EPIRUS TRAIL- Ο «δρόμος» 400 χιλιομέτρων,για την ανάπτυξη του Πεζοπορικού Τουρισμού στην Ήπειρο


 
Το Epirus Trail είναι μια μεγάλη ορεινή περιπέτεια που διασχίζει όλη την Ήπειρο, από το Γράμμο μέχρι τα Τζουμέρκα. 
Όνειρο πολλών ετών και πολλών ανθρώπων, άρχισε να σχεδιάζεται το 2015 από την Περιφέρεια Ηπείρου και την Αναπτυξιακή Εταιρεία «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε». 
Με ένα αρχικώς εκτιμώμενο μήκος 400 χλμ., το Epirus Trail είναι η μεγαλύτερη ενιαία πεζοπορική διαδρομή που έχει σχεδιαστεί ποτέ στην Ελλάδα.
Στην παρούσα φάση περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Κόνιτσας, Ζαγορίου, Μετσόβου και Βορείων Τζουμέρκων, ενώ μελλοντικός στόχος είναι να ενωθούν περιοχές της Ηπείρου αλλά και να επεκταθεί προς την Μακεδονία.
Πρόκειται ουσιαστικά για ανάδειξη των παλιών οδικών αρτηριών μέσω των οποίων οι Ηπειρώτες για αιώνες μετακινούνταν στην ενδοχώρα, σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ή το εξωτερικό.
Οι περιοχές που διασχίζει περιλαμβάνουν μέρη εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, μοναδικές εναλλαγές τοπίου, ενδιαφέρον ανθρωπογενές περιβάλλον, ενώ τα πολιτιστικά στοιχεία που το «ντύνουν» του προσδίδουν μια σημαντική ιδιαιτερότητα.


To έργο
Ο ευρύτερος σχεδιασμός της Περιφέρειας Ηπείρου στοχεύει στην ανάπτυξη του πεζοπορικού –και γενικότερα του εναλλακτικού τουρισμού- ως ένα ακόμη αναπτυξιακό μέσο για την περιοχή.
Προς αυτόν τον στόχο, στη δημιουργία και πιστοποίηση του Epirus Trail, αποδίδεται μεγάλη σημασία.
Η υλοποίηση του όλου εγχειρήματος της Περιφέρειας Ηπείρου γίνεται από στελέχη της ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. με την καθοδήγηση και συντονισμό των Ηλία Γκαρτζονίκα (Περιφέρεια Ηπείρου- Τμήμα Τουρισμού) και Χαρητάκη Παπαϊωάννου (ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ) οι οποίοι είχαν κάνει και τον αρχικό σχεδιασμό.
Οι εργασίες καταγραφής των δεδομένων στο πεδίο εκτελούνται από ομάδα ειδικών, όπως ο Χρήστος Λάμπρης (οδηγός βουνού), ο Άγγελος Αδαμακόπουλος (μηχανολόγος μηχανικός) και ο Τρ. Αδαμακόπουλος (πολ. μηχανικός). 
Η καταχώρηση των δεδομένων διεκπεραιώνεται από τον Νίκο Βέη (τεχνικό GIS), ενώ ειδικά τεχνικά θέματα συμπληρώνονται από την Ρεγγίνα Κούτση (δρ. γεωλόγο).
Για τη καλύτερη και ταχύτερη καταγραφή των αναγκαίων υποδομών κατά μήκος του συνόλου της πεζοπορικής διαδρομής χρησιμοποιείται μια σύνθετη τεχνική ταχείας χωροθέτησης και προδιαγραφής των έργων υποδομής, των εργασιών κατά μήκος των μονοπατιών και της αναγκαίας σήμανσης, το οποίο αναπτύχθηκε από την AnaDigit, ειδικά για τη συγκεκριμένη περίπτωση. 
Κορωνίδα της τεχνικής αυτής είναι η πρωτοποριακή εφαρμογή Trail Creator, ενώ όλες οι επεξεργασίες υποστηρίζονται από ειδικούς γεωμετρικούς αλγορίθμους που έχουν αναπτυχθεί από τον Γιάννη Σοφό (δρ. τοπογράφο) και έχουν εγκατασταθεί στο σέρβερ της AnaDigit.


 
EPIRUS TRAIL- Ο «δρόμος» 400 χιλιομέτρων,για την ανάπτυξη του Πεζοπορικού Τουρισμού στην Ήπειρο EPIRUS TRAIL- Ο «δρόμος» 400 χιλιομέτρων,για την ανάπτυξη του Πεζοπορικού Τουρισμού στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 01, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.