Παρέμβαση Γιόγιακα στη βουλή μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ μας για τη λίμνη Καλοδικίου

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEij7DNhvTUEMzBoy5onCRbFJxmuaxvfhGbQvJ6lPmhipsEZf1Yuf2OUSieAz4-zIlQ2EI4_wVSJWfDhT-o5VsMnZxiEVz_rUSEBcjXgYnH9JhrH4a73pk5yRB3EAIABHvpC0j4LZ932Brc/s640/%25CF%2588%25CE%25B2%25CF%2583%25CF%2588%25CE%25B2%25CF%25832.jpg
Την παρέμβαση του βουλευτή Θεσπρωτίας της ΝΔ κ. Βασίλη Γιόγιακα προκάλεσε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του thespro.gr για τη λίμνη Καλοδικίου.

Την λήψη μέτρων για την προστασία του Έλους Καλοδικίου που μαστίζεται τους τελευταίους μήνες από έντονη ξηρασία με αποτέλεσμα τη μαζική απώλεια πληθυσμού ψαριών ζητεί ο Βασίλης Γιόγιακας με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 
Ο βουλευτής Θεσπρωτίας ερωτά συγκεκριμένα για τις ενέργειες του Υπουργείου προς τους αρμόδιους φορείς για την προστασία των ελάχιστων ψαριών που έχουν απομείνει και την εκπόνηση υδρογεωλογικής μελέτης με σκοπό τον προσδιορισμό και τη διατήρηση των κατάλληλων αποθεμάτων νερού στο Έλος Καλοδικίου. Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: «Ανάληψη δράσεων για τη προστασία και διατήρηση της προστατευόμενης περιοχής Έλους Καλοδικίου»

Το Έλος Καλοδικίου είναι ένας από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους στην Ελλάδα με μεγάλη οικολογική και ιδιαίτερη αισθητική αξία λόγω της φιλοξενούμενης ορνιθοπανίδας και των φυσικών του χαρακτηριστικών. Λόγω της σημαντικής οικολογικής και βιολογικής αξίας του το Έλος Καλοδικίου έχει χαρακτηριστεί ως Περιοχή Προστασίας της Φύσης, ως Περιοχή Κοινοτικού Ενδιαφέροντος και συμπεριλαμβάνεται στον Επιστημονικό Κατάλογο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000. 




Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 ο υγροβιότοπος του Καλοδικίου φέρεται να εμφανίζει απώλεια σημαντικών ποσοτήτων νερού, τόσο υποεπιφανειακά από υδρευτικές γεωτρήσεις που έγιναν σε ψηλότερες θέσεις στη νότια περίμετρο και τις καταβόθρες στη βόρεια περίμετρο, όσο και επιφανειακά από το πέτρινο φράγμα στα ΒΔ του. Τους τελευταίους μήνες ωστόσο η λίμνη Καλοδικίου εμφανίζει έντονη έλλειψη νερού λόγω της παρατεταμένη απουσίας βροχοπτώσεων καθώς και των απολήψεων υδάτων, με αποτέλεσμα τη μαζική απώλεια πληθυσμού ψαριών, ενώ τα ελάχιστα εναπομείναντα ψάρια και οι γόνοι τους αποδεκατίζονται από θηρευτές.
Υπό τις συνθήκες αυτές επείγει η ανάληψη άμεσων μέτρων για την προστασία του ιχθυοπληθυσμού καθώς και η εκπόνηση υδρογεωλογικής μελέτης με σκοπό τον προσδιορισμό αφ’ ενός του οικολογικώς ενδεδειγμένου ισοζυγίου ύδατος στο έλος Καλοδικίου, αφ’ ετέρου των δράσεων εκείνων για τη διατήρηση του ισοζυγίου αυτού.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
  • Εάν και ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει προς τους αρμόδιους φορείς για την άμεση προστασία του απειλούμενου ιχθυοπληθυσμού του Έλους Καλοδικίου,
  • Εάν και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την εκπόνηση υδρογεωλογικής μελέτης με σκοπό τον προσδιορισμό και τη διατήρηση του οικολογικώς ενδεδειγμένου ισοζυγίου ύδατος στον εν λόγω έλος. 


 
Παρέμβαση Γιόγιακα στη βουλή μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ μας για τη λίμνη Καλοδικίου Παρέμβαση Γιόγιακα στη βουλή μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ μας για τη λίμνη Καλοδικίου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Αυγούστου 28, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.