Στο προσκήνιο και πάλι η Θεσπρωτία, στο σταυροδρόμι των αγωγών...


Η ατζέντα της τρίτης κατά σειρά συνάντηση κορυφής Ελλάδας- Κύπρου – Ισραήλ στην Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 15 Ιουνίου, ήταν πλούσια. 
Θέματα ασφάλειας, οι εξελίξεις στο θέατρο πολέμου της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, το ζήτημα του εμπάργκο στο Κατάρ, το Ιράν και οι ενδο-ισλαμικές σχέσεις. 

Ένα ωστόσο θέμα στην ατζέντα από μόνο του θα ήταν αντικείμενο πολλών τέτοιων συναντήσεων. 

Η κατασκευή και η λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου East Med, το project του μέλλοντος και η βασική επένδυση στον ενεργειακό τομέα που θα έθετε τις εμπλεκόμενες χώρες σε παγκόσμια τροχιά στον 21ο αιώνα. 

Η αρχή ήδη έχει γίνει με την υπογραφή συμφωνίας στην προηγούμενη ,δεύτερη συνάντηση κορυφής στο Ισραήλ. 

Στο εξής οι τριμερείς αυτές συζητήσεις θα έχουν να κάνουν με τις εκτιμήσεις και προσαρμογές του τεχνικού μέρους της πρώτης φάσης της κατασκευής του κολοσσιαίου αυτού έργου. 

Μελέτες βιωσιμότητας, μελέτες τεχνικές, μελέτες επί των υλικών, μελέτες επί των τριών σταθμών συμπίεσης, σεισμικές μελέτες, προβολές των τιμών φυσικού αερίου μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και τελικά κατάληξη στο σχήμα χρηματοδότησης του έργου.  




Είναι σαφές πώς η κατασκευή του αγωγού EASTMED αποτελεί εκ της συλλήψεώς του έναν άθλο. Πρόκειται για έναν αγωγό 2.200 χιλιομέτρων, υποθαλάσσιο που σε ορισμένα σημεία θα ποντιστεί σα βάθη άνω των 3000 μέτρων. Πρόκειται για μία μοναδική κατασκευή παγκοσμίως. Το συνολικό κόστος ανέρχεται κατά προσέγγιση ,στο σύνολο των υποδομών σε 6 με 7 δις ευρώ, κόστος γιγαντιαίο η απόσβεση του οποίου εξαρτάται άμεσα από τις διεθνείς τιμές υδρογονανθράκων.

Το σύνολο του διακινούμενου όγκου φυσικού αερίου προορίζεται για την αγορά της Ευρώπης μέσω υποθαλάσσιου αγωγού από τις ακτές της Θεσπρωτίας στις δυτικές ακτές της Ιταλίας (ΟΤΡΑΝΤΟ) αλλά προβλέπονται και ενδεχόμενες διακλαδώσεις ,βλέπε προεκτάσεις προς τα Δυτικά Βαλκάνια και βορείως προς Βουλγαρία.
Ο στρατηγικός σκοπός είναι η μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο η οποία μέχρι και σήμερα είναι απόλυτη. Στον χάρτη παρατηρούμε την πορεία του EastMed καθώς και την προοπτική σύνδεσης του μελλοντικά με άλλους αγωγούς της περιοχής.


Στο προσκήνιο και πάλι η Θεσπρωτία, στο σταυροδρόμι των αγωγών... Στο προσκήνιο και πάλι η Θεσπρωτία, στο σταυροδρόμι των αγωγών... Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 16, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.