύτους εργάτες σε επικίνδυνες για την ασφάλεια τους εργασία (απορυματοφόρα), τους ξεχώριζε από το ωράριο των μονίμων συναδέλφων, τους άφηνε απλήρωτους για μήνες, δεν είχαν ασφάλεια και ένσημο, αποζημίωση από ταμείο ανεργίας κλπ ,

Με την αποφασιστική στήριξη των ταξικών σωματείων σε πολλούς Δήμους της χώρας και των επιτροπών αγώνα που οι ίδιοι οργάνωσαν σπάσαμε τον τρόμο και ανατράπηκαν μια σειρά από αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς που κράτος και δήμοι επεδίωκαν να επιβάλουν

Δεν αποδεχτήκαμε τίποτα ως μοιραίο, σηκώσαμε το κεφάλι μόνιμοι και συμβασιούχοι, δώσαμε αγώνα, κερδίσαμε. Αψηφήσαμε και απειλές και εκβιασμούς.

Έτσι σήμερα οι συμβάσεις που θα υπογράψετε συνάδελφοι προβλέπουν:
  • 8μηνη διάρκεια σύμβασης αντί του 5μήνου που στερούσε το δικαίωμα στο επίδομα ανεργίας από τους περισσότερους συναδέλφους
  • Αναγνωρίζεται το δικαίωμα σε όλες τις άδειες (κανονικές, γονικές, αναρρωτικές κ.α.)
  • Απαγορεύεται η εργασία στα απορριμματοφόρα που «κόστισε» την ζωή σε συνάδελφο 5μηνίτη στα Μέγαρα. Πολλά ακόμη εργατικά ατυχήματα έχουν συμβεί σε διάφορους Δήμους της χώρας.
  • Οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να χορηγούν, ανάλογα με την υπηρεσία, και άμεσα τα ατομικά μέσα προστασίας, το γάλα, τα αναγκαία εμβόλια κλπ.
  • Οι εργαζόμενοι στην «κοινωφελή» εργασία θα εργάζονται σύμφωνα με το ωράριο των μονίμων συναδέλφων τους.

Αυτά είναι κάποιες από κατακτήσεις και τα αποτελέσματα του αγώνα που ξεκίνησαν προηγούμενοι συνάδελφοι σας και που οφείλουμε όλοι μαζί να τα πάμε παρά κάτω.

Επειδή η εργοδοτική αυθαιρεσία είναι αυτή που κυριαρχεί και στους Δήμους, για να κατοχυρώσουμε την εφαρμογή των παραπάνω χρειάζεται σε κάθε Δήμο οι συνάδελφοι να γραφτούν στο σωματείο, να φτιαχτούν επιτροπές αγώνα των συναδέλφων στην κοινωφελή εργασία στο πλάι του Σωματείου και όλοι μαζί να δίνουμε καθημερινά την μάχη για ίσα δικαιώματα για ίση εργασία, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Τώρα είναι η δική σας σειρά να συνεχίσετε όσα άρχισαν οι προηγούμενοι και να απαιτήσουμε:

Να ανοίξουμε αποφασιστικά το δρόμο για Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους
  • Κανένας εργαζόμενος στους Δήμους, κάτω από τα 751 ευρώ.
  • Ίσος μισθός για όλους! Να καταργήσουμε στην πράξη τον ξεδιάντροπο διαχωρισμό στο μεροκάματο με βάσει την ηλικία!!!
  • Σταθερή πληρωμή.
  • Επίδομα ανεργίας για όλους όσο καιρό διαρκεί η ανεργία.
  • Συνταξιοδοτική αναγνώριση της ανεργίας

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν Θεσπρωτίας, καλεί σε αγωνιστική επαγρύπνηση όλους τους εργαζόμενους. Τα δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνα, δεν θα τα χαρίσουμε σε κανέναν.

Από την πρώτη μέρα στην εργασία θα βρεθείτε αντιμέτωποι με την εντατικοποίηση της εργασίας, τα ελλιπή μέτρα προστασίας, την αναντιστοιχία μέσων και αναγκών. Θα αισθανθείτε την στοχευμένη και συστηματική υποβάθμιση των υπηρεσιών. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Η απαγόρευση των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στους δήμους από το 2009, που με συνέπεια εφαρμόζουν Ε.Ε και αριστεροδεξιές κυβερνήσεις, έχουν γονατίσει βασικές δομές σε όλους τους δήμους. Τελικός τους στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση των δημοτικών δομών.

Μοναδική λύση που υπηρετεί τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων στους δήμους είναι η πρόσληψη προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία. Από όσους δουλεύουν με οποιαδήποτε μορφή ελαστικής εργασίας δεν περισσεύει κανείς, δεν πρέπει κανείς να απολυθεί.

Καλώς ορίσατε, καλώς να βρεθούμε στους δρόμους του αγώνα.

ΤΟ ΔΣ 


 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαΐου 04, 2017 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.