Μαθαίνοντας να μπουσουλάμε - Γράφει ο Βασίλης Γούσης, Εργοθεραπευτής, επιστημονικός συνεργάτης Κιβωτού Εξέλιξης



H κινητικότητα είναι μια από τις πιο συναρπαστικές πτυχές της κινητικής εξέλιξης στα μωρά. 
Τα μωρά παίρνουν την πρώτη τους γεύση του να φτάνουν από ένα σημείο Α σε ένα άλλο, όταν ξεκινούν να ρολάρουν, ενώ σε πραγματικά γρήγορο χρονικό διάστημα αρχίζουν να κάθονται, να έρπουν ( μπουσουλάνε), να στέκονται και τελικά να περπατάνε.
Μόλις τα μικρά γίνουν άνετα και ανθεκτικά στο να κάθονται, θα είναι έτοιμα να πάρουν την τετραποδική θέση. 
Μπορεί να παρατηρήσετε το μωρό σας να ταλαντεύεται μπρος- πίσω ή να προσπαθεί να αλλάξει θέση από αυτή της καθιστής. 
Σταδιακά, θα μάθει να σηκώνει το ένα χέρι καθώς είναι στα τέσσερα, και να διατηρεί την ισορροπία του καθώς φτάνει ένα παιχνίδι. 
Μπορεί να αρχίσει να σέρνεται «σαν στρατιώτης» – τραβώντας τον εαυτό του στο πάτωμα με τα χέρια του. 
Και τελικά, όταν θα υπάρξει αρκετά μεγάλο κίνητρο και ο συντονισμός θα του επιτρέψει να καταλάβει πώς να μετατοπίσει το βάρος του και να ξεκινήσει να έρπει.
Αυτή η δεξιότητα είναι ένα σημαντικό ορόσημο για το μωρό, και γενικά κυριαρχείται μεταξύ των ηλικιών 6-9 μηνών.
Το μπουσούλημα είναι το θεμέλιο για μερικά από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ανάπτυξης ενός παιδιού όπως :
  • Αμφίπλευρος συντονισμός (χρησιμοποιώντας και τις δύο πλευρές του σώματος για να εκτελέσει μια δραστηριότητα),
  • Ενδυνάμωση κορμού, αυχένα, ισχίων
  • Ενδυνάμωση άνω άκρων
  • Κινητικός σχεδιασμός
  • Ισορροπία
  • Θα ευοδωθεί η συνεργασία μάτι-χέρι
  • Απαρτιώνονται τα αρχέγονα αντανακλαστικά
  • Προάγει την οπτική αντίληψη και τις οπτικοκινητικές δεξιότητες


Είναι η ικανότητα που θα προετοιμάσει πιο γρήγορα και με πιο λειτουργικό τρόπο το σώμα του παιδιού για πιο περίπλοκα και μεγαλύτερα πράγματα όπως το να σταθεί, να περπατήσει, να τρέξει ή να αναρριχηθεί.
Ενθαρρύνοντας το μπουσούλισμα

«προπόνηση προ-ερπίσματος». Για τα μωρά που μόλις μαθαίνουν να έρπονται, καθίστε στο πάτωμα με τα πόδια απλωμένα τοποθετώντας ένα παιχνίδι ανάμεσα στα πόδια σας. Τοποθετήστε το μωρό με την κοιλιά του στα πόδια σας και να κοιτά το παιχνίδι.Μετακινήστε απαλά τα πόδια σας, κουνώντας το παιδί από τη μία πλευρά στην άλλη ή αναπηδώντας τα δύο πόδια μαζί. Τα χέρια και τα πόδια του μωρού θα κτυπηθούν στις πλευρές των ποδιών σας, οπότε θα αρχίσουν να παίρνουν μια αίσθηση παιχνιδιού σε μια τετραποδική θέση.

Υποστήριξη του μπουσουλήματος. Δοκιμάστε να τοποθετήσετε μια πετσέτα ή μια κουβέρτα κάτω από την κοιλιά του μωρού και χρησιμοποιήστε το ως ένα μικρό βοήθημα για να στηρίξει το βάρος του στην τετραποδική πάλι, δίνοντάς του μια αίσθηση του τι είναι να είναι στα χέρια και τα γόνατά του χωρίς να χρειάζεται να πάρει όλο το βάρος του .
Μόλις το μωρό αρχίσει και επίσημα να μπουσουλάει, υπάρχουν πολλές διασκεδαστικές δραστηριότητες που μπορείτε να δοκιμάσετε:

Το παιχνίδι της σήραγγας.Το παιχνίδι με μια σήραγγα είναι πάντα διασκεδαστικό – τοποθετήστε μαξιλάρια μέσα για να τα σέρνει , τοποθετήστε τα παιχνίδια μέσα για να ανακτήσει, βάλτε να οδηγήσει αυτοκίνητα / φορτηγά μέσα, ρίξτε μια μπάλα μέσα.

Το μπουσούλημα προς τα πάνω ή κάτω σε μια παιδική ράμπα ή ένα επικλινές επίπεδο βοηθά στην ενδυνάμωση και την εισροή αισθητηριακών ερεθισμάτων.

Πορεία μετ’εμποδίων. Δημιουργήστε τη δική σας πορεία με εμπόδια χρησιμοποιώντας μαξιλάρια για το μωρό σας να σέρνεται πάνω.

Κυνηγώντας το παιχνίδι. Βάλτε το να κυνηγά μια μικρή μπάλα ή κάντε σαπουνόφουσκες προκειμένου να ξεκινήσουν να τις σπάνε.

«Αγώνας». Ξεκινήστε μετρώντας ανάποδα και στη συνέχεια μπουσουλίστε, με το παιδί να προσπαθεί να σας ακολουθήσει.

Μπουσουλίστε πάνω σε διαφορετικές υφές. Ενθαρρύνετε το παιδί να μπουσουλίσει πάνω σε χαρτί περιτυλίγματος με φυσαλίδες ή σε άλλες υφές που είναι κολλημένες στο πάτωμα – μπορείτε ακόμη και να φτιάξετε τα δικά σας τετράγωνα από διάφορα χαρτιά, υλικά και υφάσματα.

Τοποθετήστε ένα σακουλάκι στην πλάτη του μωρού και δείτε αν μπορεί να το ισορροπήσει εκεί καθώς έρπει.

Μην φοβάστε να αφήσετε το μικρό σας να μπουσουλίσει σε εξωτερικό χώρο. Αφήστε το να μπουσουλίσει σε χορτάρι και να ανακαλύψει τις δυνατότητές του γιατί ένας νέος κόσμος είναι μπροστά του!
Βασίλης Γούσης, Εργοθεραπευτής, 
επιστημονικός συνεργάτης Κιβωτού Εξέλιξης


 
Μαθαίνοντας να μπουσουλάμε - Γράφει ο Βασίλης Γούσης, Εργοθεραπευτής, επιστημονικός συνεργάτης Κιβωτού Εξέλιξης Μαθαίνοντας να μπουσουλάμε - Γράφει ο Βασίλης Γούσης, Εργοθεραπευτής, επιστημονικός συνεργάτης Κιβωτού Εξέλιξης Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 18, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.