Πλάτανος σε χωριό της Θεσπρωτίας φυτεύτηκε την ημέρα και την ώρα, που οι πρώτοι άνθρωποι, πάτησαν στη σελήνη



Πλάτανος σε χωριό της Θεσπρωτίας φυτεύτηκε την ημέρα, που οι πρώτοι άνθρωποι, βρέθηκαν στη σελήνη, πριν 48 χρόνια! Στις 20 Ιουλίου του 1969. 
Πρόκεται για έναν πλάτανο στη θέση "Λούτσα" του Πολυδρόσου Θεσπρωτίας, έξω από το εκκλησάκι της αγίας Παρασκευής, στα όρια των νομών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας. 
Η πρωτοβουλία ανήκε στον αείμνηστο ευεργέτη και μεγάλο οραματιστή έργων προόδου, Χρυσόστομο Λαμπρίδη. 
Μάλιστα φυτεύτηκε την ώρα ακριβώς που η σεληνάκατος προσεληνώθηκε. 
10 και 17 πρώτα λεπτά το βράδυ. 
Η σχετική αναμνηστική επιγραφή αναφέρει: "ΦΥΤΕΥΤΗΚΕ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΡΜΟΣΤΡΟΓΚ ΚΑΙ ΩΛΝΤΡΙΝ ΠΑΤΗΣΑΝ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ 20-7-1969 ΩΡΑ 22.17 Χ.Λ.Λ.". Γεγονός-ορόσημο για την ανθρωπότητα. Ο Νιλ Άρμστρονγκ και ο Έντουιν Όλντριν είναι τα πρώτα ανθρώπινα όντα που φτάνουν στη Σελήνη. 
Η εκτόξευση έγινε στις 17:32 ώρα Ελλάδας. Όλα εξελίχθηκαν ομαλά, σύμφωνα με το πρόγραμμα, έως τις 20 Ιουλίου, όταν άρχισε το δυσκολότερο σκέλος της αποστολής. 
Η σεληνάκατος θα έπρεπε να αποκολληθεί από το διαστημόπλοιο και να πάρει πορεία προς τη Σελήνη και συγκεκριμένα προς τη Θάλασσα της Ηρεμίας, το μέρος που είχε επιλέξει η NASA για την προσελήνωση. 
Η διαδικασία ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και παραλίγο να καταλήξει σε τραγωδία. 


Κατά τη διάρκεια της πορείας της σεληνακάτου προς τη Σελήνη το αυτόματο σύστημα πλοήγησης υπέστη βλάβη και ο κυβερνήτης Άρμστρονγκ ανέλαβε να πιλοτάρει το σκάφος με το χειροκίνητο σύστημα. Κατόρθωσε να το προσεληνώσει οριακά στις 22:17:30 ώρα Ελλάδας, έχοντας καύσιμα μόνο για 30 δευτερόλεπτα. 
Ο Νιλ Άρμοστρονγκ άνοιξε την πόρτα της σεληνακάτου στις 4:56 ώρα Ελλάδας της 21 Ιουλίου (9:56 της 20ης Ιουλίου ώρα Αμερικής), κατέβηκε τη μικρή σκάλα και πάτησε το πόδι του στη Σελήνη. 
«Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα» είπε στο Κέντρο Ελέγχου του Χιούστον. 
Ο Όλντριν τον ακολούθησε αναφωνώντας: «Υπέροχη… Υπέροχη Μοναξιά!». Πρώτο τους μέλημα ήταν να συνηθίσουν να περπατούν σαν τα καγκουρό, εξαιτίας της έλλειψης της βαρύτητας. Στη συνέχεια και για τις επόμενες δυόμιση ώρες στρώθηκαν στη δουλειά: συνέλεξαν υλικό, τράβηξαν φωτογραφίες, κράτησαν σημειώσεις και εγκατέστησαν μηχανήματα για παρατηρήσεις. 
Τοποθέτησαν την αμερικανική σημαία και μια πλακέτα εκ μέρους όλης της ανθρωπότητας, που απεικόνιζε τα δύο ημισφαίρια και έγραφε: «Είμαστε άνθρωποι από τον Πλανήτη Γη, οι πρώτοι που πάτησαν το πόδι τους στη Σελήνη. Ήρθαμε με ειρηνικό σκοπό εκ μέρους όλης της ανθρωπότητας. Ιούλιος 1969 μ.Χ.».


Πλάτανος σε χωριό της Θεσπρωτίας φυτεύτηκε την ημέρα και την ώρα, που οι πρώτοι άνθρωποι, πάτησαν στη σελήνη  Πλάτανος σε χωριό της Θεσπρωτίας φυτεύτηκε την ημέρα και την ώρα, που οι πρώτοι άνθρωποι, πάτησαν στη σελήνη Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 22, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.