Στο χωριό του, τον Άγιο Βλάσιο Ηγουμενίτσας, εορτάστηκε η μνήμη του ιερομάρτυρα Αναστασίου του Γουναρά



Στο χωριό του, τον Άγιο Βλάσιο Ηγουμενίτσας, εορτάστηκε η μνήμη του ιερομάρτυρα Αναστασίου του επανομαζόμενου και Γουναρά. 
Αν και δεν έχουν διασωθεί λεπτομερή στοιχεία για την καταγωγή του, υποστηρίζεται ότι η προέλευσή του είναι από την οικογένεια Παπαβασιλείου. Γεννήθηκε περί τα τέλη του 17ου με αρχές του 18ου αιώνος μ.Χ. 
Τότε το χωριό του λεγόταν Σούβλιαση (αργότερα μετονομάστηκε σε Άγιο Βλάσιο). 
Έζησε στην Κωνσταντινούπολη, όπου χειροτονήθηκε κληρικός και μαρτύρησε.


Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ
Την παραμονή της εορτής τελέστηκε μεγάλος πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία, ιερουργούντων του ηγουμένου της Μονής Γηρομερίου αρχιμανδρίτη Μεθοδίου Ντελή, ο οποίος κήρυξε το θείο λόγο αναφερόμενος στη ζωή του αγίου Αναστασίου και στα ωφέλιμα διδάγματα, που απορρέουν από αυτή, του αρχιμανδρίτη της Μονής π. Σεραφείμ, του εφημερίου του χωριού π. Πέτρου Μιχαλά και του συνταξιούχου ιερέα π. Διονύσιου Ρέντζιου, ο οποίος, ως εφημέριος επί τρεις δεκαετίες περίπου στον Άγιο Βλάσιο, συνετέλεσε, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, στο να αναδειχθεί η τιμή προς τον ιερομάρτυρα Αναστάσιο. 
Προς το τέλος του εσπερινού λιτανεύτηκε η εικόνα του αγίου στους δρόμους του χωριού. 
Σχηματίστηκε πομπή, όπου προπορεύονταν η εικόνα και ακολουθούσαν οι ιερείς και οι πιστοί. 
Ανήμερα της εορτής εψάλη όρθρος και θεία λειτουργία μετά αρτοκλασίας. 
Στην άρτια οργάνωση των θρησκευτικών εκδηλώσεων συνετέλεσαν το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και οι κάτοικοι του χωριού (ιδιαίτερη μνεία αξίζει ο νεαρός φοιτητής Πέτρος Τσούπης, που είχε ενεργητικό ρόλο, αποδεικνύοντας ότι οι νέοι δεν είναι αποκομμένοι από την Εκκλησία). 
Ο άγιος Αναστάσιος δείχνει μέσα από τη μαρτυρία του μαρτυρίου του ότι η Ορθοδοξία δεν είναι απλή θεωρία, είναι πίστη και πράξη, είναι βίωμα, και γι' αυτό πετυχαίνει την ολοκληρωτική μεταστροφή της ψυχής. 


 
Στο χωριό του, τον Άγιο Βλάσιο Ηγουμενίτσας, εορτάστηκε η μνήμη του ιερομάρτυρα Αναστασίου του Γουναρά Στο χωριό του, τον Άγιο Βλάσιο Ηγουμενίτσας, εορτάστηκε η μνήμη του ιερομάρτυρα Αναστασίου του Γουναρά Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 11, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.