ΛΙΜΝΗ ΚΑΛΟΔΙΚΙΟΥ: Υγροβιότοπος μοναδικής οικολογικής αξίας στη Θεσπρωτία



Στο νότιο άκρο του νομού Θεσπρωτίας, στα όρια με την Πρέβεζα και πολύ κοντά στην Πάργα, σε ένα οροπέδιο 100 μέτρων, δημιουργήθηκε η λιμναία έκταση που αποτελεί το έλος Καλοδικίου. 
Στην περιοχή έχουν καταγραφεί πάνω από 300 διαφορετικά φυτά, 120 είδη πουλιών -κάποια από τα οποία άγρια και σπάνια-, 20 είδη θηλαστικών, 11 είδη ερπετών και 5 αμφίβιων.
Αγριόγατες και σκαντζόχοιροι, βίδρες και κουνάβια, νυφίτσες και αλεπούδες, σκαπτοποντικοί και ποταμόσκυλα, συμβιώνουν σε μια περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους, δίπλα σε φιδόσαυρες, βαλτοχελώνες, πρασινόσαυρες, οχιές.




Αποικίες από κρυπτοτσικνιάδες, νυχτοκόρακες, μαυροπελεκάνους, χρυσαετούς, όρνια, νανοβουτηχτάρια, χουλιαρόπαπιες, τρυγόνια, κοτσύφια, καρακάξες και ψαρόνια, δίνουν ζωή στο έλος με τη μόνιμη παρουσία τους και την αναπαραγωγική τους δραστηριότητα.


Το έλος Καλοδικίου είναι ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους στην Ελλάδα που αποτελεί μοναδικό σχηματισμό τυρφώδους-γαιώδους περιοχής με μεγάλη οικολογική και ιδιαίτερη αισθητική αξία, για τον λόγο αυτό και τα μέλη του Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Αχέροντα και Καλαμά, ζητούν την προστασία και την ανάδειξή του. 
Η σημαντικότητά του οφείλεται αφενός στην ορνιθοπανίδα που φιλοξενεί λόγω της γεωγραφικής του θέσης (βρίσκεται στη δυτική μεταναστευτική οδό και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του δικτύου μεταναστευτικών σταθμών των πουλιών στη δυτική Ελλάδα), όσο και στα φυσικά του χαρακτηριστικά.

Θανάσης Χρήστου – ΕΘΝΟΣ, Με εικόνες και πληροφορίες από: paideia.forumotion.com


 
ΛΙΜΝΗ ΚΑΛΟΔΙΚΙΟΥ: Υγροβιότοπος μοναδικής οικολογικής αξίας στη Θεσπρωτία  ΛΙΜΝΗ ΚΑΛΟΔΙΚΙΟΥ: Υγροβιότοπος μοναδικής οικολογικής αξίας στη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουνίου 09, 2019 Rating: 5

1 σχόλιο:

  1. Ωραία η λίμνη (για την ακρίβεια 3 λίμνες) αλλά αναξιοποιητη. Ουτε μία πινακίδα δεν έχει τοποθετηθεί, κυριολεκτικά, τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία. Την θαυμάζεις απλά περνώντας με το αμάξι. Το δε μικρό Πάρκο/Παρατηρητηριο στο πλαι της Εθνικής Οδού παρατημένο απ τον Δήμο. Ευπρεπιστηκε μονον από εθελοντές τα τελευταία έτη. Χρειάζεται δημιουργία περιπατου γυρω και αναμεσα απ τις λίμνες, πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος για την ακρίβεια. Και κάνα 2 καφέ/ταβέρνες περιμετρικά της λίμνης σε ψηλά σημεία για ποτό και φαγητό με θέα τον υδροβιότοπο αυτόν. Ετσι ολοι θα επωφεληθουν, και τα γυρω χωριά (Μορφάτι, Καλοδίκη, Αγία Κυριακή, Ελευθέρι). Θα γινουν θεσεις εργασίας και θα μπορει κανεις να επισκεπτεται το μέρος. Αλλά ως τώρα μόνο λόγια και τίποτα άλλο. Καθώς και άρνηση του Φορέα διαχείρισης για το οτιδήποτε. Χειρότερα και απ ότι να ήταν αρχαιολόγοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σελίδες

Από το Blogger.